Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:17 01 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Atacul evanghelistilor

ro

28 May, 2003 00:00 2956 Marime text

Alianta Evanghelica incearca sa isi atraga adepti prin minciuna, la Targusor

Nicolae Omut a fost trimis de Alianta Evanghelica la Targusor sa difuzeze filmul "Isus" * El nu a primit aprobarea primarului Barsan si a dat filmul in curtea familiei Dascalu, dupa ce i-a mintit ca este catolic * Omut a incercat o manevra similara cu Elena Lucaci, dandu-se ortodox * Desi preotul Marian Manescu l-a contrat verbal, in limitele bunului-simt, Nicolae Omut l-a reclamat la politie * Evanghelistii au incercat sa mai viziteze familiile prezente la film, dar nu mai sunt doriti in sat * Fanica Dascalu nu vrea sa ii mai vada niciodata, dar ii e teama sa le-o spuna

Alianta Evanghelica a provocat scandal in comuna Targusor. Ca si la Niculitel, reprezentantii Aliantei au incercat sa difuzeze in comuna filmul "Isus". Probabil ca multi isi amintesc tulburarile de la Niculitel, caci majoritatea oamenilor din comuna l-au acuzat pe primar ca a acceptat difuzarea filmului in sala caminului cultural numai pentru ca sotia lui e de confesiune adventista. Nicolae Omut, trimisul Aliantei Evanghelice, a facut valva, facand uz de drepturile omului si legislatia interna si pozand in victima. Tot Nicolae Omut a fost trimis si la Targusor, caci se pare ca el e responsabil de actiunile in teritoriu ale Aliantei Evanghelice. Strategia e simpla: mai intai e difuzat in sat filmul. Apoi, reprezentantii Aliantei incep vizitele la familiile care au participat la vizionare si le duc carti si casete de propaganda, precum si haine sau alimente. In acest fel apare prima celula in comunitatea respectiva. Cei convertiti incearca ulterior sa ii atraga si pe altii la noua credinta.

Au ocolit primaria si biserica

Prima descindere a lui Nicolae Omut in comuna Targusor a fost in urma cu doi ani. El i-a propus primarului Iulian Barsan sa ii permita sa difuzeze filmul "Isus" in sala caminului cultural. Primarul a stat de vorba si cu preotul comunei si nu a fost de acord, mai ales ca in comuna nu sunt credinciosi evanghelisti. Atunci, Omut si-a iesit din fire si l-a amenintat pe primar ca va chema presa, pentru ca incalca legea. In urma cu doua saptamani, Nicolae Omut a venit din nou in Targusor, impreuna cu cativa adepti mai tineri si au inceput sa promoveze difuzarea filmului. De aceasta data, evanghelistul a ocolit primaria. El a cutreierat strazile din Targusor cu o Dacie pe care era montat un microfon ce anunta filmul si a lipit afise in centru, desi nu avea nici o autorizatie de la primarie. Omut a reusit sa o convinga pe Fanica Dascalu sa le permita sa dea filmul in curtea ei. Preotul comunei, Marian Manescu, a avut un schimb de replici cu Nicolae Omut, spunandu-i ca nu e de acord cu difuzarea filmului. S-a discutat in contradictoriu, fara insa ca discutia sa degenereze. Martorii spun ca, la sfarsit, ei chiar si-au dat mana. Evanghelistii au montat un ecran mare pe o movilita, ca sa se poata vedea de departe. Cativa adulti si copii au mers, de curiozitate, sa vada despre ce e vorba. In tot acest timp, preotul Marian Manescu statea la poarta. El ne-a povestit ca, dupa cateva secvente, copiii au iesit din curte, dandu-si seama ca e vorba de acelasi film pe care il vazusera la televizor, in Postul Mare, si au mers la preot.

Au mintit ca sunt ortodocsi si apoi ca sunt catolici

Dupa ce s-a terminat filmul si evanghelistii au plecat din Targusor, au inceput sa apara semnele de intrebare. Mai intai, Fanica Dascalu a fost foarte surprinsa cand a aflat ca cei care tocmai fusesera la ea in batatura nu sunt catolici: "Pe mine m-au mintit ca sunt catolici, iar eu, daca am trei sferturi din familie catolici, i-am primit. In nici un caz nu am stiut ca sunt secta". Femeia e sigura ca Dumnezeu a vrut sa o incerce: "In ziua cand i-am primit, mi s-a stricat laptele si un caine mi-a mancat un ied. A fost un semn!". Evanghelistii au revenit sambata trecuta si au vrut sa stea de vorba cu Fanica si cu cei patru copii ai ei si le-au adus carti si casete. Femeia e hotarata sa nu ii mai primeasca niciodata, dar, nu se stie de ce, ii e foarte frica sa ii refuze. Colac peste pupaza, Fanica Dascalu a fost chemata la sectia de politie din comuna, pentru a povesti daca preotul l-a agresat in vreun fel pe Nicolae Omut. Invitatia la politie se datoreaza unei reclamatii inaintate de Omut. "Am spus adevarul, de ce sa mint. Parintele nu l-a jignit cu nimic", spune femeia. Am aflat ca, inainte de a ajunge la familia Dascalu, evanghelistii au mers mai intai la Elena Lucaci. Femeia s-a mirat cand i-a vazut la poarta, dar a inteles ca au adresa de cand fiica ei, Veronica Jurubita, a trimis o scrisoare la "Cartea Cartilor", un proiect al Aliantei Evanghelice promovat pe posturile de televiziune. "Mi-au spus ca sunt ortodocsi si m-au mintit ca au aprobare de la preot si de la primar. Cand am auzit ca e vorba de un film cu Iisus, am fost de acord, ca nu ma gandeam ca e ceva rau, eu credeam ca sunt ortodocsi. Mi-au pus un afis cu filmul pe gard. Eu sunt vadana, omul meu s-a spanzurat, am de facut pomeni, nu vreau sa ma incurc cu din astia", ne-a declarat Elena Lucaci. Sarmana femeie are opt copii si doi nepoti, pe care ii creste tot ea, si nici un venit. Cu toate acestea, nu a acceptat ca evanghelistii sa ii aduca haine. "Nu imi trebuie pomeni de la ei!". Primarul Iulian Barsan e de parere ca aceste lucruri nu pot ajuta comunitatea. "Ma uit pe afisul filmului si vad fotografii cu oameni veseli. Intre aceste fotografii si atitudinea lui Nicolae Omut nu e chiar nici o legatura", ne-a declarat el.Preotul Marian Manescu, care s-a opus, dar a evitat sa provoace tensiuni ce ar fi putut degenera usor in violenta, considera ca astfel de incercari ale evanghelistilor nu fac decat sa destabilizeze comunitatea.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • fara nume 29 May, 2010 17:05 nu exista libertate religioasa in Romania..toti mincinosii si impostorii se cred crestini ~ nu ma refer la acel Omut
  • Dorin 29 May, 2010 06:28 Nu am crezut ca in presa Romaniei sec. XXI mai pot exista asemenea conceptii. Eu stiam ca in statul roman fiecare are libertatea de a alege, libertatea de constiinta. Stiam ca toate cultele sunt recunoscute de stat cu drepturi egale. De unde si pana unde, este nevoie de aprobarea preotului? Om fi noi majoritari, dar oare ceilalti nu au acelasi drept de libera exprimare? I-as sugera ceva parintelui: decat sa stea si sa ii urmareasca pe cei din jur, mai bine ar face ce au facut acesti evanghelisti. Sa mearga si sa viziteze pe oameni, sa ii consilieze, sa ii ajute pe cei saraci, sa taie taxele de inmormantare, botez si cununie, sa mai dea pe la oameni si cu alte ocazii, nu doar la Paste si la Craciun, cand, chipurile vine cu botezul, sa incerce sa lanseze programe prin care sa ii atraga pe cei 8 copii ai doamnei Lucaci, sa ii implice in activitati. Ne pare rau ca cultele neoprotestante au activitate? Ei, bine, sa stiti ca eu ii felicit pe oamenii acestia, pentru ca ei au inteles menirea lor. In ce il priveste pe parintele, la lucru, cucernice!
  • stefan 29 May, 2010 05:05 hahal tara crestina "de 2000 de ani" in care crestinii se "maninca" intre ei privind dreptul egal conferit de Dumnezeu si legea statului roman de a accede la crestinism.Cind islamul "va cucerii" tara ce ve-ti face "crestinilor"? Dumnezeu sa Binecuvinteze Romania!
  • adip 27 May, 2010 14:27 La modul in care ai scris presupun ca nici macar liceul nu l-ai terminat.
  • Alin 27 May, 2010 14:24 1. Mi-as fi dorit ca acest articol sa fie scris de un profesionist 2. Articolul este scris tendentions, si se vede foarte clar acest lucru, inca din primele randuri. Prin aceasta, se descalifica singur. 3. N-am inteles unde e minciuna din titlu.
  • George 27 May, 2010 10:20 Da de ce trebuie sa isi dea acordul preotul ortodox? Si tanti a avut un semn ca i-a mancat caienele un ied...Poate daca nu il lasa sa se joace cu cainele nu il manca, adica prostia ei e semn divin... Bun articol, pacat ca nu e si obiectiv...dar nah nu e bine sa te pui rau cu Arhiepiscopia ;)