Anticorupţii „lovesc“ din nou la Constanţa. Dimu Polifroni, dus la arestare (documente)
Anticorupţii „lovesc“ din nou la Constanţa. Dimu Polifroni, dus la arestare (documente)
22 Mar, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
5541
Marime text
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei au dispus, ieri, reţinerea pentru 24 de ore a lui Dimu Polifroni, din Constanţa, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă. Azi, bărbatul va fi prezentat Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Într-un alt dosar, Dimu Polifroni a fost trimis în judecată de procurorii DNA alături de mai multe persoane printre care se află George Guliu, un alt constănţean, şi Gabriel Leonte, fost director în cadrul Parlamentului României - Camera Deputaţilor. La rândul său, George Guliu a fost trimis în judecată, tot de DNA, în Dosarul Motorina, cauză în care sunt judecaţi: Sorin Blejnar, fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Viorel Comăniţă, fost şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor, Florin Dan Secăreanu, fost şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Constanţa, Radu Nemeş, Diana Nemeş, Dumitru Chirvăsitu şi Lucian Florin Ionescu. În acest dosar, bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu suma de aproximativ 56 de milioane de euro.
Revenind la dosarul în care Dimu Polifroni a fost reţinut de DNA, din ordonanţa întocmită de procurori a rezultat că există date şi probe potrivit cărora „în perioada iulie - octombrie 2012, inculpatul Polifroni Dimu a pretins de la patru persoane (martori denunţători) suma de 100.000 de euro“.
„În schimbul acestei sume de bani, inculpatul a lăsat să se creadă că are influenţă asupra magistraţilor din cadrul Curţii de Apel Bucureşti şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, învestiţi cu soluţionarea dosarelor penale în care unul dintre denunţători era cercetat în stare de arest preventiv şi a promis că-i va determina pe magistraţi să dispună cercetarea persoanei respective în stare de libertate. Azi, Polifroni Dimu urmează să fie prezentat Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile“, potrivit DNA.
Aşa cum precizam şi mai sus, într-un alt dosar, Dimu Polifroni a fost trimis în judecată de procurorii Anticorupţie alături de mai multe persoane, printre care se află şi constănţeanul George Guliu. Tot în prezenta cauză au mai fost deferiţi Justiţiei: Gabriel Leonte, fost director în cadrul Parlamentului României - Camera Deputaţilor, Constantin Cojanu, agent principal de poliţie în cadrul IPJ Prahova, Jozsef Laszlo, Neculae Şapera şi Luminiţa Guliu.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, „în perioada august 2012 - 21 ianuarie 2013, inculpatul Cojanu Constantin, agent de poliţie în cadrul IPJ Prahova, a pretins şi a primit, în mai multe tranşe, de la inculpaţii Guliu George, Guliu Luminiţa şi Șapera Neculae (cumnatul lui Guliu George), prin intermediul inculpaţilor Dimu Polifroni şi Leonte Gabriel, suma totală de 255.000 de euro, din care a restituit 20.000 de euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vălenii de Munte, care, la rândul său, i-ar fi putut determina pe judecătorii din cadrul Curţii de Apel Bucureşti ori pe cei din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, învestiţi cu soluţionarea dosarelor penale în care este implicat inculpatul Guliu George, să dispună punerea în libertate a acestuia. Din suma menţionată mai sus, Leonte Gabriel a primit şi pentru sine suma de 5.000 de euro“.
Tot potrivit DNA, „în perioada 5 decembrie 2012 - 25 ianuarie 2013, inculpatul Cojanu Constantin, prin intermediul inculpatului Leonte Gabriel, a pretins de la inculpatul Dimu Polifroni suma de 60.000 de euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra aceluiaşi procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vălenii de Munte, care, la rândul său, i-ar fi putut determina pe judecătorii din cadrul Tribunalului Constanţa ori pe cei din cadrul Curţii de Apel Constanţa învestiţi cu soluţionarea dosarului penal în care este judecat un primar din judeţul Constanţa să pronunţe o soluţie favorabilă acestuia, în sensul punerii în libertate din starea de arest preventiv. În caz de nereuşită, Dimu Polifroni i-a solicitat lui Cojanu Constantin ca, prin intermediul aceluiaşi procuror, să obţină strămutarea dosarului penal în care este judecat primarul respectiv, prin intervenţii la judecători din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie“.
Dosarul a fost soluţionat de Curtea de Apel Bucureşti. Achitările şi condamnările stabilite de instanţă pot fi citite integral accesând secţiunea „Documente“.
George Guliu, coleg de cosar cu Dimu Polifroni, a fost trimis în judecată, tot de DNA, în Dosarul Motorina, unde bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu aproximativ 56 de milioane de euro, conform procurorilor. În această cauză sunt judecaţi: Sorin Blejnar, fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Viorel Comăniţă, fost şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor, Florin Dan Secăreanu, fost şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Constanţa, Radu Nemeş, Diana Nemeş, Dumitru Chirvăsitu şi Lucian Florin Ionescu.
În prezentul dosar, George Guliu a fost condamnat definitiv la trei ani şi opt luni de închisoare pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi evaziune fiscală.
Comunicatele DNA pot fi citite integral accesând secţiunea „Documente“.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii
- Belba 22 Mar, 2016 16:55 Belba Nicolae si familia lui...denunturi inventate pe banda o sa urmeze
- cristi 22 Mar, 2016 09:46 polifroni, asta e nume de italian, din anzii cordilieri, n-are legatura cu mafia din nordul judetului, mafie care a transformat primaria Constanta si deconcentratele in SRL-uri machedonesti