Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:56 11 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Afacerile lui Drăghici de la cimitir (documente)

ro

11 Apr, 2011 00:44 13241 Marime text
cap_6.jpgDumitru Drăghici, administrator al firmei Clares, cea care a semnat cu primăria lui Radu Mazăre un contract de prestări-servicii pe perioadă nedeterminată, a ştiut să-şi dezvolte afacerile în jurul Cimitirului Central.

Registrul Comerţului ne arată că nea Mitică Drăghici, născut în Dulgheru, judeţul Constanţa, este implicat în trei societăţi comerciale: Clares SRL, Clares Monumente Funerare şi Golden Lake SRL. Prima dintre societăţi este şi cea mai cunoscută. Drăghici spune că administrează Centralul, are casă mortuară exact lângă locul de veci, pune afişe cum că firma lui ar fi „administraţia cimitirului", pretinde taxe inexistente şi se ocupă de toate cele trebuincioase unei înmormântări. Nu puţine au fost reclamaţiile din partea unor oameni care au pierdut pe cineva drag, iar Dumitru Drăghici nu le dădea pace până nu cumpărau toate cele pentru îngropăciune de la el. SC Clares SRL îl are ca unic asociat şi administrator pe nea Mitică, are sediul pe strada Bărăganului nr. 19, iar ca domeniu principal de activitate Registrul Comerţului ne arată „activităţi de pompe funebre şi similare". SC Clares SRL are patru puncte de lucru: un atelier de tâmplărie pe strada Bărăganului nr. 19, un birou pentru administrarea Cimitirului Central (în cimitir), un punct de lucru pe strada Cibinului nr. 18B şi un altul pe strada Amzacea nr 16. Clares Monumente Funerare o implică şi pe Rodica, soţia lui Dumitru Drăghici. Societatea are sediul pe strada Cibinului 17-19, are obiect de activitate „alte lucrări de finisare" şi deţine un sediu secundar pentru producerea de monumente funerare.

Vila de pe malul retrocedărilor

Mamaia_bloc_Draghici.jpgCel de-al treilea business al lui Drăghici este şi cel mai nou şi cel mai... interesant: SC Golden Lake SRL are sediul pe strada Partizanilor nr. 9, camera 2 şi deţine un punct de lucru în Mamaia, lot 23, pe malul Lacului Siutghiol. În fapt, este vorba despre o vilă turistică pe care Drăghici a construit-o în staţiune. Aşa cum ZIUA de Constanţa şi-a mai informat cititorii, prin Hotărârea de Consiliu Local nr. 315 din 30 iulie 2003 s-a aprobat schimbul de terenuri între municipiul Constanţa şi Dumitru şi Rodica Drăghici. În hotărâre se vorbeşte despre două terenuri: „terenul în suprafaţă de 441 mp, proprietatea domnilor Drăghici Dumitru şi Rodica, situat în municipiul Constanţa, staţiunea Mamaia, pe malul Lacului Siutghiol, în zona Hotelului Central, având următoarele vecinătăţi: N - teren proprietate privată a municipiului Constanţa, S - lot 22. E - alee proiectată, V - teren proprietatea municipiului Constanţa" şi „terenul în suprafaţă de 441 mp, proprietatea municipiului Constanţa, situat în municipiul Constanţa, staţiunea Mamaia, pe malul Lacului Siutghiol, în zona Hotelului Central, careu D4, lot 23, având următoarele vecinătăţi: N - lot 24, S - lot 22. E - alee proiectată, V - teren proprietate municipiul Constanţa". Proiectul de hotărâre a fost votat, la acea dată, de 29 dintre cei 31 de consilieri locali. După cum am putut vedea, Drăghici a schimbat cu primăria lui Mazăre un teren cu un altul vecin. Şi coincidenţa face ca acea zonă să fie împânzită de terenuri retrocedate în 2002 şi 2003, prin dispoziţie de primar. Acelaşi primar Radu Mazăre. Aşadar, documentele prin care DNA-ul l-a inculpat pe Mazăre pentru retrocedările ilegale ne arată că fix în zona în care îşi face acum Drăghici hotel au primit terenuri beneficiarii dispoziţiilor 3694/2002 şi 835/2003. Dar cu siguranţă este o coincidenţă, fără nicio legătură cu Drăghici al nostru, care se poartă ca un boss adevărat în Cimitirul Central, loc ce aparţine constănţenilor (prin primărie), nicidecum firmei sale.

Negociere directă cu primăria

Pe lista ciudăţeniilor se înscrie şi o alipire de terenuri. Nu înţelegem cum un teren întreg, de 441 mp, ajunge în timp să reunească aceeaşi suprafaţă, dar în urma unei alipiri. Din câte am auzit, este o practică des întâlnită pentru modificarea numerelor cadastrale şi pentru pierderea urmei unor proprietari în actele de identificare ale unor suprafeţe de terenuri. În iulie 2009, familia Drăghici a depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului proiectul privind „modificarea regimului de înălţime vilă turistică din P+4-5E în P+5E, staţiunea Mamaia, zona Hotel Central, lot 23". Proiectantul general al lucrărilor era SC Elgi Impex SRL, iar valoarea estimativă a lucrărilor de 277.200 de lei. Documentaţia depusă la APM arăta că „imobilul este proprietatea lui Drăghici Dumitru şi Rodica, dobândit prin act de alipire nr. 1405 din 6.09.2007". În luna martie a anului trecut, Consiliul Local condus de Radu Mazăre a votat încă un HCLM pentru Drăghici. Este vorba despre solicitarea de cumpărare nr. 147303 din 2009, referitoare la reîntregirea proprietăţii - parcare şi spaţiu verde conform PUZ aprobat prin HCLM nr. 302/2009. „Terenul constituie domeniu privat al municipiului Constanţa, adiacent proprietăţii solicitantului pentru care există încheierea de intabulare nr. 63747/2006. Terenul propus spre vânzare conform reglementărilor urbanistice emise de Direcţia Urbanism are destinaţia de întregire a proprietăţii - parcare şi spaţiu verde conform PUZ, aprobat prin HCLM nr. 302/2009", se arăta în proiect. Din câte am înţeles, Mitică de la Central a cumpărat de la municipiu spaţiul verde din preajma hotelului său. Dar, vila din Mamaia nu este unica implicare în turism a familiei Drăghici. Soţia Rodica este asociată cu Iuliana Luminiţa Sandu (din câte se pare una dintre fiicele familiei Drăghici), în SC RadilI SRL, cu sediul pe strada Partizanilor nr. 9. Societatea, administrată de Rodica Drăghici, are punct de lucru în Eforie Nord, strada Mihail Kogălniceanu nr. 1 (Hotel Julia). De asemenea, fiul Rareş-Cosmin Drăghici este asociat în SC Clares Design SRL cu Adrian Lucian Sandu, societate cu obiect principal de activitate fabricarea de mobilă pentru birouri şi magazine. Business-ul are activitatea suspendată de pe 18 martie 2010. Asociatul Adrian Lucian Sandu a fost implicat, până de curând, în SC Turbo Rims SRL, firmă de distribuţie de jante auto.

Demn de menţionat este faptul că, din câte se aude, acestea ar fi numai afacerile „de suprafaţă" ale lui Drăghici. La fel cum, din câte se aude, prieteniile sus-puse îl mai ţin încă la cârma Cimitirului Central.

 

  

 

 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • vasili zaitev 11 Apr, 2011 09:39 No comment la ce face Mitica...a facut si va mai face...si probabil ca va mai tine de multe ori prima pagina a ziarului,pana vor fi date uitarii toate problemele ca la oricine cu prietenii sus-puse.Informatiile sunt destul de corecte numai ca familia Draghici are 4 copii...aici spuneti doar de 3...
  • gigi kent 11 Apr, 2011 02:02 Red ZIUA ia faceati voi niscaiva "sapaturi" pe strada Partizanilor, ca tot sunteti aproape... cat e de la Trandafirului sa vedeti si cu cine e vecin, vis-a-vis, nea Mitica... trotuaru pe care-si tine "vechitura de 55-CLS"...