Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:21 15 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Atenţie, şoferi! Lipsa cauciucurilor de iarnă costă între 945 şi 2.100 de lei!

ro

13 Oct, 2015 00:00 2274 Marime text


Avertizarea de cod portocaliu de ninsori şi viscol aduce în actualitate şi înlocuirea anvelopelor de vară cu cele de iarnă. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, o avertizare cod portocaliu de ninsori şi viscol în judeţele Suceava şi Neamţ, în timp ce capitala, Constanţa şi alte 34 de judeţe se aflau sub cod galben de ploi. Nu mai este mult şi iarna se porneşte la drum în toată ţara.
 
Conform Ordonanţei Guvernului nr. 5/2011, care impune obligativitatea echipării maşinilor cu anvelope de iarnă în sezonul rece, utilizarea cauciucurilor de iarnă nu este condiţionată de o anumită perioadă de timp, ci doar de starea carosabilului acoperit cu zăpadă, gheaţă sau polei.
 
Cum vremea a început treptat să se înrăutățească, puteți să vă gândiți serios la montarea cauciucurilor începând chiar de săptămâna aceasta. În mod normal, cauciucurile de iarnă sunt recomandate pentru temperaturi sub 7 grade.
 
Atunci când cumpăraţi anvelope de iarnă, trebuie să fiţi foarte atenţi la câteva semne de pe cauciuc. Fulgul de nea pe anvelopă atestă că aveţi un cauciuc de iarnă cu care puteţi circula legal. Singurele anvelope de iarnă acceptate sunt cele inscripționate cu unul dintre simbolurile „M+S“, „M.S.“, „MS“ sau „M&S“, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai „all seasons“. Literele M şi S reprezintă inițialele cuvintelor englezești „mud“ şi „snow“, care înseamnă „noroi“ şi, respectiv, „zăpadă“.
 
Anvelopele denumite comercial „all seasons“ sau 4S, ca și cele Alpin, Mountain sau Winter, pot fi acceptate dacă au marcajul specific anvelopelor de zăpadă (M+S, M.S., M&S), potrivit Ministerului Transporturilor.
 
Potrivit ordonanţei menţionate, amenda pentru șoferii care circulă pe drumurile acoperite de zăpadă, gheață sau polei fără cauciucuri de iarnă este între 9 și 20 de puncte de amendă, adică o sumă cuprinsă între 945 și 2.100 de lei.
 
Pe deasupra, şoferii care circulă cu anvelope de vară atunci când starea carosabilului impune cauciucuri de iarnă riscă să rămână și fără certificatul de înmatriculare al mașinii, primind doar o dovadă înlocuitoare a actului original, fără drept de circulație.

 
Dacă în Constanţa ar ninge în această lună, cei care nu și-au înlocuit încă anvelopele de vară cu cele de iarnă ar face mai bine să-și lase mașina acasă și să meargă cu transportul în comun sau cu taxiul.

Care sunt cele mai bune cauciucuri de iarnă şi cât costă

Potrivit promotor.ro, nemţii de la ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobil-Club) au testat cele mai noi anvelope de iarnă şi au făcut un top cu ele. Astfel, modelul Continental Conti Winter Contact se află pe primul loc, la un preţ de 250 de lei, urmat de modelul Dunlop SP Winter, care costă tot 250 de lei, pe locul trei se află modelul Michelin Alpin A4, la preţul de 270 de lei, iar locul patru îl ocupă modelul Firestone Winterhawk 3, cu preţul de 250 de lei.
 
Preţurile preluate de promotor.ro sunt de pe marile site-uri care comercializează anvelope online în România. Pneurile au fost testate de cei de la ADAC atât în laborator, cât şi în condiţii reale, pe circuit. Este vorba despre anvelope noi.
 
Pe site-urile de specialitate găsiţi cauciucuri de iarnă începând de la preţul de 100 de lei, până la 3.000 de lei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii