Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:19 17 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aqua Land PSD peste morminte antice

ro

22 Mar, 2004 00:00 1502 Marime text

Iacubov, acuzat ca a sacrificat patrimoniul national pentru propriile interese

Arheologii sunt revoltati ca o constructie particulara de langa Cetatea Histria a distrus opt tumuli funerari cu mare valoare istorica * Vicepresedintele PNL, Puiu Hasotti, l-a acuzat pe Adrian Nastase ca se afla in spatele acestei afaceri dubioase * Directorul adjunct al Muzeului de Istorie din Constanta, dr. Virgil Lungu, ne-a declarat ca parcul de distractii cu circuit inchis de langa Cetatea Histria nu are nici o autorizatie din partea Comisiei monumentelor istorice * Presedintele Ion Iliescu si ministrul Theodorescu au luat atitudine, de fatada, dar povestea a fost ingropata de justitia constanteana * Oamenii locului spun ca baronul PSD Corneliu Iacubov a fost "bagat la inaintare" in aceasta poveste * Aqua Landul imprejmuit cu gard metalic e un adevarat paradis de vacanta, cu vile, iazuri, canale de legatura cu iesire la mare si barci de mare viteza, unde au acces numai apropiatii PSD

La mai putin de un kilometru de intrarea in Cetatea Histria a rasarit de cativa ani un complex de vile izolat de restul lumii printr-un gard metalic. "Paradisul" este pazit cu strasnicie de agenti de paza cu caini de lupta. In mijlocul complexului troneaza un foisor de observatie din beton si sticla, de unde poate fi supravegheata cu usurinta intreaga zona. In jurul foisorului sunt rasfirate pe o zona de cateva hectare bune cateva vile cochete, construite din piatra si lemn, cu tigla de un rosu aprins, ce contrasteaza dureros cu saracia locului. La antipod sunt cateva cocioabe mizere din stuf ale pescarilor. "Bastinasii" vorbesc pe soptite despre proprietarii complexului, multumindu-se sa spuna doar ca "sunt unii mari de la Guvern". Abia dupa ce discutia avanseaza si interlocutorul reuseste sa le cucereasca increderea, ei spun ca este vorba chiar de primul-ministru Adrian Nastase si de prieteni de-ai lui.

Iacubov pastoreste Histria

Construirea complexului de la Histria a inceput prin anul 2000, pe locul in care Institutul Roman de Cercetari Marine "Grigore Antipa" a avut o baza de cercetare, cu bazine de inmultire piscicola. Inca de la inceput, arheologii s-au opus, aratand ca aceasta constructie este ilegala, pentru ca se afla pe teritoriul cetatii. Cu toate acestea, povestea a mers mai departe, sub ochiul atent al oamenilor de paza, care nu lasau pe nimeni sa se apropie de obiectiv. Din informatiile pe care le avem, constructia a fost inceputa de o firma care are ca principal obiect de activitate mai multe magazine "Duty Free". Ulterior, complexul ar fi fost vandut societatii "Grup Media Sud" din Constanta, ce ii apartinea pe atunci clientului PSD, baronul de Bacau, Corneliu Iacubov. In urma cu un an si jumatate, vicepresedintele PNL, arheologul Puiu Hasotti, condamna distrugerea unor obiective istorice de la Histria, dar atragea atentia si asupra unui presupus trafic cu tigari pe mare, aducand in discutie un sistem de canale ce face legatura intre mare si complexul de la Histria. Canale ce au fost decolmatate de noii proprietari ai locului.

S-au distrus morminte antice

Asa cum ne-am obisnuit in ultimii ani, atunci cand e vorba de afaceri in care sunt implicati membri importanti ai partidului de guvernamant, legea ramane facultativa. Proprietarii complexului nu au solicitat avizul Comisiei monumentelor istorice din cadrul Directiei de Cultura a Judetului Constanta. Directorul adjunct al Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie Constanta, dr. Virgil Lungu, s-a declarat foarte contrariat de aceasta situatie, considerand ca ea dovedeste dispretul fata de istorie si legile tarii. Arheologul ne-a declarat ca lucrarea de la Cetatea Histria a distrus opt sau noua tumuli. Tumulii sunt movile de pamant ce adapostesc pana la 50 de morminte fiecare. Aceste vestigii din jurul fostei cetati formeaza necropola greaca si romana ce a fost cercetata de prof. univ. dr. Petrut Alexandrescu, care si-a publicat concluziile in cel de-al doilea tom dedicat fostei colonii grecesti "Histria". "Necropolele sunt foarte interesante din punct de vedere arheologic, pentru ca din studiul lor aflam lucruri care nu ies la iveala din sapaturile efectuate in interiorul zidurilor. Necropolele ne ajuta sa aflam lucruri interesante despre etnia, ritualul funerar si credintele religioase ale celor ingropati", considera dr. Virgil Lungu. In plus, cercetarea tumulilor scoate la iveala si importante obiecte de inventar funerar, cu care au fost ingropati defunctii. Directorul adjunct al muzeului considera ca la Histria s-au incalcat cel putin trei legi: Legea 422/2000 privind monumentele istorice, Legea 378/2001 privind siturile arheologice si Legea 182/2000 privind patrimoniul mobil.

Prefectul Martin "ingroapa"

Scandalul creat in jurul noilor constructii de la Histria a determinat autoritatile sa ordone, de fatada, o ancheta care sa verifice temeinicia acuzatiilor. "Multi au spus ca s-au distrus obiective arheologice. Nu este adevarat, aratati-mi si mie unde sunt! Stiu ca au fost multe discutii. Chiar presedintele Ion Iliescu a ordonat sa se verifice ce se intampla acolo. Eu m-am intalnit si cu prefectul Martin, care se ducea la o intalnire cu Ion Iliescu, la Tulcea, si m-a pus sa il duc acolo, ca sa stie ce sa raspunda daca e luat la intrebari de presedinte. Dupa ce a vazut despre ce este vorba, prefectul mi-a zis ca s-a facut un lucru bun", povesteste primarul PSD al comunei Istria, Enache Perifan, luand partea mai-marilor din partid. Ba mai mult, pentru a fi si mai convingator, o da in bara definitiv: "Ce tumuli, domnule... Eu am intrebat cati avem pe raza comunei si am aflat ca sunt vreo 2000. Eu stiu sigur ca nu e nimic dedesubtul lor", lasand poate sa se inteleaga ca mai cunoaste cazuri de distrugere a unor astfel de monumente arheologice. In cazul constructiilor ilegale de la Histria a luat atitudine si ministrul Culturii si Cultelor, Razvan Theodorescu, care a propus inceperea cercetarii penale. Ulterior, dosarul a fost insa ingropat, se pare la Parchetul Curtii de Apel Constanta, cu propunerea de neincepere a urmaririi penale.

Paradis de vacanta pentru PSD

Prin urmare, dupa principiul "cainii latra, caravana trece", lucrarile de la Histria au continuat la fel de ilegal cum incepusera. In prezent, complexul este aproape gata, au mai ramas de facut numai unele finisaje. O lume de basm - adevarat paradis al vacantelor - se deschide in fata celor care privesc de dincolo de gardul imperiului PSD de la Histria. Vile cochete intre iazuri cu peste, legate intre ele de canale traversate de poduri zvelte din lemn, pavilioane de vara pe malul lacurilor. Un adevarat aqua-parc. Totul ingradit cu multa rigurozitate de un gard metalic nou-nout, pe care privirea il pierde din ochi in incercarea de a cuprinde intreaga intindere. "Au barci cu motor rapide, ca in filme. Aicea sunt oameni grei. Odata l-am vazut si pe Nastase, venise cu niste prieteni. Nu stiu ce le arata acolo, mie au inceput sa imi tremure picioarele", ne-a povestit un pescar batran. Tot el ne-a povestit cum muncitorii care au lucrat la ridicarea aqua-parcului au descoperit odata "un vas intreg din ceramica, frumos pictat", pe care si l-au disputat cu atata inversunare, incat au ajuns sa il sparga. Ar mai fi de adaugat o decizie bizara a Politiei de Frontiera, care a dezafectat un foisor de observare situat in afara complexului, sub pretextul ca braconierii se urcau acolo pentru a vedea cand vin politistii. In realitate, foisorul a fost numai micsorat, pentru ca nu orice neavenit sa poata observa de la distanta ce se intampla in "Aqua Landul" stabilor PSD.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii