Autorii jafurilor armate, in actiune pe camerele de supraveghere (galerie foto + video)
Autorii jafurilor armate, in actiune pe camerele de supraveghere (galerie foto + video)Mod de operare ca în filmele americane, spune şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, comisar-şef Aurelian Zaheu, despre scenele surprinse pe camerele de supraveghere ale caselor de amanet, de schimb valutar şi de bijuterii, jefuite cu mână armată de gruparea infracţională constănţeană. Anchetatorii au făcut publice scenele înregistrate în timp real de camerele de supraveghere în momentul jafurilor din Constanţa şi Năvodari.
Jaful de la bijuteria din Năvodari
Pe 3 iulie 2009, mascaţi cu cagule şi înarmaţi cu pistoale şi săbii au jefuit magazinul de bijuterii SC „Ailin Com" SRL din Năvodari. Primele probe incriminatorii au venit de la o terţă persoană, care a cumpărat, fără să ştie, de la Mirela Călin, cu suma rotunjită de 80.000 de lei, chiar o parte din bijuteriile furate. Este vorba despre o cantitate de aproape două mii de kilograme de aur de 14 karate, constând în 112 lănţişoare, 108 brăţări, 143 de pereche de cercei şi 136 de bijuterii tip piercing-uri. Păgubitul s-a prezentat la sediul IPJ şi a reclamat înşelătoria. Anchetatorii au pornit pe firul evenimentului şi au reuşit să-l conexeze cu persoanele suspecţilor.
Jaful de la casa de amanet din Constanţa
Pe 28 iulie, după acelaşi scenariu, au jefuit armat casa de amanet SC „Ok Credo" din Constanţa, de unde au furat bijuterii de aur în valoare de aproape 67 de mii de lei (66.360,89) şi suma de 11.391,19 lei, totalizând un prejudiciu de aproape 80 de mii de lei.
Jaful de la casa de schimb valutar din Constanţa
Pe 19 august 2009 au jefuit casa de schimb valutar SC „Balcan Exchange Office" SRL din Constanţa, tun de pe urma căruia s-au ales cu circa 40 de mii de lei, constând în 1.500 de dolari, 1.000 de Euro şi 30 de mii de lei.
Poliţiştii au reuşit să recupereze mare parte din prejudiciu
În urma cercetărilor efectuate până acum, poliţiştii au reuşit să recupereze o mare parte din prejudiciu, constând în bani, bunuri şi bijuterii din aur, iar ancheta continuă pentru a le descoperi şi pe celelalte şi pentru a evalua prejudiciul total. (foto)
Arsenalul grupării infracţionale
Săbii, bâte, cuţite, pumnale, un satâr şi un pistol cu bile deţinut ilegal, sunt parte din arsenalul cu care gruparea infracţională dădea spargerile cu mână armată. De asemenea, oamenii legii au confiscat şi şase autoturisme aparţinând membrilor grupării.
Opt membri cu antecedente penale
Gruparea infracţională numără şapte membri cu state vechi şi o membră folosită pe post de momeală, pe care au băgat-o la înaintare. Cel mai tânăr membru al grupării, Cătălin Petre, abia a atins vârsta majoratului. Ceilalţi sunt Marius Nicolae, în vârstă de 20 de ani, Cetin Iaşar, în vârstă de 27 de ani, Leonte Chiriac, zis „Seringă", în vârstă de 31 de ani, Gheorghe Bărbat, în vârstă de 31 de ani, Stoian Zăgureanu, în vârstă de 39 de ani şi Vasile-Tudor Petre, zis „Gogoman", în vârstă de 41 de ani, despre care anchetatorii spun că este şeful grupării. Singura care se individualizează este femeia, Mirela Călin, în vârstă de 30 de ani, din Constanţa. Se pare că ea a fost implicată în banda infracţională de concubinul său, Robert Paul Ghiţă, prieten cu capul reţelei, şi juca rolul persoanei de faţadă, care îşi prezenta identitatea şi încerca să vândă bijuteriile furate. În afară de Cetin Iaşar, între toţi ceilalţi există grade apropiate de rudenie. (foto)
Iaşar umblă cu 112 alice în corp
Singurul membru al grupării care a recunoscut, după ore întregi de audieri, participarea la jafurile armate a fost Iaşar Cetin, în lipsă de alternativă, întrucât are peste 100 de alice în corp, după ce a fost împuşcat de proprietar în jaful de la Călăraşi, de pe 14 septembrie.
Dosarul membrilor grupării infracţionale, tergiversat la instanţă
Recursul suspecţilor arestaţi în cazul jafurilor armate petrecute în Constanţa în ultimele luni nu s-a putut judeca ieri, instanţa fiind nevoită să acorde un nou termen, pentru respectarea dreptului la apărare. Avocatul Aurica Grigorescu, reprezentantul legal pentru trei dintre suspecţi, printre care şi Marius Nicolae, considerat, la un moment dat, capul reţelei, a solicitat amânarea cauzei, pentru că nu se poate prezenta la instanţă. Apărătorul a arătat în cererea de amânare că suferă de probleme de sănătate şi a ataşat cererii sale şi adeverinţa medicală care să ateste acest fapt. La polul opus, procurorul de şedinţă a cerut instanţei respingerea cererii de amânare, argumentând că recursurile trebuie judecate, fiind vorba inclusiv de recursul Ministerului Public împotriva nearestării a doi dintre suspecţi. „Dat fiind că discutăm despre o cauză care priveşte o măsură preventivă, avocatul avea datoria să-şi asigure substituirea, dacă nu se putea prezenta. În caz contrar, trebuie emise adrese la Baroul Constanţa, pentru asigurarea asistenţei avocaţiale din oficiu", a spus procurorul. Cererea sa a fost comentată vehement de apărătorii din oficiu ai celorlalţi inculpaţi, care s-au arătat indignaţi de faptul că procurorul nu înţelege relaţia aproape sacră client-avocat. În urma deliberărilor, instanţa a încuviinţat cererea de amânare şi a stabilit următoarea înfăţişare luni, la ora 10.00.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp