Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:57 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Amenzi de 15,1 miliarde lei pentru activitate ilegala in sezonul estival

ro

22 Jan, 2005 00:00 989 Marime text

O practica des intalnita in eludarea legilor fiscale este nedeclararea sediului social real

In domeniul cerealelor au fost verificati numai anul trecut de catre comisarii Garzii Financiare 38 de agenti economici, din care aproape jumatate au fost sanctionati cu amenzi de 131 milioane lei * Schimbandu-si forma juridica in acest interval de timp fara a mai face inregistrarile cerute prin lege si prin nedeclararea obligatiilor de plata, SC Elicar Agrochim SRL s-a sustras de la plata obligatiilor catre buget * In perioada 5 iulie-31 august, s-au verificat 2.352 de firme, cuantumul amenzilor emise pentru diverse nereguli ridicandu-se la 15,1 miliarde lei

Domeniile in care romanii nostri s-au specializat in evaziuni fiscale sunt, dupa cum stie toata lumea, alcoolul, deseurile metalice feroase si neferoase, combustibilii, cerealele si, de ce nu, vestitele case de marcaj. Toate aceste activitati fac obiectul multor controale ale autoritatilor de control locale, Finante Publice, Politia Economica si nu in ultimul rand, Garda Financiara Constanta. In domeniul cerealelor au fost verificati numai anul trecut de catre comisarii Garzii Financiare 38 de agenti economici, din care aproape jumatate au fost sanctionati cu amenzi de 131 milioane lei, stabilindu-se in timpul controalelor diferente de impozite si taxe de 8,4 milioane lei, cuantumul cel mai ridicat revenindu-le dobanzilor si penalitatilor calculate. Un control efectuat la SC Elicar Agrochim SRL care are sediul declarat la Medgidia, avand obiect de activitate comertul cu cereale, a scos la iveala un prejudiciu de peste 8 miliarde lei. Initial, firma a fost infiintata sub forma unei societati comerciale pe actiuni, schimbandu-si forma juridica in august 2001 din SA in SRL, avand asociat unic si totodata administrator pe Nicolae Cornescu, domiciliat in Bucuresti. Pana la data controlului, societatea a realizat o singura raportare la organul fiscal din Medgidia, prin depunerea bilantului contabil aferent anului 2000, iar declaratiile de impozite si taxe la bugetul de stat faceau referire doar la perioada iulie 2000-februarie 2002. Schimbandu-si forma juridica in acest interval de timp fara a mai face inregistrarile cerute prin lege, societatea s-a sustras de la plata obligatiilor catre buget si prin nedeclararea obligatiilor de plata. Ceea ce l-a inculpabilizat pe administratorul societatii a fost faptul ca desi acesta a depus declaratiile privind obligatiile de plata catre bugetul de stat, totusi firma nu functiona la sediul social declarat. "Sumele constatate ca prejudiciu au rezultat ca urmare a verificarilor efectuate la SC Eco Oil Company SRL Constanta care a avut legaturi comerciale cu societatea din Medgidia" a declarat Cornel Garimovici, comisar-sef al Comisariatului Regional Constanta. Societatea Eco Oil Company SRL a achizitionat motorina si cereale de la SC Elicar Agrochim SRL in perioada iulie-august 2002 in baza a trei facturi fiscale, in valoare de 16,9 miliarde lei, suma nedeclarata ca venit de catre firma din Medgidia si implicit neimpozitata cuvenit, astfel cum prevede legislatia fiscala. Administratorii ambelor societati s-au ales cu sesizari penale, respectiv Nicolae Cornescu, Mihai Zavelca si Inocentiu Cosor, ultimii doi asociati si administratori ai firmei Eco Oil Company SRL din Constanta.

Casele de marcaj, sursa de bani ilicita

Activitatea desfasurata de agentii economici in perioada sezonului estival face an de an obiectul unei actiuni ample de control a Garzii Financiare Constanta. In anul care a trecut, respectiv in perioada 5 iulie-31 august au fost verificate 2.352 de firme. "Cele mai frecvente incalcari ale prevederilor legale sunt cele legate de declararea punctelor de lucru, lipsa registrului unic de control, neutilizarea sau lipsa caselor de marcaj", a mai declarat Garimovici. Cuantumul amenzilor emise pentru aceste sanctiuni in perioada verificarilor activitatii sezoniere s-a ridicat la 15,1 miliarde lei. "Exemplele pot fi multiple. SC Meda International Company SRL, avand punctul de lucru in Mamaia, s-a facut vinovata de neeliberarea bonului de casa clientilor, neafisarea la loc vizibil a certificatului de inmatriculare, in plus evidenta operativa nu era actualizata. Drept urmare, administratorul firmei a fost sanctionat cu 280 de milioane de lei", a relatat Cornel Garimovici. O alta societate, SC Aspress Impex SRL a fost amendata cu 200 milioane de lei pentru neinregistrarea in casa de marcaj a tuturor sumelor reprezentand contravaloarea marfurilor vandute in ziua controlului. Desi in casa se aflau 1.740.000 lei, suma inregistrata era de numai 265.000 lei. Potrivit afirmatiilor comisarului-sef al Comisariatului Regional Constanta, fenomenul evazionist cuantificat prin valorile mari ale taxelor si impozitelor nedeclarate si totodata neachitate catre bugetul de stat este in crestere. O solutie pentru combaterea fenomenului si chiar a tentativelor de evaziune fiscala ar fi efectuarea unor actiuni concrete si eficiente de contracarare si interventie directa a tuturor organelor de control cu competenta.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii