Atenţie! Se schimbă legea Legitimarea, încătuşarea şi conducerea la sediul poliţiei. Explicaţii pe înţelesul tuturor
Atenţie! Se schimbă legea: Legitimarea, încătuşarea şi conducerea la sediul poliţiei. Explicaţii pe înţelesul
11 Dec, 2017 00:00
ZIUA de Constanta
52427
Marime text
Persoana condusă la sediul poliţiei este supusă, în toate cazurile, controlului corporal, al bagajelor şi vehiculului, în scopul identificării unor arme, obiecte sau substanţe ce pot fi folosite împotriva poliţistului, a altor persoane sau pentru autovătămare ori a căror prezenţă este de natură să creeze un pericol pentru ordinea publică
Pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne este postat, în continuare, pachetul de propuneri pentru întărirea autorităţii personalului MAI. Conform datelor oficiale, cele mai frecvente proceduri de acţiune ale poliţiştilor care privesc direct interacţiunea cu cetăţenii - legitimarea, încătuşarea, conducerea la sediul poliţiei - se introduc în Legea de Funcţionare a Poliţiei, pentru a fi cunoscute de toţi cetăţenii.
Este dată în urmărire, potrivit legii, sau este necesară executarea unui mandat. A evadat din starea legală de reţinere sau deţinere, a fugit dintr-un centru educativ, centru de detenţie sau din unitatea în care executa măsura internării medicale. Nu respectă măsura luării în custodie publică.
De a fi consultat de un medic, la alegere, pe cheltuiala sa. De a comunica prin interpret sau prin intermediul unei persoane cu aptitudini de comunicare, în situaţia în care nu vorbeşte sau nu înţelege limba română ori nu se poate exprima. Verificarea situaţiei persoanei conduse la sediul poliţiei şi luarea măsurilor legale se realizează în cel mult 24 de ore, ca măsură administrativă.
Atenţie! Nu se folosesc cătuşele împotriva femeilor cu semne vizibile de sarcină, împotriva persoanelor cu semne vădite de invaliditate şi împotriva copiilor, cu excepţia cazurilor în care aceştia înfăptuiesc un atac armat sau în grup, ce pune în pericol viaţa sau integritatea corporală a uneia ori a mai multor persoane.
a) constatarea săvârşirii, în flagrant, de infracţiuni sau contravenţii
b) ocrotirea vieţii, sănătăţii şi integrităţii corporale a persoanelor aflate într-o stare de pericol
c) legitimarea, controlul corporal, al bagajelor şi al vehiculului sau conducerea unei persoane la sediul poliţiei ori al altui organ de stat.
Pedeapsa propusă este închisoare de la şase luni la trei ani sau amendă.
(2) Întrebuinţarea în public de cuvinte, expresii ori gesturi jignitoare sau obscene în mod nemijlocit la adresa unui organ de urmărire penală sau de ordine publică aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu devine infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă.
(3) Continuarea săvârşirii unor fapte prin care se tulbură folosinţa locuinţei locatarilor dintr-un imobil, prin ignorarea avertismentelor lansate de agentul constatator şi după aplicarea amenzii prevăzute de lege, se va pedepsi cu închisoare de la trei luni sau doi ani.
Cele mai dese situaţii se referă la: redarea de muzică la intensitate mare în imobile cu destinaţia de locuinţe, organizarea de petreceri cu caracter privat în spaţiul public, în proximitatea imobilelor cu destinaţia de locuinţe.
De asemenea, va creşte sancţiunea pentru refuzul de legitimare, de la amendă cuprinsă între 100 şi 500 de lei, la amendă cuprinsă între 500 şi 1.500 de lei. În cazul controlului poliţistului rutier, lipsa documentelor se sancţionează cu amendă de până la 1.000 de lei, de multe ori fiind vorba de persoane care uită aceste documente, cu atât mai mult în cazul în care este vorba despre un refuz, o intenţie clară de a nu răspunde unei solicitări legitime a poliţistului, această faptă trebuie sancţionată mai drastic.
Se interzice solicitarea adoptării poziţiei culcat în cazul femeilor cu semne vizibile de sarcină, al persoanelor cu semne vădite de invaliditate şi al copiilor.
Pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne este postat, în continuare, pachetul de propuneri pentru întărirea autorităţii personalului MAI. Conform datelor oficiale, cele mai frecvente proceduri de acţiune ale poliţiştilor care privesc direct interacţiunea cu cetăţenii - legitimarea, încătuşarea, conducerea la sediul poliţiei - se introduc în Legea de Funcţionare a Poliţiei, pentru a fi cunoscute de toţi cetăţenii.
Legitimarea
Legea stabileşte dreptul poliţistului de a legitima şi a stabili identitatea persoanelor, iar în acest proiect sunt enumerate explicit şi detaliat situaţiile în care se justifică această măsură: persoana încalcă dispoziţiile legale ori există suspiciunea că pregăteşte sau a comis o faptă ilegală. Există suspiciunea că fost prezentă la locul săvârşirii unei fapte ilegale ori are cunoştinţă despre faptă, autor sau despre bunurile având legătură cu fapta. Persoana solicită sprijinul sau intervenţia organelor de poliţie ori când, din cauza vârstei, a stării de sănătate, a consumului de alcool sau a altor substanţe psihoactive ori a altor asemenea circumstanţe, necesită sprijinul organelor abilitate. Persoana este implicată într-o procedură legală în faţa unei autorităţi sau instituţii publice. Persoana încearcă să pătrundă sau se află într-un spaţiu în care accesul este controlat. Cu ocazia unor controale sau razii. Există obligaţia legală de a se stabili identitatea acesteia.Conducerea la sediul poliţiei
Poliţistul are dreptul să conducă o persoană la sediul poliţiei, atunci când: nu s-a putut stabili identitatea acesteia ori există suspiciuni cu privire la identitatea declarată sau veridicitatea documentelor prezentate. Există suspiciunea că pregăteşte sau a comis o faptă ilegală, periclitează viaţa, sănătatea sau integritatea corporală, a sa ori a altei persoane, ordinea publică sau alte valori sociale. Luarea unor măsuri legale, pe loc, ar putea crea un pericol pentru aceasta sau pentru ordinea publică. A săvârşit în flagrant o faptă prevăzută de legea penală, constatată potrivit normelor de procedură penală.Este dată în urmărire, potrivit legii, sau este necesară executarea unui mandat. A evadat din starea legală de reţinere sau deţinere, a fugit dintr-un centru educativ, centru de detenţie sau din unitatea în care executa măsura internării medicale. Nu respectă măsura luării în custodie publică.
Controlului corporal şi al vehiculului
Persoana condusă la sediul poliţiei este supusă, în toate cazurile, controlului corporal, al bagajelor şi al vehiculului, în scopul identificării unor arme, obiecte sau substanţe ce pot fi folosite împotriva poliţistului, a altor persoane sau pentru autovătămare ori a căror prezenţă este de natură să creeze un pericol pentru ordinea publică. Controlul corporal şi al bagajelor persoanei legitimate, precum şi al vehiculului utilizat de aceasta se realizează în scopul ridicării bunurilor supuse confiscării, interzise sau care pot fi utilizate ca probe într-o procedură judiciară. Controlul corporal este sumar şi se realizează cu respectarea demnităţii umane.Drepturile cetăţenilor în momentul conducerii la sediul poliţiei
Persoana în cauză are dreptul de a fi informată cu privire la motivele conducerii (înainte de iniţierea măsurii) şi la drepturile ce-i revin (la ajungerea la sediul poliţiei). De a fi asistată de un avocat, precum şi de a nu da nicio declaraţie fără prezenţa acestuia. Persoana are totuşi obligaţia legală de a comunica datele de identificare şi informaţiile necesare înlăturării unei stări de pericol iminent. De a solicita informarea unui membru de familie sau a altei persoane cu privire la măsura luată. De a solicita informarea reprezentanţilor diplomatici ai statului de provenienţă, în cazul cetăţenilor străini.De a fi consultat de un medic, la alegere, pe cheltuiala sa. De a comunica prin interpret sau prin intermediul unei persoane cu aptitudini de comunicare, în situaţia în care nu vorbeşte sau nu înţelege limba română ori nu se poate exprima. Verificarea situaţiei persoanei conduse la sediul poliţiei şi luarea măsurilor legale se realizează în cel mult 24 de ore, ca măsură administrativă.
Încătuşarea
Poliţistul are dreptul de a utiliza cătuşe sau alte mijloace de imobilizare adecvate împotriva persoanei ce face obiectul măsurii conducerii la sediul poliţiei. Persoana este cunoscută cu un comportament violent la adresa sa, a persoanelor sau a bunurilor. A comis sau este suspectă de săvârşirea unei infracţiuni cu violenţă ori de terorism. A evadat din starea legală de reţinere sau deţinere ori s-a sustras de la executarea unei măsuri preventive sau a unei pedepse privative de libertate. Dotările mijlocului de transport utilizat sau itinerarul de deplasare nu permit adoptarea altor măsuri care să prevină săvârşirea unor acţiuni violente sau fuga. Faţă de aceasta a fost dispusă o măsură privativă de libertate în vederea înlăturării unei stări de pericol pentru ordinea publică.Atenţie! Nu se folosesc cătuşele împotriva femeilor cu semne vizibile de sarcină, împotriva persoanelor cu semne vădite de invaliditate şi împotriva copiilor, cu excepţia cazurilor în care aceştia înfăptuiesc un atac armat sau în grup, ce pune în pericol viaţa sau integritatea corporală a uneia ori a mai multor persoane.
Se vor introduce trei noi infracţiuni
(1) Devine infracţiune împiedicarea poliţistului să-şi exercite obligaţiile de serviciu referitoare la luarea unor măsuri pentru:a) constatarea săvârşirii, în flagrant, de infracţiuni sau contravenţii
b) ocrotirea vieţii, sănătăţii şi integrităţii corporale a persoanelor aflate într-o stare de pericol
c) legitimarea, controlul corporal, al bagajelor şi al vehiculului sau conducerea unei persoane la sediul poliţiei ori al altui organ de stat.
Pedeapsa propusă este închisoare de la şase luni la trei ani sau amendă.
(2) Întrebuinţarea în public de cuvinte, expresii ori gesturi jignitoare sau obscene în mod nemijlocit la adresa unui organ de urmărire penală sau de ordine publică aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu devine infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă.
(3) Continuarea săvârşirii unor fapte prin care se tulbură folosinţa locuinţei locatarilor dintr-un imobil, prin ignorarea avertismentelor lansate de agentul constatator şi după aplicarea amenzii prevăzute de lege, se va pedepsi cu închisoare de la trei luni sau doi ani.
Cele mai dese situaţii se referă la: redarea de muzică la intensitate mare în imobile cu destinaţia de locuinţe, organizarea de petreceri cu caracter privat în spaţiul public, în proximitatea imobilelor cu destinaţia de locuinţe.
De asemenea, va creşte sancţiunea pentru refuzul de legitimare, de la amendă cuprinsă între 100 şi 500 de lei, la amendă cuprinsă între 500 şi 1.500 de lei. În cazul controlului poliţistului rutier, lipsa documentelor se sancţionează cu amendă de până la 1.000 de lei, de multe ori fiind vorba de persoane care uită aceste documente, cu atât mai mult în cazul în care este vorba despre un refuz, o intenţie clară de a nu răspunde unei solicitări legitime a poliţistului, această faptă trebuie sancţionată mai drastic.
Se interzice solicitarea adoptării poziţiei culcat în cazul femeilor cu semne vizibile de sarcină, al persoanelor cu semne vădite de invaliditate şi al copiilor.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii