„AMR-ul" pe pereţii celulei Bogatu cu gratiile, tovarăşii de inculpare cu libertatea deplină
„AMR-ul" pe pereţii celulei: Bogatu cu gratiile, tovarăşii de inculpare cu libertatea deplinăÎn timp ce fostul director portuar Eugen Bogatu îşi numără resemnat pe peretele celulei zilele petrecute în arest în dosarul „Portul", tovarăşii săi de inculpare din cel de-al doilea dosar penal în care este acuzat, „UCM Reşiţa", fac cereri peste cereri, ba de a li se revoca interdicţia de a părăsi ţara, ba de ridicare temporară a interdicţiei.
Ţinut după gratii de aproape jumătate de an, la cererea procurorilor anticorupţie, şi aşteptând ca dosarul să fie trimis în instanţă, fostul director din cadrul Portului Constanţa Eugen Bogatu face drumuri între Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (unde se judecă cererile DNA de prelungire a arestului), Direcţia Naţională Anticorupţie (unde se desfăşoară ancheta), dar şi Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti (unde este judecat alături de Said Baaklini, Adrian Coriolan Preda şi Adrian Chebuţiu pentru alte fapte de corupţie). Astfel, la diferite răstimpuri, Bogatu este adus de ofiţerii de la Arest în sălile de judecată ale instanţei din Sectorul 1, unde priveşte resemnat la cererile de acordare a libertăţii depline formulate de tovarăşii săi de inculpare, Baaklini, Chebuţiu şi Preda. La ultimul termen, de pildă, în timp ce Said Baaklini şi-a retras până la urmă cererea de a se încuviinţa ridicarea temporară a interdicţiei de a părăsi ţara, foştii directori UCM Reşiţa Preda şi Chebuţiu le-au cerut totuşi judecătorilor să le dea o mai mare libertate. Mai exact, cei doi au formulat cereri de revocare a măsurii obligării de a nu părăsi ţara, pe care o au din luna februarie, când Judecătoria Sectorului 1 le-a înlocuit starea de arest cu interdicţia respectivă. Cu toate acestea, judecătorii nu s-au lăsat înduplecaţi de cele susţinute de Preda şi Chebuţiu prin avocaţii lor, astfel că solicitările le-au fost respinse ca neîntemeiate, iar decizia este fără cale de atac.
Rolul jucat în „UCM Reşiţa"
De menţionat că şi în dosarul UCM Reşiţa Bogatu a petrecut câteva zile după gratii, fiind arestat pe data de 10 ianuarie şi pus în libertate pe data de 18 februarie, după ce Tribunalul Bucureşti a respins recursul procurorilor împotriva deciziei Judecătoriei Sectorului 1 de a-i cerceta în libertate pe cei patru suspecţi. Strict legat de dosarul UCM Reşiţa, în ceea ce-l priveşte pe Bogatu, procurorii DNA l-au acuzat că i-ar fi ajutat pe Baaklini, Preda şi Chebuţiu în acoperirea unei restituiri de TVA aferentă unei tranzacţii fictive. Concret, caracterul urgent al măsurilor ce trebuiau luate, au spus procurorii, l-ar fi condus pe Baaklini la Bogatu, care, în cursul lunii noiembrie 2010, în calitatea de director portuar pe care o deţinea la momentul respectiv, i-ar fi furnizat informaţii şi i-ar fi acordat consultanţă referitor la procedurile vamale şi la modalităţile de a evita controalele autorităţilor legal investite. În rechizitoriu se arată că „Bogatu Eugen a luat toate măsurile necesare pentru asigurarea părăsirii teritoriului României în cel mai scurt timp de către mărfurile cumpărate de la UCM Reşiţa SA, în sensul angajării unui vas comercial pentru transportul mărfurilor în Republica Guineea şi a efectuării tuturor operaţiunilor şi demersurilor portuare necesare pentru ca mărfurile respective să părăsească urgent teritoriul României". În plus, acelaşi Eugen Bogatu a mai fost acuzat că ar fi intervenit personal „pentru a se împiedica descărcarea mărfurilor de pe vas, în încercare de a evita verificarea şi evaluarea acestora, astfel încât să nu poată fi constatate discrepanţele dintre mărfurile concret îmbarcate pe vas şi documentele comerciale ale acestora".
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp