Adio, amenzi prin poştă de la CNADNR! Cum poţi câştiga procesul pentru rovinietă, fără bătaie de cap
Adio, amenzi prin poştă de la CNADNR!: Cum poţi câştiga procesul pentru rovinietă, fără bătaie de cap
23 Jun, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
84924
Marime text
Atenţie, şoferi ori proprietari de maşini! Nu vă mai lăsaţi impresionaţi de amenzile trimise acasă pentru rovinietă şi nici nu daţi fuga să le plătiţi! Curtea Supremă a României a stabilit deja că sancţiunile sunt nule atât timp cât nu sunt însoţite de semnătura olografă a agentului constatator şi atâta vreme cât constatarea nu s-a făcut efectiv în trafic. Dacă, totuşi, amenda vine prin poştă, o puteţi contesta la instanţă. Avocatul Adrian Ionescu, din Baroul Constanţa, ne explică modalitatea prin care poate fi câştigat un proces pentru rovinietă împotriva Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România SA.
„De la bun început, trebuie precizat faptul că sunt două aspecte deosebit de importante când vorbim despre eventualele amenzi transmise prin serviciul poştal pentru rovinietă“, ne-a precizat avocatul.
Astfel, potrivit declaraţiilor sale, dacă respectivul proces-verbal de sancţionare nu poartă semnătura olografă a agentului constatator, adică nu este semnată de mână de persoana autorizată care a constatat abaterea, ori dacă respectivul proces-verbal nu a fost aplicat efectiv în trafic, la momentul comiterii contravenţiei, el este nul.
„Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis un recurs în interesul legii formulat de Avocatul Poporului şi astfel a stabilit că procesele-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor transmise persoanelor sancţionate contravenţionale pe suport hârtie sunt lovite de nulitate absolută pentru lipsa semnăturii olografe a agentului constatator“, a explicat avocatul. Astfel, nicio amendă transmisă prin poştă nu trebuie achitată dacă nu este semnată de mână de agent.
Numeroase probleme cu softul
Mai mult decât atât, amenda nu este valabilă dacă e transmisă prin poştă, pentru că Înalta Curte a stabilit şi faptul că ea trebuie aplicată în mod direct, în trafic, la momentul constatării efective a contravenţiei.„Au fost foarte multe probleme cu softul de recunoaştere a numerelor autovehiculelor. De curând am câştigat un proces în care clienţii mei au primit acasă amenda, prin poştă, după ce softul instituţiei a încurcat un număr de înmatriculare din Olt (OT) cu cel din Constanţa (CT). Nu este normal aşa ceva!“, ne-a declarat avocatul.
Din acest motiv, amenda aplicată prin mijloacele de constatare electronică (fapta surprinsă pe camerele de luat vederi) nu mai este considerată valabilă în faţa instanţei de judecată.
„Totodată, au fost foarte multe cazuri la instanţă în care proprietarul a vândut maşina şi a radiat-o, însă noul proprietar nu a mai înmatriculat-o, iar amenda i-a venit prin poştă, acasă, tot vechiului proprietar, ceea ce, de asemenea, nu este corect“, a mai continuat avocatul.
Taxă fixă de 20 de lei
Pe de altă parte, sunt şi cazuri în care proprietarii au împrumutat maşina unui cunoscut şi au primit amenzile pentru abaterile acestuia.„În cazul în care o persoană primeşte, totuşi, amendă prin poştă pentru rovinietă, aceasta o poate contesta în faţa judecătorilor. Instanţa competentă de soluţionare a contestaţiilor este judecătoria de pe raza căreia persoana care contestă amenda are domiciliul. Se achită o taxă de timbru judiciar în sumă fixă de 20 de lei, care se poate recupera în cazul în care persoana câştigă procesul şi solicită acordarea cheltuielilor de judecată. Împotriva hotărârii de la judecătorie se poate face apel, care se va judeca la tribunal, la secţia contencios administrativ şi fiscal“, ne-a explicat Adrian Ionescu procedura, pas cu pas.
CNADNR trebuie să facă dovada
Aşadar, dacă, totuşi, primiţi amenda prin poştă, nu ezitaţi să o contestaţi în instanţă, iar acţiunea trebuie să o depuneţi la judecătoria de pe raza căreia aveţi domiciliul, nu trebuie să vă deplasaţi sau să o trimiteţi la judecătoria din oraşul în care s-a emis amenda.Reprezentanţii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România SA sunt obligaţi să asigure şi să aducă în faţa instanţei probele în baza cărora v-au sancţionat contravenţional. Cu alte cuvinte, instituţia trebuie să facă dovadă că proprietarul maşinii a fost şi cel care se afla efectiv la volan la momentul comiterii contravenţiei.
Dacă CNADNR nu poate face dovada că dumneavoastră, proprietarul, vă aflaţi la volan, iar procesul-verbal v-a fost transmis prin poştă şi nu poartă semnătura olografă a agentului constatator, aţi câştigat procesul şi vă puteţi recupera cheltuielile.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii
- Cosmin 10 May, 2019 22:12 Buna ziua, daca in Dec 2017 am fost surprins de camere fara rovinieta, PVCC sa emis in data de 30.01.2018, dar acesta nu mi sa transmis oficial, ci a ajuns la nu stiu la ce data, in posesia celor de la administratia fiscala a primariei de pe raza localitatii unde domiciliez, si mi sa retransmis verbal,,fapt pentru care a trebuit sa fac o cerere catre acestia pentru a mi se comunica despre ce amenda este vorba, La data de 25.04.2019(data cererii),iar solicitarea este trimisa prin posta impreuna cu PVCC al CNAIR la data de 10.05.2019, in aceste conditii cf OG.15/2002 si modif cu Legea 16/2018 fapta sa prescris sau nu? Tinand cont ca PVCC a ajuns la mine dupa 1,4 luni de la data intocmirii acestuia. In speranta unui raspuns, va multumesc anticipat, Cosmin.
- Sivec 15 Sep, 2018 10:04 Am o rugăminte cum e posibil un deces de 2 ani fără cod numric fără pensi a avut in2013 o amenda de rovinieta și in2013 a decedat avea casa ipoteca noi copii decedatului am plătit rata decedatului o parte din suma să inghidem contul și o parte din suma nea reținut fără sa afem vreo informație și în final am descoperit ca este o taxă de rovinieta fără sa fim informații noi cu acte în regula după subsecțiunea am preluat și rata bănci și o achitam sa o scoată din ipoteca find ambii parint decedați sint nevoiți sa plătească după niște decedați astăzi justiție în România alți fură și pleacă afara din țară alții descompus în pământ plătesc copii. Așteptăm răspuns. Cum sa ne recuperam banii.
- Gradu Andrei 04 Jul, 2018 19:46 Pe teritoriul Romaniei exista o retea nationala de autostrazi, drumuri si poduri. Aceasta retea se afla in administrarea CNAIR ( CNADNR ). Podul auto de la Fetesti-Cernavoda face parte din autostrada A2 si implicit din reteaua nationala. Fiecare vehicul in functie de masa maxima autorizata si destinatia folosirii achita o taxa pentru intretinerea retelei nationale de autostrazi, drumuri si poduri sub forma de rovinieta. Peste aceasta rovinieta vine "Peaj Pod Fetesti" - o taxa suplimentara de utilizare a unui pod pentru care s-a platit deja taxa de administrare. Acest pod a fost construit din bani publici, deci nu exista parteneri privati care sa necesite recuperare de investitii. Banii incasati din "Peaj Pod Fetesti" sunt utilizati dupa bunul plac al CNAIR (CNADNR) conform specificatiilor legale stabilite de Ministerul Transporturilor si Guvernul Romaniei. Deci suma este cumulata cu rovinieta si apoi e redistribuita conform necesitatilor CNAIR (CNADNR). In aceasta situatie: Se considera dubla taxare? P.S. Podurile peste Dunare care merg in alte tari am observat ca au o taxa tranzit vamal pentru diverse motive. Dar podurile interioare de pe teritoriul Romaniei nu au taxe vamale de tranzit. In cazul semnalat exista cumva o vama peste Dunare indiferent de locul traversarii?
- Pani Cole 03 Apr, 2018 12:52 Care este termenul limita de prescriere a constatarii de la data abaterii de neplata rovinetei?
- Emi 19 Oct, 2017 21:18 Buna seara.Am si eu o intrbare,daca se poate.Mi-a expirat rovinieta pe29 septembrie2017.Azi am constatat acest lucru ,am trecut podul de la Cernavoda de 2 ori,am mers pe autostrada pana la Ct.Nu m-a oprit in trafic nici un echipaj de politie in tot acest timp.Ma pot astepta la o amenda?, daca da ,ce valoare ar putea avea pt.autoturism.Va mulțumesc.
- MARA 25 May, 2017 20:03 Eu am vandut masina acum 4 ani.Am radiat-o la Primarie dar noul proprietar nu a inmatriculat-o,si i-a venit pe numele sotului o amenda ca nu a avut rovinieta.Ce se poate face?
- guita nedelcu 07 Mar, 2017 08:19 semnatura olografa a agentului constatator, care a intocmit procesul verbal de amenda trebuie sa fie in original sau este valabila si semnatura electronica? mentionez ca procesul verbal a fost trimis prin posta. exista in lege un termen limita, intre data savarsirii faptei si data constatarii? daca da, care este acesta? va multumesc
- titi 14 Feb, 2017 20:01 Buna ,eu vin in tara o luna pe an lucrez in Italia,pe 23/07/2016 am intrat in tara pe la vama Bors,am lut rovineta pe luna ,expira pe 22/08/2016.In data de 10 /02/2017a venit amenda rovineta 125lei ,in data de 24/07 2016 am fost surpris in loc Vaduri jud Neamt fara rovineta ,dar eu debea o cuparasem (10ore) .Ne fiind in tara fica mea a pltit ameda .Se mai pote face ceva?.MULTUMESC
- Marian 11 Jul, 2016 22:40 Buna seara .azi 11 07 2016. Am primit o amenda contravenționala de rovinieta la un autoturism înstrăinat in data de 08 09 2015, Menționez ca am fost la politie si am efectuat modificarea in sistemul informatic cu mențiunea înstrăinat către noul proprietar dar totuși la doua sapt dupa aceasta Am primit amenda de la CNADNR ..baza de date nu e comuna sau politia nu a facut modificare ,,eu am primit comunicat acasa
- culea nicoleta 30 Jun, 2016 00:03 Eu una am inaintat proces dar degeaba.......tot statul cistiga