Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:31 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alegeri ilegale la geamie

ro

14 Jun, 2003 00:00 1127 Marime text

Sub tutela "arbitrului" Muftiul Sanghirai Bagis

La Medgidia, ca si in multe alte parti, Comitetul geamiei e scindat intre sustinatori si acuzatori ai muftiului * Aceasta stare de tensiune a facut ca, acum trei saptamani, sa se ajunga la bataie in geamie * Pentru a "rezolva" problema, muftiul Bagis a prezidat alegerile ilegale de la Medgidia * Ilegale, pentru ca nu exista nici un motiv pentru anticipate, asa-zisele demisii ale membrului comitetului nu exista, iar alegerile au avut loc altundeva decat au fost anuntate

Seful Cultului Musulman din Romania a luat parte, recent, la alegerile pentru noul Comitet al celor doua geamii ale municipiului Medgidia. Schimbarea abuziva a fostului comitet si "manevrele" folosite pentru a fi indepartati cativa oameni incomozi ne fac sa intelegem ca avem de-a face cu un alt episod din lungul scenariu al gravelor nereguli ce se petrec in cadrul conducerii Cultului Musulman din Romania. Tensiunile acumulate in comunitatea din Medgidia - si care s-au soldat, in urma cu trei saptamani, cu o bataie in toata regula in geamie - nu reprezinta catusi de putin o problema locala, caci in multe locuri comitetul e scindat intre acuzatori si sustinatori ai muftiului. Fosta conducere a Comitetului de la Medgidia il acuza pe muftiul Bagis, care a tolerat organizarea a ceea ce ei numesc "puci". "Il consider vinovat, in primul rand, pe muftiu pentru ca nu a stiut sa verifice intocmai acuzatiile aduse pe nedrept de niste oameni care isi urmaresc propriul interes", ne-a declarat, imediat dupa terminarea alegerilor, fostul presedinte al Comitetului, Turan Kairedin.

Bataie in geamie

Comunitatea Musulmana din Medgidia numara aproximativ zece mii de suflete. In orice comunitate musulmana, Comitetul se ocupa de problemele administrative ale geamiei. Comitetul este ales pe o perioada de patru ani, prin votul musulmanilor din comunitatea respectiva. La Medgidia, Kairedin a fost presedinte timp de doua mandate. Impreuna cu unii membri ai comunitatii, dar si cu sprijinul unor sponsori, el a reusit sa ridice o geamie noua in Medgidia, deoarece vechiul lacas de cult devenise neincapator. Dupa ridicarea geamiei au inceput tachinarile, iar mai apoi acuzatiile la adresa presedintelui Kairedin. Cativa credinciosi musulmani au raspandit zvonul ca Turan Kairedin ar fi primit de la Ambasada Iranului un ajutor banesc de 3.000 de dolari pe care i-ar fi cheltuit in interes personal. Apoi s-a spus ca tot el l-ar fi ajutat pe Redin Ali sa castige 20 milioane lei din banii comunitatii, comandand firmei de tamplarie in aluminiu a acestuia 20 de ferestre pentru geamia noua, fara a primi facturi. Ambele acuzatii s-au dovedit a fi insa false. In primul caz, consilierul de cult al muftiului, Murat Iusuf, a recunoscut ca Turan Kairedin a mers la Ambasada Iranului cu o delegatie oficiala de la Bagis si ca a primit suma de 300 de dolari, bani care se regasesc in evidentele contabile ale geamiei. In ce priveste comanda pentru cele 20 de ferestre, toate facturile exista intre actele Comunitatii Musulmane din Medgidia. Aceste lucruri s-au confirmat si cu prilejul unui control financiar-contabil comandat de Muftiat. Si parca nu ar fi fost destul, pe 12 mai, unul dintre contestatari, Remzi Abdurama, a incercat, chiar in geamie, sa il loveasca pe Kairedin. Barbatul s-a ferit si a picat la mijloc chiar hogea Gemal Ilmi. In urma incidentului, Kairedin a depus o reclamatie impotriva lui Abdurama la Politia Medgidia. Cu toate ca a iesit la iveala nevinovatia lui Kairedin, acesta s-a hotarat sa demisioneze, satul de toate aceste jocuri murdare. La putin timp dupa retragere, in luna mai s-au facut alegeri pentru un nou presedinte al Comitetului, functia fiind ocupata de Redin Ali, cel care facuse ferestrele geamiei. Pe 26 mai, muftiul Bagis a confirmat schimbarea din Comitetul Medgidia, prin Decizia cu numarul 280.

Demisiile invocate de Muftiat nu exista

Dupa nici doua saptamani de la confirmare, lovitura de teatru: muftiul Bagis accepta sa ia parte la alegeri, desi nu exista nici un motiv pentru anticipate, iar pretextul nu a fost insa fabricat cu destula atentie. Pentru a-si acoperi ilegalitatea, atat organizatorii din Medgidia, cat si conducerea Muftiatului au incercat sa acrediteze ideea ca alegerile s-au facut pentru a se completa componenta Comitetului, care s-ar fi dizolvat intre timp. Consilierul Iusuf ne-a declarat ca mai multi membri ai Comitetului ar fi demisionat si astfel a fost nevoie sa se faca alegeri. Iusuf nu a putut insa sa ne arate nici o cerere de demisie, pentru ca... ele nu exista! "Au fost demisii verbale" (?!). Iusuf a recunoscut si ca toate reclamatiile unor credinciosi din Medgidia s-au dovedit a fi nefondate, deci nu ar fi fost motive pentru schimbarea Comitetului. Cu toate acestea, alegerile au inceput la ora 14.00, cu participarea oficiala a muftiului Bagis. O alta "manevra" a fost ca locul unde au avut loc alegerile s-a schimbat peste noapte. Desi anuntul fusese facut pentru Casa Armatei ca loc de desfasurare, intalnirea a avut loc la geamia noua. Poate ca din acest motiv au participat numai aproximativ 50 de persoane din zece mii! Presedintele Kairedin acuza faptul ca nu s-a constituit un birou care sa conduca adunarea si trebuia sa se prezinte o dare de seama activitatii. Asa se face ca rezultatul a fost cel scontat si in Comitet au fost alesi unii dintre contestatarii celor care reusisera sa construiasca geamia. Probabil ca muftiul poate sta linistit in ceea ce priveste Medgidia, caci, pentru o vreme, noii alesi ii vor fi indatorati!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii