Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:44 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Americanii raman interesati de baza Mihail Kogalniceanu

ro

14 Oct, 2003 00:00 1096 Marime text

Ioan Mircea Pascu, copilot pe MIG-21 Lancer si Harrier

"Exercitiul militar romano-britanic a fost un succes", a afirmat ministrul roman al Apararii * Pilotii britanici ii apreciaza pe aviatorii romani pentru profesionalismul cu care-si fac datoria * Pe viitor, Romania va mai organiza astfel de exercitii militare in parteneriat cu Marea Britanie * Mircea Pascu a dat de inteles ca Statele Unite vor infiinta baze militare in Romania

Opt avioane Harrier ale Fortelor Aeriene Regale si un detasament format din peste 140 de persoane de la Baza Aeriana Cottesmore, Ruttland, au fost desfasurate la Baza Aeriana 57 de la Mihail Kogalniceanu. Scopul vizitei este un exercitiu comun cu pilotii romani. In perioada 06-17 octombrie, se desfasoara aceasta aplicatie comuna a Fortelor Aeriene Romane (RoAF) si a Fortelor Aeriene Regale din Marea Britanie. Exercitiul urmareste dezvoltarea unei mai bune cooperari operationale intre Marea Britanie si Romania in cadrul structurilor NATO, dupa ce tara noastra va intra in alianta cu drepturi depline. Opt avioane MIG-21 Lancer si un numar de 120 de persoane din cadrul Escadrilei MIG-21 Lancer din componenta Bazei Aeriene 86 de la Fetesti si o escadrila de avioane Harrier ale Fortelor Aeriene Regale sunt cooptate in programul de antrenament denumit "Lone Kite 2003". La demonstratia organizata ieri la Baza Aeriana 57 de la Mihail Kogalniceanu au fost prezenti ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Bucuresti, Quinton Quayle, ministrul roman al Apararii, Ioan Mircea Pascu, si seful Fortelor Aeriene Romane, Gheorghe Catrina. Ioan Mircea Pascu si-a facut aparitia la aeroportul de la Mihail Kogalniceanu la bordul unui avion de vanatoare MIG-21 Lancer, cu dubla comanda, pilotat de generalul Gheorghe Catrina. Jurnalistii din presa centrala au sosit la bordul unui avion militar AN 24.

Ioan Mircea Pascu, rezistent la 3,7 G

Programul zilei de ieri a continut si prezentarea aparatelor de zbor romanesti MIG-21 Lancer retehnologizate, precum si a celebrelor aparate de vanatoare cu decolare pe verticala Harrier. Ministrul Ioan Mircea Pascu a fost invitat sa efectueze un zbor de rutina la bordul unui Harrier cu dubla comanda, la mansa caruia s-a aflat Jim Prowost, un pilot care a participat la numeroase misiuni de lupta in timpul Razboiului din Golf. Ioan Mircea Pascu a declarat in fata presei ca zborurile efectuate atat cu MIG-21 Lancer, cat si cu Harrier au fost la fel de incitante. Singurele diferente facute de ministru intre cele doua aparate fiind legate de confortul din cockpit. Oficialul roman a catalogat aparatul britanic ca mai confortabil decat MIG-ul 21 Lancer. Pascu a mai declarat ca in timpul zborului cu cele doua aparate a suportat acceleratii de pana la 3,7 G, fapt pentru care era deosebit de mandru. Concluzia finala trasa dupa efectuarea zborurilor demonstrative a fost ca aviatorii romani si cei englezi pot coopera excelent in cadrul unor misiuni militare de mentinere a pacii. Cu toate ca, din punct de vedere tehnic, avioanele Harrier sunt net superioare MIG-urilor 21 Lancer, englezii s-au aratat extrem de multumiti de evolutia pilotilor romani, acestia din urma reusind sa efectueze manevre cu grade mari de dificultate cu avioanele MIG, sincronizandu-si perfect manevrele cu cele ale avioanelor Harrier pilotate de englezi. In timpul discutiilor cu presa, militarii romani si cei englezi au declarat ca pilotii ambelor tari au efectuat zboruri mixte de antrenament. La bordul avioanelor MIG cu dubla comanda au zburat si pilotii englezi. Pilotii romani au zburat, la randul lor, la bordul avioanelor cu dubla comanda Harrier.Intreaga operatiune a exercitiului romano-britanic "Lone Kite 2003" a fost calificata atat de ministrul roman al Apararii, Ioan Mircea Pascu, si de catre ambasadorul Marii Britanii, Quinton Quaile, drept o reusita remarcabila.

La Kogalniceanu va fi totusi baza militara americana

Vizavi de problema largirii NATO si a posibilitatii infiintarii unor baze NATO in Romania, ministrul roman al Apararii a declarat ca nu se pune problema infiintarii de baze ale NATO pe teritoriul romanesc, dar a dat de inteles ca Statele Unite ar avea intr-adevar in plan "plantarea" de baze militare in Romania. Referitor la planul secret de amplasare de sisteme antiracheta americane pe teritoriul romanesc, ministrul Pascu a raspuns transant: "Nu stiu, nu vreau sa speculez nimic!". Cu toate acestea, viitorul bazei 57 de la Mihail Kogalniceanu este clar. Ministrul roman a spus cu convingere ca baza militara nu va fi desfiintata, chiar daca escadrila de avioane MIG-21 a fost mutata la Fetesti. Exista informatii conform carora, de fapt, la Kogalniceanu s-a pregatit terenul mutarii unei baze militare americane de undeva din Germania. La Kogalniceanu, evenimentele par sa o fi luat inaintea americanilor, numele aleilor din Baza 57 purtand deja nume ale unor fosti presedinti americani, ca de exemplu aleea denumita "Bulevardul George Washington". Totodata, printre militarii romani din cadrul Bazei 57 (care pana acum ceva timp erau speriati ca vor fi disponibilizati sau transferati la Fetesti), circula zvonul ca infiintarea unei baze americane este iminenta.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii