Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:50 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Au închis ochii în faţa corupţiei DNA face primele dezvăluiri din dosarul percheziţiilor din Portul Constanţa (video)

ro

07 Oct, 2016 00:00 8477 Marime text
Sunt cercetaţi nouă poliţişti de frontieră, şase lucrători vamali, patru lucrători în cadrul Căpităniei Portului Constanţa, dar şi un funcţionar public în cadrul Cabinetului Medico-Sanitar de Frontieră Port Constanţa - Ministerul Sănătăţii
 
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa derulează cercetări specifice în dosarul percheziţiilor efectuate în urmă cu două zile în Portul Constanţa! Amintim că, în dimineaţa zilei de miercuri, DNA Constanţa a coordonat mai multe percheziţii domiciliare în 16 locaţii situate în municipiul Constanţa, dintre care patru la sediile unor instituţii publice (Căpitănia Zonală Constanţa, Garda de Coastă, Vama şi Cabinetul Medico-Sanitar de Frontieră Constanţa şi Vaccinuri Internaţionale), iar restul la domiciliile unor persoane fizice (vameşi şi poliţişti de frontieră).
 
Conform Direcţiei Naţionale Anticorupţie, magistraţii au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de 20 de persoane, dintre care: nouă poliţişti de frontieră, şase lucrători vamali, patru lucrători în cadrul Căpităniei Portului Constanţa, dar şi un funcţionar public în cadrul Cabinetului Medico-Sanitar de Frontieră Port Constanţa - Ministerul Sănătăţii.
 
Toţi cei mai sus precizaţi sunt cercetaţi „pentru infracţiuni de luare de mită, contrabandă, omisiunea sesizării“, conform DNA.
 
În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: în perioada 2015 - 2016, persoanele suspecte enumerate mai sus, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu, au primit bunuri necuvenite de la căpitanii unor nave străine ce au acostat în portul Constanţa.
 
Îndatoririle de serviciu constau în efectuarea de controale la bordul navelor.
 
„Bunurile accizabile, primite cu titlu de mită, au fost introduse în ţară de către funcţionarii respectivi prin alte locuri decât cele stabilite pentru control vamal, respectiv odată cu coborârea de la bordul navelor controlate, în condiţiile nedeclarării acestora la Biroul Vamal din Portul Constanţa. O parte dintre suspecţi, prezenţi la bordul navelor, deşi au asistat la actele de corupţie, nu au sesizat de îndată organele de urmărire penală cu privire la infracţiunile respective care s-au săvârşit chiar în prezenţa lor“, au mai informat procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie la solicitarea cotidianului ZIUA de Constanţa.
 
Totodată, magistraţii au ţinut să precizeze că „suspecţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 - Cod de procedură penală“ şi că „efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie“.











 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii