Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:05 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aproape 80 de persoane achitate definitiv Ce crede Ministerul Public despre activitatea procurorilor constănţeni

ro

10 Mar, 2012 02:50 1825 Marime text
08_raport_sediu_diicot.jpgSituat pe locul doi în ceea ce priveşte clasamentul restituirilor cauzelor, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa nu pare să stea prea bine în bilanţul Ministerului Public pentru anul 2011.

Iar aceasta, cu atât mai mult cu cât în ceea ce priveşte situaţia achitărilor şi restituirilor imputabile, fiind pe locul trei în topul pe ţară. Informaţiile sunt cuprinse în raportul întocmit de reprezentanţii Parchetului General al României privind activitatea desfăşurată de procurorii români în cursul anului 2011. Conform documentului citat, cele mai multe restituiri în cursul anului trecut s-au înregistrat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, anume 13, urmat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, cu nouă restituiri, Parchetele Curţilor de Apel Oradea, Braşov şi Ploieşti, cu câte opt cazuri de restituire şi, pe ultimul loc, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, cu patru dosare restituite. În ceea ce priveşte situaţia achitărilor şi restituirilor imputabile, indiferent de perioada trimiterii în judecată, Curtea de Apel Constanţa este pe locul al treilea în ţară, cu 12 astfel de cazuri. O privire asupra inculpaţilor trimişi în judecată în 2011 scoate la iveală faptul că Parchetul Curţii de Apel Constanţa se situează sub media pe ţară, cu 283 de persoane deferite instanţei, faţă de media de 285. La nivelul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa se află 838 de dosare cu o vechime de şase luni de la sesizare şi de peste un an în urmărire penală proprie, situându-se imediat după Parchetul Curţii de Apel Bucureşti, cu 3.363 de astfel de cauze.

Mai puţine dosare preluate

Cât despre dosarele cu autori necunoscuţi, cele mai numeroase cauze la urmărirea penală proprie din totalul acestora se află la DIICOT, dar şi la Parchetele de pe lângă Curţile de Apel Braşov cu 303, Bucureşti cu 231, Timişoara cu 135, dar şi Constanţa, cu 96 de astfel de dosare. Nu mai puţin de 79 de persoane dintre cele trimise în judecată de procurorii constănţeni au fost achitate definitiv în cursul anului trecut, 27 dintre acestea fiind absolvite de vină pentru că, în opinia judecătorilor, faptele săvârşite de acestea nu ar prezenta pericolul social al unei infracţiuni. Totodată, este de precizat că analiza reprezentanţilor Ministerului Public a scos la iveală faptul că în cursul anului 2011 Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a preluat mai puţine dosare de la procurorii constănţeni, adică doar 1.825 faţă de 1.981, în 2010. Nu în ultimul rând, în ceea ce priveşte plângerile formulate de justiţiabili împotriva soluţiilor de netrimitere în judecată dispuse de procurorii constănţeni este de menţionat că în 2011 au fost înregistrate 716 astfel de plângeri, faţă de 517, în cursul anului 2010. Din cele 716 plângeri, 103 au fost admise de instanţă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii