Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:31 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ar fi falsificat diplome Ştefan Vasile Burlacu a scăpat de arestul preventiv. Procurorii sunt nemulţumiţi

ro

17 Feb, 2016 00:00 2594 Marime text
 

Magistraţii Judecătoriei Constanţa au respins, ca neîntemeiată, propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa de prelungire a măsurii arestării preventive faţă de Ştefan Vasile Burlacu. Astfel, judecătorii constănţeni au înlocuit măsura preventivă a arestării preventive cu măsura preventivă a controlului judiciar, pe o durată de 60 de zile.
 
Totodată, magistraţii i-au impus lui Ştefan Vasile Burlacu respectarea următoarelor obligaţii, pe durata măsurii: „să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de drepturi şi libertăţi şi la judecătorul de cameră preliminară ori de câte ori este chemat; să informeze de îndată judecătorul de drepturi şi libertăţi cu privire la schimbarea locuinţei; să se prezinte la secţia de poliţie în a cărei arie teritorială locuieşte, conform programului de supraveghere întocmit de organele de poliţie sau ori de câte ori este chemat“.
 
Pe timpul controlului judiciar, Burlacu are următoarele obligaţii: „să nu părăsească teritoriul municipiului Constanţa decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar; să nu se apropie de coinculpaţii Burlacu Cecilia Ana, Burlacu Cezar Mihail, Ghelase Ion, Vasea Ion şi Constantin Remus Ionel, să nu comunice cu aceşti inculpaţi şi cu niciuna dintre persoanele cu care se presupune că ar fi desfăşurat activitatea infracţională reţinută în sarcină ori cu membrii de familie ai acestora, direct sau indirect, pe nicio cale; să comunice periodic informaţii relevante despre mijloacele lui de existenţă; să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme“.
 
Decizia nu a fost definitivă, ea fiind deja atacată la Tribunalul Constanţa de către procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa. Decizia definitivă se va da astăzi.
 
Din probele administrate până în acest moment în cauză, procurorii au reţinut faptul că, „în perioada iulie 2014 - februarie 2016, inculpatul Burlacu Vasile Ştefan, în calitate de administrator la o societate comercială ce era autorizată drept centru de pregătire profesională în domeniul tehnician electromecanic, a emis certificate de pregătire profesională către diverse persoane, fără ca acestea să încheie contract de studii, fără să se prezinte la cursurile de pregătire practică şi teoretică şi fără să susţină examenul de aptitudini, aşa cum prevedeau dispoziţiile legale“.
 
„Cei în cauză ar fi pus bazele unei reţele specializate în falsificarea de diplome de studii, acordând certificate de calificare profesională contra unor sume cuprinse între 600 şi 900 de lei, fără a ţine cursuri de pregătire“, spun poliţiştii.
 
„Certificatele de pregătire profesională erau eliberate atât pentru meseria pentru care centrul de pregătire era autorizat să desfăşoare cursuri, cât şi pentru alte meserii, cum ar fi tubulator naval, tehnician agronom, confecţioner textile, barman-ospătar, tehnician mecanic, operator calculator etc. şi erau chiar antedatate, având vechime din anul 2014 sau chiar 2006, deşi cumpărătorii diplomelor l-au contactat pe inculpatul Burlacu Vasile Ştefan pentru obţinerea acestora în cursul anului 2015“, punctează procurorii.

 
„În activitatea sa infracţională, inculpatul Burlacu Vasile Ştefan a fost ajutat de fiica sa, Burlacu Cecilia Ana, care deţinea funcţia de secretară în cadrul centrului de pregătire profesională, calitate în care semna certificatele eliberate, şi de Burlacu Cezar Mihail, fiul său, care intermedia vânzarea de astfel de diplome“, mai spun procurorii.
 
„Tot calitate de intermediari pentru vânzarea de diplome aveau şi inculpaţii Ghelase Ion, Vasea Ion şi Constantin Romus Ionel, acesta din urmă fiind chiar anterior, în cursul anului 2013, angajat în funcţia de profesor în cadrul centrului de pregătire profesională. La acest moment, se ocupa cu intermedierea vânzării de certificate de absolvire, pentru care nu se mai organizau niciun fel de cursuri şi examene, fiind eliberate, contra sumelor de 600 - 650 sau 1.500 de lei, chiar într-un timp de 30 de minute de la solicitare“, potrivit procurorilor.
 
Certificatele ar fi atestat, se pare, faptul că, în mod nereal, respectivii cursanţi ar fi urmat aproximativ 1.000 de ore de pregătire teoretică şi practică, finalizate cu susţinerea unor examene de aptitudini, notate cu 7, 8 sau 9.
 
În cauză, poliţiştii Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Constanţa, ai Poliţiei oraşului Năvodari, sprijiniţi de echipaje SIAS, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, au efectuat, la data de 3 februarie, 25 de percheziţii domiciliare, pe raza întregului judeţ Constanţa.
 

S-a pus în mişcare acţiunea penală faţă de 20 de persoane, altele decât cele menţionate mai sus, pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, persoane care, în esenţă, au recunoscut săvârşirea infracţiunilor pentru care sunt acuzate.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii