Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:04 11 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alesii locali spun "NU" distrugerii Parcului Tabacarie

ro

27 Jan, 2005 00:00 1201 Marime text

Solidari privind cazul Mall

Incercarea Primariei de a construi pe amplasamentul parcului un complex de tip mall a generat o serie de reactii din partea consilierilor locali si judeteni * Consilierul judetean democrat Paloma Petrescu si-a exprimat totala dezaprobare fata de deciziile autoritatilor care acorda intaietate economicului si financiarului in defavoarea cetatenilor * Petrescu sustine ca masura de trecere a terenurilor din domeniul public in cel privat este una "abuziva" * Consilierul democrat mentioneaza ca nu este de acord sa se mai distruga nici macar un milimetru din spatiul verde al orasului * La randul sau, consilierul local al PD Danut Moisoiu a declarat ca spatiul verde din Parcul Tabacarie reprezinta plamanul orasului si nu trebuie distrus * Subprefectul Adrian Nicolaescu sustine ca situatia creata intra sub incidenta aspectelor juridice * La polul opus, consilierul liberal Aurel Butnaru, a apreciat ca nu este impotriva construirii mall-ului in Parcul Tabacarie

Grupul de actiune pentru salvarea Parcului Tabacarie format din mai multe organizatii neguvernamentale a organizat, la sfarsitul saptamanii trecute, un miting de protest impotriva construirii unui mall in Parcul Tabacarie. Peste sase sute de constanteni nemultumiti de decizia autoritatilor de a strica parcul s-au solidarizat cu membrii ONG-urilor. Participantii, oameni de toate varstele si conditiile sociale, au scandat mesaje de genul: "Cum ati cumparat parcul?", "Un mol de oxigen, nu un mall de beton", "Avem un oras, vrem macar un parc", "Magazine mai avem, parcuri nu". Totodata, peste 600 de constanteni au semnat o petitie impotriva construirii Complexului Multifunctional Mall in Parcul Tabacarie. Actiunea nu a ramas fara reactii. Multi dintre consilierii locali si reprezentantii Partidului Democrat si-au declarat solidaritatea si nemultumirea fata de dorinta administratiei publice de a distruge spatiul verde din zona Parcului Tabacarie.

Spatiul verde, proprietatea constantenilor

Consilierul judetean Paloma Petrescu a declarat ieri ca, atat in calitate de simplu cetatean, cat si in cea de ales local, nu este de acord cu intentia Primariei Constanta de a construi in Parcul Tabacarie complexul comercial si de agrement prin distrugerea spatiului verde. "In calitate de simplu cetatean, imi exprim totala dezaprobare fata de deciziile autoritatilor, atunci cand economicului si financiarului li se acorda intaietate in defavoarea cetatenilor, drept pentru care nu sunt de acord sa se mai distruga nici macar un milimetru din spatiul verde", a declarat Paloma Petrescu. De asemenea, consilierul judetean al Partidului Democrat a reiterat faptul ca, in ultima perioada de timp, municipalitatea s-a obisnuit sa distruga aproape tot spatiul verde din oras, in prezent multe dintre parcuri fiind inlocuite cu benzinarii. In calitate de ales judetean, aceasta sustine ca "prefectul Danut Culetu are obligatia, pe care de fapt o si exercita, de a asculta toate partile implicate in aceasta problema si de a face toate demersurile pentru a rezolva situatia". Paloma Petrescu este convinsa insa ca prefectul judetului Constanta "va gasi cu siguranta caile pentru rezolvarea situatiei in beneficiul celor care se opun acestei constructii". De asemenea, consilierul judetean democrat s-a aratat nemultumit de faptul ca acum municipalitatea incearca sa arunce vina pe prefectul Danut Culetu, care ar fi fost de acord cu ridicarea acestei constructii. "Mi se pare incorect ca municipalitatea sa incerce sa arunce vina pe prefect. Chiar si daca era asa, situatia de atunci nu mai este la fel cu cea de acum", a mai spus Petrescu. Nu in ultimul rand, democratul a subliniat faptul ca masura de trecere a terenurilor din domeniul public in cel privat este una "abuziva, deoarece orasul Constanta este al cetatenilor, la fel cum este si spatiul verde".

Situatia a evoluat impotriva Legii mediului

Consilierul local Danut Moisoiu s-a aratat de acord cu initiativa Grupului de Actiune "Salvati Parcul Tabacarie". Moisoiu a declarat ca nu poate sa comenteze vizavi de legalitatea proiectului initiat de Primaria si Consiliul Local Constanta, insa nu poate fi de acord cu distrugerea parcului. "Intotdeauna am fost si voi fi impotriva ridicarii oricarei constructii in parcurile din Constanta, si nu numai. Spatiul verde din Parcul Tabacarie reprezinta plamanul orasului si nu trebuie deteriorat sau distrus", a precizat Danut Moisoiu.La randul sau, subprefectul judetului, Adrian Nicolaescu, a fost de acord cu colegii sai de partid in privinta incercarii distrugerii Parcului Tabacarie de catre administratia locala. "Ca o multitudine de probleme, si aceasta intra sub incidenta diverselor aspecte juridice, plecand de la trecerea domeniului public in cel privat si ajungand la momentul final de obtinere de catre beneficiar a actelor de reglementare pe linie de protectie a mediului. Faptul ca in Parcul Tabacarie problema a evoluat parca in contradictoriul Legii mediului conduce la o urmarire juridica stricta a tuturor etapelor pe care le-a parcurs respectiva problema si bineinteles ca voi face uz de toate prerogativele mele", a declarat Nicolaescu.

Un copac nou, il locul celui distrus

La polul opus, consilierul local liberal Aurel Butnaru a sustinut ca este de acord cu construirea complexului comercial de tip mall in Parcul Tabacarie. "Nu am nimic impotriva construirii lui, atata timp cat va respecta avizele Agentiei de Mediu. Din cate stiu, in proiectul aprobat de Consiliul Local Municipal se stipuleaza ca pentru fiecare pom distrus se va planta altul in loc. Acum ramane de vazut cati pomi vor fi distrusi, cati vor fi plantati in loc si daca se va reface spatiul verde si restul parcului. Daca acest lucru nu se va respecta, atunci cred ca nu va fi in regula. Daca toate prevederile proiectului vor fi insa respectate, nu vad de ce trebuie sa ne opunem acestei constructii", a apreciat Butnaru.

Primarul Mazare nu vrea referendum pentru "Mall"

Dupa scandalul iscat de constructia Mall-ului din Parcul Tabacarie, primarul Radu Mazare a declarat ca se gandeste ca impreuna cu firma care investeste in constructia complexului comercial si de agrement sa solicite unui institut de sondare a opiniei publice, efectuarea unui sondaj pe un esantion reprezentativ de locuitori ai municipiului in privinta amplasamentului acestei constructii. Povestea sondajelor de opinie "otravite" este arhicunoscuta, iar probitatea acestora a fost verificata recent cu prilejul alegerilor de anul trecut. Chiar daca-i este la indemana, primarul a respins categoric organizarea unui referendum pe aceasta tema, afirmand ca in cazul in care la vot nu se prezinta peste 50% dintre locuitori, acesta nu poate fi validat.Decizia privind realizarea acestui sondaj de opinie va fi luata dupa demararea campaniei publicitare cu privire la realizarea proiectului "Mall".

CONTESTATIE MALL-TABACARIE

Organizatia ecologista Eco Dobrogea a depus, ieri, la Agentia de Protectia Mediului Constanta o contestatie care este o replica la studiul de impact depus de Holland Development Group SA pentru proiectul din parc. Redam in continuare continutul acestui document:

"Stimate Domnule Director,

In urma analizei Bilantului de mediu nivel II, din referinta si in temeiul Legii protectiei mediului nr. 137/1995, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, solicitam clarificarea (si completarea/modificarea Raportului cu) urmatoarelor subiecte:La capt. 5,2. Elemente de hidrologie, se specifica faptul ca deversarile din canalizarea zonala se fac in lacul Tabacarie. La pct. 3,5 Retele edilitare, se specifica faptul ca "Evacuarea apelor uzate. se va face in colectarul unitar amplasat in vecinatate". Din Studiu nu rezulta elemente de proiect/instalatii de filtrare/purificare a acestor ape uzate care prin colector ajung in Lacul Tabacarie, nefiind precizat nici debitul acestor deversari de ape uzate (ceea ce ne face sa credem ca proiectul complexului nu este nici pe departe complet si definitivat). Lipsa acestor instalatii de filtrare nu este acceptabila, avand in vedere gradul si asa foarte avansat de poluare a lacului, lucru recunoscut pe deplin de altfel si la cap. 8. (Conform RAPORT PRIVIND STAREA MEDIULUI IN JUDETUL CONSTANTA PE ANUL 2003: "Datorita acestui aport de ape uzate menajere, calitatea apei lacului s-a degradat in ultimii ani, lacul fiind incadrat in categoria lacurilor eutrofe.");La pct. 5,3 capitolul Spatii verzi, se specifica: "Speciile arbustive si subarbustive, se remarca de asemenea, printr-un amestec de specii de origine mediteraneeana, ponto-mediteraneeana si submediteraneeana, unele unice in tinutul dobrogean: Jasminum fruticans (Iasomia galbena), Eleagnus angustipholia (Salcioara), Hibiscus (Gard viu), Syriacus (Crin de Siria)". Insasi Studiul de impact, recunoaste, ca de altfel si o serie intreaga de alte lucrari stiintifice, inclusiv "RAPORT PRIVIND STAREA MEDIULUI IN JUDETUL CONSTANTA PE ANUL 2003", existenta unor specii de arbusti rare, pe cale de disparitie, a caror existenta in parcul Tabacarie este mai mult decat periclitata (prin restrangerea spatiului disponibil ca urmare a construirii acestui complex comercial). De altfel, chiar studiul recunoaste necesitatea ca "Zona se impune a fi regenerata din punctul de vedere al covorului vegetal si al lizierelor de arbori " ;La cap. 5,4.1.2. se specifica: " Desi asupra acestui ecosistem se exercita o puternica presiune antropica, s-au identificat un numar de 105 specii de pasari, apartinand la 14 ordine si 38 de familii.. Se recomanda crearea conditiilor pentru cuibarit in arbori a pasarilor de padure, prin montarea de colivii etc " Deci studiul recunoaste existenta unui adevarat ecosistem, a carui mentinere la limita de echilibru necesita energice masuri de sustinere, dar care masuri nu sunt specificate (nici conturate) ca fiind planificate a fi luate prin proiectul complexului comercial;Cap.5.5. Asezari umane...La cap.6.1.se specifica : " Un prim factor important in reducerea poluarii lacului Tabacarie il constituie stabilirea statutului sau juridic. Fara sa aiba un statut juridic bine reprezentat, in lacul Tabacarie nu pot fi aplicate, in bune conditiuni toate masurile de reabilitare ecologica si de reducere a poluarii prin sursele deja existente. In prezent lacul este disputat de "Apele Romane" - Directia Apelor Dobrogea Litoral, Primaria Municipiului Constanta si S.C. PESTOM SA care l-a preluat in ianuarie 2002 de la Agentia Domeniilor Statului, in urma unei concesionari." In aceste conditii ne intrebam daca masurile de protectie a mediului (acum inexistente, care vor fi, probabil, promise de proiectantii/proprietarii complexului comercial, nu vor fi aplicate la "calendele grecesti". Acest lucru este inadamisibil si nu poate constitui, in nici un caz, o baza pentru demararea lucrarilor de constructii ale complexului comercial;La cap. 6.3. Emisii de poluanti in aer ... se dau numai informatii indicative, total superficiale, si nu cantitative cum ar trebui pentru a permite o evaluare reala a acestui tip de impact asupra mediului. De exemplu ar fi trebuit evaluat impactul real, cantitativ si calitativ (inclusiv masuri de reducere a acestuia), asupra mediului datorita gazelor de esapament ale masinilor ce vor fi amplasate in cele 2000 de locuri de parcare ale complexului comercial. Aceste emisii sunt extrem de importante pentru zona orasului Constanta, intrucat conform, RAPORT PRIVIND STAREA MEDIULUI IN JUDETUL CONSTANTA PE ANUL 2003: " Emisii anuale de dioxid de sulf, oxizi de azot si amoniac, estimate pentru anul 2003 (prin Corinair): Dioxid de sulf: 12043.885 tone; Oxizi de azot: 783112.376 tone ; Amoniac:13584.04 tone; De asemenea: "Ozon troposferic si alti oxidanti fotochimici; In anul 2003 s-au efectuat in perioada de vara determinari pentru ozonul troposferic in municipiul Constanta, zona APM sediu. Valorile inregistrate au depasit CMA (0.03 mg/m3), valoarea maxima a fost de 0,119 mg/m3, iar valoarea minima 0,089 mg/m3. Frecventa depasirii valorii CMA pentru valorile medii zilnice este extrem de ridicata. Ozonul fiind un poluant ce se formeaza sub influenta radiatiilor ultraviolete din alti poluanti (precursori ai ozonului), se confirma nivelul mare al emisiilor estimate pentru hidrocarburi si pentru oxizii de azot. La pct.7.3. Impactul produs asupra vegetatiei si faunei terestre. "Prin amplasarea acestui obiectiv in Parcul Tabacarie, vegetatia va avea cel mai mult de suferit de pe locatiile respective, care vor fi defrisate. Proiectantii trebuie sa prevada plantari compensatorii de arbori si arbusti in proportie de cel putin 1:6 (pentru un arbore defrisat se vor planta alti 6 arbori in zonele limitrofe)." Afirmatia compensarii cu cei 6 noi arbori pentru fiecare arbore taiat, este lipsita de baza, intrucat in zona limitrofa a lacului/parcului, cartierele adiacente, este imposibil a regasi/identifica suprafete echivalente a cca. 40.000 mp x 6 !!.La pct.8 Posibilitati de diminuare sau eliminare a impactului produs asupra mediului se specifica: In aceste conditii, daca ne gandim numai la volumul apelor uzate si pluviale deversate in anul 2002, se asteapta pentru perioada urmatoare sa se produca o accelerare a degradarii lacului cu instalarea unor dezechilibre ecologice majore .. Si nu in ultimul rand cresterea riscului de imbolnavire a tuturor celor care intra in contact direct cu apele lacului.

In urma celor de mai sus consideram ca este inacceptabil sa fie eliberat avizul de mediu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii