Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:34 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Atenţie, şoferi! Nu vă bucuraţi! Contrar zvonurilor, la Constanţa există truse pentru testarea alcoolemiei

ro

30 Aug, 2012 01:00 2311 Marime text
alcool_-_trusa_alcooltest.jpgServiciul de Medicină Legală Constanţa are în stoc truse de testare a alcoolemiei, spre deosebire de alte judeţe, unde acestea s-au epuizat Majoritatea laboratoarelor de medicină legală din ţară nu mai au bani pentru cumpărarea de truse de testare a alcoolemiei. Ministerul de Interne are de plătit către aceste servicii 5 milioane de euro, din care s-au achitat doar 2.400 de euro.

Astfel, cu greu se mai poate stabili cât de beat este un şofer, fapt care ajută la încadrarea faptei.

Şi la Constanţa Serviciul de Medicină Legală are de încasat bani pentru respectivele teste, numai că la începutul sezonului estival s-au făcut provizii. „Am comandat atunci mai multe truse, pentru că nu puteam risca să rămânem fără aceste echipamente în timpul sezonului estival", a spus dr. Marius Popa, şeful Serviciului de Medicină Legală Constanţa. Testele sunt suficiente pentru câteva luni.

alcool_-_alcooltest_2.jpg

Neoficial, se lucrează la un proiect de act normativ prin care să se şteargă datoriile pe care Poliţia le are faţă de serviciile de medicină legală.

Ministerul de Interne a acumulat, în ultimii doi ani, 23 de milioane de lei datorie faţă de Institutul de Medicină Legala. Bugetul pentru plata acestor expertize şi analize a scăzut dramatic în ultimii trei ani. Dacă în 2010 s-au alocat 28 de milioane de lei, în 2011 au fost doar 9,7 milioane de lei, iar anul acesta suma a scăzut pana la 2.901.000 lei.

Cine este testat

Conform reglementărilor în vigoare, dacă un şofer este testat cu aparatul de măsurare a alcoolemiei şi valoarea depăşeşte 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, el este condus la un spital. În prezenţa unui poliţist şi al unui medic, acestuia i se recoltează probe biologice.

Spre exemplu, numai în luna august, Serviciul Rutier Constanţa a constatat 15 infracţiuni de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii