Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:00 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ancheta RAFO se extinde si la Dobromin

ro

19 Jan, 2005 00:00 2156 Marime text

Pe urmele VGB

Procurorii care instrumenteaza cazul fraudarii bugetului de stat cu peste 15.000 de miliarde de lei la RAFO Onesti nu se multumesc doar cu sechestrul instituit asupra pachetului de actiuni detinut de VGB Oil la Miniera Medgidia * Privatizarea acestei sucursale a Dobrominului va fi luata la purecat pentru ca permite extinderea cercetarilor si asupra altor personaje din mediul politico-financiar in suveica RAFO * Directorul de la Dobromin SA, Ion Valentin, si alte patru persoane din conducerea societatii au fost convocati la sediul AVAS, pentru a oferi explicatii despre privatizare #

Dupa ce a pus sechestrul asigurator pe pachetul de actiuni detinute de VGB Oil SRL la SC Miniera SA Medgidia, Parchetul General se pregateste sa demareze o ancheta amanuntita cu privire la modul in care a fost realizata privatizarea sucursalei miniere de la Medgidia a SC Dobromin SA. Procurorii mizeaza pe identificarea unor elemente privind traficul de influenta si trucarea procesului de privatizare, pentru a extinde cercetarile si asupra unor oameni politici care au facut jocul gruparii Fratii Iancu - Corneliu Iacobov - Ovidiu Tender. Desi povestea de la Dobromin SA pare marginala, tocmai aspectele care ar putea fi sesizate aici ar putea conduce in cele din urma la extinderea cercetarilor. Privatizarea de la Medgidia ar putea insa releva tocmai aceste aspecte. In urma cu doua zile, conducerea Dobromin SA a fost solicitata de AVAS sa prezinte un raport amanuntit cu privire la intregul proces de privatizare, motivul real fiind acela ca autoritatii de privatizare i s-a pus in vedere sa prezinte datele din dosarul Dobromin Parchetului General. In acest sens, directorul Ion Valentin Salvador, inginerul-sef Jenica Popa, consilierul juridic Cornelia Lupu, contabila Cristina Medrea si seful biroului de privatizare si restructurare Doina Bostan au lucrat cot la cot timp de doua zile la intocmirea dosarului. Cei cinci reprezentanti ai societatii s-au deplasat in urma cu doua zile la Bucuresti, pentru a raspunde unor intrebari incuietoare in fata sefilor de la AVAS.

Fiica lui Dan Iosif a cumparat Miniera Medgidia cu 19 miliarde de lei pentru VGB

Dobromin SA a trecut prin doua etape de privatizare. Prima dintre acestea a fost demarata in anul 2001, iar un an mai tarziu s-a soldat cu vinderea a doua sucursale miniere. La sfarsitul anului trecut, ramasitele Dobromin au fost vandute de AVAS catre un consortiu de firme constituit in jurul Metaleuroest Campina si a afaceristului Mihai Tufan. In prima etapa a privatizarii, dosarul a fost plimbat de la APAPS Constanta la APAPS Bucuresti. In anul 2002, doua sucursale miniere ale Dobromin, care erau si singurele profitabile, au fost instrainate de APAPS Bucuresti. Pachetul integral de actiuni de la sucursala Medgidia a fost cumparat de fiica fostului consilier prezidential Dan Iosif. Pentru achizitionarea Miniera Medgidia, fiica lui Dan Iosif a platit 19 miliarde de lei, in conditiile in care societatea extragea materiale de constructii de peste 50 de miliarde de lei anual, iar productia ultimilor doi ani anteriori privatizarii a fost mentinuta pe stoc. Terenurile pe care au fost construite cladirile administrative, parcurile auto sau depozitele aveau valoarea de patrimoniu (neactualizata de ani buni) de 17,6 miliarde de lei, iar parcul auto si utilajele fixe valorau inca pe atat la pretul de fier vechi. La scurt timp de la tranzactie, Anca Andreea Dan a cesionat 70% din actiunile detinute catre Mircea Gogonea (15%), Nicoleta Cruceanu (15%), VGB Oil SRL Bucuresti (30%) si Faber Invest&Trade INC inregistrata in SUA (10%). Implicarea lui Tender ar putea fi demonstrata prin aceea ca Mircea Gogonea a fost angajatul sau, iar Faber Invest a facut afaceri deopotriva cu firmele sale, cu VGB sau direct cu RAFO Onesti. Firma inregistrata in America a fost reprezentata in raporturile contractuale din Romania de Toader Gaureanu, fost director la RAFO pe vremea cand combinatul era detinut de Corneliu Iacobov. Gaureanu a fost depistat de autoritati in momentul in care incerca sa paraseasca tara alaturi de Iulian Margarit, unul din patronii grupului VGB. Incercarea celor doi de parasi tara a declansat reluarea anchetei de catre procurori.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii