Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:41 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE VIDEO Ambasada SUA organizează evenimentul „Noi, Oamenii - 25 de ani de Parteneriat Strategic” la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (GALERIE FOTO)

ro

12 Jul, 2023 17:17 2524 Marime text

UPDATE 6

Andrei Luca, directorul Direcției Diplomație Culturală, Educație și Știință din cadrul MAE vorbeste acum.

Acest parteneriat este reprezentativ pentru întreg parcursul democratic al României. Este o dovadă execelentă a ceea ce putem face când oamenii politici au curajul necesar. 

UPDATE 5

Ia cuvântul Vergil Chițac.  

Îi sunt recunoscător lui Kathleen Kavalec că a ales Constanța pentru această expoziție. Constanța e pregătită să își aducă contribuția la parteneriatul strategic. Veți găsi întotdeauna la Constanța parteneri pentru proiecte diverse. 

UPDATE 4

Ia cuvântul secretarul de stat în ministerul Culturii, Diana Ștefana Baciuna. A venit în locul Ralucăi Turcan.  

Mă bucur că Constanța este gazda acestei expoziții. Arta fotografică conservă clipa. Fotografiile din această expoziție ne conduc într-o zonă a prieteniei. Fiecare fotografie este o fereastră deschisă. 

UPDATE 3

Mulțumesc domnului Primar Chițac că ne-a primit dar și domnului Mototolea. Sunt onorată! Expoziția celebrează relația puternică dintre SUA și România., spune Kathleen Kavalec cu recunoștință. 


Discursul Ambasadorului SUA Kathleen Kavalec la evenimentul de deschidere pentru expoziția „Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat Strategic” de la Constanța:

 
Domnule Primar Chițac,
Domnule Președinte al Consiliului Județean Lupu, 
Doamnă Secretar de Stat Baciuna,
Domnule Director Luca,
Doamnă Director General Nicolae,
Doamnelor și domnilor, 
Dragi prieteni, 
 
Bună seara, bine ați venit și vă mulțumesc tuturor pentru prezență. Permiteți-mi să mulțumesc în mod special domnului primar Chițac, pentru că ne-a primit în Constanța și găzduiește această expoziție în Piața Ovidiu.  

 
Mulțumesc, de asemenea, domnului director Mototolea pentru că a oferit această frumoasă și istorică clădire pentru a găzdui recepția noastră.  Sunt onorată să vă avem alături de noi pentru deschiderea la Constanța a acestei importante expoziții, care celebrează relația puternică dintre Statele Unite și România. 
 
Expoziția sărbătorește 25 de ani de Parteneriat Strategic și călătoria pe care am parcurs-o împreună în acest timp. Titlul expoziției, “We the People” – “Noi, Poporul”, provine din preambulul Constituției Statelor Unite ale Americii.  L-am ales pentru a celebra elementul uman care face posibil tot ceea ce am realizat împreună. 
 
Acest titlu, “Noi, Poporul”, este potrivit pentru că fundamentul pentru tot ceea ce am realizat în drumul parcurs împreună sunt relațiile interumane dintre americani și români. 
 
Legăturile excelente dintre guvernele noastre sunt importante, dar ceea ce face ca relația noastră să fie cu adevărat eficientă sunt nenumăratele legături dintre popoarele noastre la fiecare nivel al societății. 
 
Călătorind prin România, inclusiv aici, în Constanța, ceea ce m-a uimit în mod repetat sunt experiențele fundamentale pe care le-au avut popoarele noastre prin schimburi educaționale și profesionale, experiențe care au condus la prietenii și cooperare de lungă durată.  
 
Fotografiile și textele din expoziție spun povestea acestei prietenii și a parteneriatului, precum și progresele care au fost realizate de la crearea Parteneriatului Strategic dintre SUA și România în 1997.  
 
În 1997, când a anunțat acest parteneriat, președintele Clinton a remarcat că românii au câștigat respectul lumii pentru că, spunea el, “ați mers atât de departe, atât de repede și pentru că ați crezut în voi înșivă și în viitorul vostru”. El a încurajat România să mențină cursul, spunând “viitorul este al vostru”.
 
Președintele Clinton a văzut potențialul României și al poporului român și importanța unui parteneriat durabil între SUA și România. 
Într-adevăr, România și-a menținut cursul, aderând la NATO în 2004 și la UE în 2007 și făcând progrese importante în ceea ce privește reforma democratică și creșterea și dezvoltarea economică. 
 
În domeniul apărării, în calitate de aliat exemplar al NATO, România a crescut cheltuielile, a contribuit la operațiunile multinaționale din străinătate și acum găzduiește trupe americane și NATO aici, în România, chiar în apropierea noastră.    
 
De asemenea, România a susținut cu fermitate partenerii și vecinii noștri din Ucraina, în timp ce aceștia își apărau țara împotriva invaziei neprovocate și brutale a lui Putin. 
 
Aici, la malul Mării Negre, știu că ați resimțit impactul unui flux mare de refugiați ucraineni.  V-ați deschis ușile și inimile, cu ceai și cozonac, pentru a-i ajuta pe vecinii voștri în momentele de nevoie. 
 
Portul Constanța a jucat un rol cheie în tranzitul cerealelor din Ucraina pe alte piețe, într-o perioadă dificilă.
 
Suntem cu toții recunoscători pentru modul în care România a făcut un pas înainte în această perioadă critică.
 
În acest mod și în multe alte moduri, România continuă să dovedească lumii că își realizează potențialul și își respectă angajamentele. 
 
Expoziția pe care o vedeți astăzi aici, în Piața Ovidiu, “Noi, Poporul”, este un eseu fotografic care celebrează și explorează multiplele fațete ale relației dintre români și americani. 
 
Aceste fotografii spun povestea colaborării și cooperării noastre diplomatice, de securitate, economice și culturale și a roadelor acestor eforturi - ceea ce pot realiza două mari națiuni care lucrează împreună.  
 
Doresc să mulțumesc partenerului nostru, Agerpres, pentru că a contribuit la realizarea acestei minunate colecții de fotografii. Permiteți-mi, de asemenea, să salut American Corner-ul nostru de aici, care este găzduit de Universitatea Ovidius din Constanța, pentru toată munca pe care o depuneți pentru a cultiva și extinde legăturile noastre interumane.
 
Și, în final, mulțumesc tuturor celor prezenți aici, în această seară, pentru cei peste 25 de ani de prietenie și parteneriat. Aștept cu nerăbdare următorii 25 de ani și sper să vă bucurați de expoziție.

Ambasadorul SUA vorbește despre motivul pentru care a ales titlul expoziției. 

Titlul l-am ales pentru a celebra elementul uman.

Acest titlul este portrivit pentru că fundamentul pentru tot ce a realizat sunt relațiile interumane dintre americani și români. Legăturile excelente dintre guvernele noastre sunt importante. Dar ceea ce face relația noastră importantă este legătura dintre popoare.

Fotografiile din expoziție sunt expresia acestei prietenii dintre cele două state și progresele realizate de la crearea parteneriatului strategic dintre SUA și România.


Expoziția de azi celebrează multiplele fațete dintre români și americani.  

UPDATE 2

Ambasadorul SUA este fericită că se află la Constanța. 


Ne bucurăm să fim azi la Constanța, să deschidem expoziția noastră. Asta celebrează legatura strânsă dintre poporul american și cel român. Sper să continuăm să dezvoltăm legături între popoarele noastre. 

Aceasta interează importanța Constanței, ca zonă strategică. 


Constanța este importantă, este o zonă strategică, mai ales acum când avem un război. Constanța are rol important în ceea ce privește transportul de mărfuri din Ucraina. Ați primit aici cu inima deschisă mulți refugiați din Ucraina și vă suntem recunoscători pentru asta. 

Kathleen Kavalec își exprimă sentimentul de mulțumire și recunoștință față de țara noastră. 

România are un rol foarte important. Suntem foarte recunoscători că România găzduiește 3.000 de soldați americani. În această privință, cred că relațiile vor fi și mai strânse., a punctat  Kathleen Kavalec. 


UPDATE 1

La eveniment a ajuns și Mihai Lupu, primarul Chițac și viceprimarul Ionuț Rusu.  



Un eveniment de excepție are loc azi, la Constanța. Este vorba despre expoziția fotografică „Noi, Oamenii: 25 de ani de Parteneriat Strategic”.


Arhive Diplomatice, cu Agenția Națională de Presă Agerpres și în colaborare cu Universitatea din Craiova,organizează la Constanța, evenimentul de deschidere a expoziției fotografice itinerante „Noi, Poporul/We the People”, care celebrează aniversarea a 25 de ani de Parteneriat Strategic dintre Statele Unite ale Americii și România. 

 
Evenimentul are loc miercuri, 12 iulie, în Piața Ovidiu din municipiu, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie. 

Vă transmitem în continuare ce spune Ambasada SUA la București despre eveniment:   
„Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat Strategic” este un eseu fotografic, tematic, care explorează relațiile diplomatice, de securitate, economice, culturale dintre poporul român și cel american. Această colecție de interacțiuni între cele două națiuni ilustrează faptul că Parteneriatul Strategic dintre Statele Unite și România este accesibil tuturor. Este o expoziție care surprinde pe larg interacțiunile dintre cele două popoare, încă de la începutul Parteneriatului Strategic în anul 1997. Cele 150 de fotografii cuprinse în această expoziție creează un cadru personal pentru Parteneriatul Strategic, din trecut și din prezent, și oferă posibilitatea de a experimenta prietenia și colaborarea între cele două popoare, într-un nou mod. 

Expoziția se axează pe tema „Noi, Poporul”/ “We the People” care este faimosul preambul al Constituției Statelor Unite și întruchiparea legăturilor umane care formează punți de înțelegere și cooperare între popoare. Diplomația și prietenia bilaterală de succes se bazează pe aceste legături și pe valorile comune pe care le înglobează. Cunoscutul jurnalist, corespondent și ulterior diplomat american Edward R. Murrow spunea, despre rolul esențial al legăturilor dintre oameni: „Elementul cu adevărat esențial în schimburile internaționale îl reprezintă această ultimă distanță de un metru, rămasă între interlocutori, care poate fi depășită prin contact personal, atunci când o persoană îi vorbește celeilalte”.



Agenția Națională de Presă Agerpres a contribuit cu un număr de 20 de fotografii din fluxul de fotografie și din Arhiva Fotografică Agerpres. De asemenea, Unitatea Arhive Diplomatice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe a contribuit cu un număr de 13 fotografii.

Expoziția fotografică a călătorit în mai multe orașe, pe parcursul unui an, după cum urmează:

-Craiova – 17 august 2022 – 19 septembrie 2022

-Timișoara – 27 septembrie 2022 – 24 octombrie 2022

-București – 26 octombrie 2022 – 30 noiembrie 2022
 
-Sibiu – 8 decembrie 2022 – 10 ianuarie 2023

-Iași – 24 aprilie 2023 – 22 mai 2023

-Cluj-Napoca – 23 mai 2023 – 20 iunie 2023

-Constanța – 12 iulie 2023 – 25 iulie 2023 


Citește și: Kathleen Kavalec, ambasador al SUA, la Constanța (VIDEO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii