Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:45 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Amenintari cu sinuciderea Politistii de la Rutiera, in pragul disperarii

ro

26 Feb, 2010 03:34 5643 Marime text
cap_2.jpg„Poliţiştii au venit la noi şi ne-au cerut ajutorul. Ne-au zis că nu se mai descurcă să achite ratele la bănci, nu mai au nici ce mânca, sunt discuţii în familii pe tema banilor. Unul dintre ei mi-a spus că vrea să se spânzure pentru că vrea banca să-i ia casa".

Aceasta a fost declaraţia pe care subinspectorul George Caraivan, şeful Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual Constanţa, a dat-o în procesul în care şase dintre agenţii de la Rutieră anchetaţi anul trecut pentru fapte de corupţie au cerut instanţei să oblige IPJ Constanţa să-i repună pe funcţii, după ce judecătorii au decis că urmărirea penală desfăşurată împotriva lor este lovită de nulitate. Ieri, magistraţii Tribunalului Constanţa au rămas în pronunţare asupra solicitărilor formulate de agenţii de poliţie Dumitru Iulian Maxim, Cristian Nazarovici, George Eduard Niţuleac, Gheorghe Costea şi Marian Aldea pentru a fi repuşi pe funcţiile pe care le deţineau anterior declanşării anchetei împotriva lor. În acţiunea lor, poliţiştii au cerut obligarea IPJ Constanţa la repunerea pe funcţii, „respectiv agenţi de poliţie în cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa", dar şi obligarea instituţiei la plata „tuturor drepturilor băneşti ce ne-au fost reţinute de la momentul punerii la dispoziţie şi până la momentul repunerii în funcţie". Mai mult, agenţii asupra cărora planau suspiciuni de corupţie au cerut ca IPJ să fie obligat la plata a câte 5.000 de lei către fiecare din reclamanţi, reprezentând „daune morale determinate de refuzul de repunere în funcţie". Nu în ultimul rând, poliţiştii au cerut şi obligarea IPJ la plata cheltuielilor de judecată. Judecătorii au audiat, ieri, doi martori care au relatat instanţei despre neajunsurile pe care le-au suferit poliţiştii ca urmare a refuzului Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa de a-i repune pe funcţii. Primul martor a fost Adrian Petrescu, prieten al agentului Marian Aldea.

avocat_catalin_filisan_02_-_material_rutiera.jpgCopilul avea insomnii

„După efectuarea percheziţiilor şi ridicarea lui Marian Aldea, familia acestuia a avut de suferit financiar, moral şi psihic. Cunosc faptul că, după cele întâmplate, copilul reclamantului avea insomnii, nu putea să doarmă noaptea, întreba mereu de «tati»", a declarat martorul. Ulterior, şi liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual Constanţa a fost audiat de instanţă. Subinspectorul George Caraivan a declarat că, după ce urmărirea penală desfăşurată faţă de cei şase reclamanţi a fost declarată ca lovită de nulitate, la nivelul SNPPC s-a organizat o şedinţă, pentru ca agenţii să fie repuşi pe funcţii. Totuşi, potrivit declaraţiilor martorului, deşi iniţial adjunctul IPJ Constanţa, comisarul-şef Adrian Rapotan, a fost de acord, ulterior, conducerea IPJ s-a răzgândit, ca urmare a sfaturilor primite din partea Compartimentului Juridic al inspectoratului. „Ştiu că, în urma punerii la dispoziţie a agenţilor, le-a fost afectată imaginea, sunt chiar unii colegi care refuză să le vorbească, le este teamă", a spus Caraivan. După audierea martorilor, Cătălin Filişan, avocatul celor şase reclamanţi, a solicitat instanţei admiterea acţiunii poliţiştilor. „Noi am dovedit cu înscrisuri că ordonanţa Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa prin care s-a început urmărirea penală faţă de clienţii mei a fost declarată ca fiind lovită de nulitate absolută, pentru că au fost încălcate normele de competenţă materială", a pledat avocatul. „Ne aflăm în situaţia în care avem nevoie de o nouă hotărâre judecătorească pentru a pune în executare o hotărâre judecătorească, iar România a mai fost condamnată la CEDO pe aceste considerente. Nu vrem să ajungem iar într-o situaţie similară".

Hotărâţi să se adreseze CEDO

La polul opus, juristul IPJ Constanţa a precizat că, în conformitate cu prevederile Statutului Poliţistului, inspectoratul este obligat să-şi pună agenţii la dispoziţie până în momentul în care aceştia primesc o rezoluţie de scoatere de sub urmărire penală sau sunt achitaţi definitiv. La rândul său, avocatul Cătălin Filişan a precizat: „Potrivit Statutului Poliţistului, la momentul punerii în mişcare a acţiunii penale, poliţistul respectiv este pus la dispoziţie. În cauza de faţă, ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale este lovită de nulitate absolută, nulitate constatată prin hotărârea definitivă a Curţii de Apel". „Din păcate", a continuat avocatul, „pârâtul IPJ Constanţa nu «recunoaşte» hotărârea instanţei de judecată, tocmai de aceea a fost nevoie de promovarea unei noi acţiuni în instanţă. Din moment ce ordonanţa procurorului de punere în mişcare este lovită de nulitate absolută, aceasta nu mai produce nici un efect juridic, consecinţa constatării nulităţii absolute este aceea a repunerii în situaţia anterioară a celor şase poliţişti, respectiv pe funcţiile deţinute anterior punerii la dispoziţie". De altfel, se pare că, dacă nu îşi vor găsi dreptatea în România, poliţiştii sunt decişi să o caute la CEDO. „Fiind o chestiune de recunoaştere a efectelor unei hotărâri judecătoreşti definitive şi de punere în executare a acesteia, în măsura în care nu se va reuşi acest lucru, reclamanţii sunt hotărâţi să se adreseze Curţii Europene a Drepturilor Omului, care a mai condamnat România în mai multe speţe asemănătoare". Totodată, avocatul a continuat subliniind că, „pe de altă parte, reclamanţii au solicitat daune morale pentru situaţiile neplăcute în care au fost puşi ca urmare a refuzului IPJ de aplicare a hotărârii judecătoreşti şi a demarării unei campanii negative împotriva acestora, chiar dacă presa a relatat în mod obiectiv situaţia şi a arătat abuzurile la care au fost supuşi, precum şi modul în care s-a derulat ancheta".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • maximus66 26 Feb, 2010 21:13 Ionel tata lasa ciocu mic daca nu ai date concrete.Asa toti suntem viteji mergi in instanta si depune marturie daca ai dat spaga. Si daca unii din cei anchetati sunt nevinovati cei care i-au anchetat abuziv sa plateasca.
  • ionel 26 Feb, 2010 08:49 CAND LUATI CASCAVALUL DE LA AMARATII NU VA GANDEATI CA OMUL NU ARE CE PUNE PE MASA...BAGABONTIILOR.CIND LE LUATI ABECEDARUL NU LE LUATI SI PAINEA DE PE MASA???.DUMNEZEU VEDE!.