Autorul "jafului secolului", pus in libertate
Autorul "jafului secolului", pus in libertate
11 Sep, 2007 00:00
ZIUA de Constanta
1326
Marime text
Tribunalul Bucuresti a decis, punerea in libertate a lui Petru Nica, autorul "jafului secolului", ultimul inculpat aflat in arest preventiv in acest dosar.
Magistratii au admis cererea de revocare a masurii de arestare preventiva formulata de avocatul lui Petru Nica, insa hotararea a fost atacata cu recurs de procurori la Curtea de Apel Bucuresti.
Aparatorul lui Petru Nica a sustinut in fata instantei ca inculpatul a efectuat o perioada foarte lunga de arest preventiv, interval ce se apropie de pedeapsa pe care ar putea-o primi pentru fapta comisa.
Judecatorii Tribunalului Bucuresti au stabilit un nou termen pe data de 8 octombrie.
Petru Nica, soferul autospecialei blindate apartinand firmei de paza "International CPI Security", este acuzat ca, in dimineata zilei de 5 iulie 2004, impreuna cu doi complici, Gabriel Velescu si Aurelian Romulus Paven, a fugit cu banii proveniti de la filialele din Galati, Constanta si Ploiesti ale "ABN Amro". Suma totala transportata in autospeciala a fost de 88,5 miliarde de lei, 33.396 de dolari si 525 euro.
La o saptamana de la comiterea faptei, Nica a fost retinut de politisti si procurori intr-o vila din Snagov Sat, iar la 13 iulie 2004, judecatorii Tribunalului Bucuresti au emis mandate de arestare preventiva pe numele sau si al celor doi complici.
Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti au dispus, la 6 decembrie 2004, trimiterea in judecata in stare de arest preventiv a autorilor "jafului secolului": Petru Nica, pentru furt calificat, Constantin Velescu si Aurelian Paven, pentru complicitate la furt calificat.
Primul termen al procesului a avut loc la 7 decembrie 2004, cand instanta Tribunalului Bucuresti a confirmat legalitatea si temeinicia arestarii preventive a acuzatilor in cazul "jafului secolului".
Pe 27 ianuarie 2006, Tribunalul Bucuresti i-a condamnat pe Petru Nica si complicii sai, Constantin Gabriel Velescu si Aurelian Paven, la cate 14 ani de inchisoare si plata, in solidar, a opt miliarde de lei vechi, reprezentand suma nerecuperata. Impotriva acestei sentinte autorii "jafului secolului" au formulat apel, dar acesta a fost respins de magistratii Curtii de Apel Bucuresti (CAB), la 21 iunie 2006.
La 22 ianuarie 2007 judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au decis trimiterea cauzei spre rejudecare la Tribunalului Bucuresti, instanta de fond.
In data de 5 martie, Tribunalul Bucuresti a verificat legalitatea mentinerii in stare de arest a lui Petru Nica si a celor doi complici ai sai.
Aproximativ o luna mai tarziu, judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au decis eliberarea lui Gabriel Velescu, la 30 martie, si a lui Aurelian Paven, la 6 aprilie 2007.
La 18 iunie 2007, instanta TB a acordat, pentru 17 iulie, o noua amanare in dosarul in care sunt judecati Nica, Velescu si Paven, si a solicitat reprezentantilor firmei CPI Security ca pana la acest termen sa depuna inscrisuri prin care sa probeze suma ceruta drept despagubire celor trei inculpati.
La 22 iunie, judecatorii Tribunalului Bucuresti au luat in discutie revocarea mandatului de arestare preventiva emis pe numele lui Petru Nica.
O saptamana mai tarziu, la 28 iunie, decizia de punere in libertate a lui Petre Nica a fost discutata de Curtea de Apel Bucuresti.
La termenul din 17 iulie al procesului, magistratii Tribunalului Bucuresti au hotarat amanarea, pentru 24 iulie, a judecarii cererii de revocare a masurii de arestare formulate de Petru Nica, decizia survenind in urma neprezentarii lui Petru Nica la proces. De asemenea, magistratii au amanat pana la 10 septembrie judecarea pe fond a dosarului "Jaful secolului", in care sunt invinuiti Petru Nica, Constantin Velescu, Aurelian Paven si Ionela Popa. Tot in cadrul termenului din 17 iulie, reprezentantii CPI Security au depus ordine de plata care atesta ca au achitat bancii ABN Amro 9 miliarde lei vechi, suma nerecuperata de la cei trei acuzati dupa ce au fost prinsi de politisti. Totodata, CPI Security s-a constituit parte civila in dosar (solicitand daune de 9 miliarde lei vechi celor trei acuzati). In plus, avocatii celor cercetati in acest dosar au acuzat Banca ABN Amro de spalare de bani.
Scris de: {autor}(RP){/autor}
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii