Avioane rusești în apropierea unui distrugător american. Așa s-a întâmplat și acum 4 ani când același bastiment se apropia de Constanța (foto+video)
Avioane rusești în apropierea unui distrugător american. Așa s-a întâmplat și acum 4 ani când acelașiÎn acelaşi timp, armata siriană şi serviciile de securitate subordonate Administraţiei Bashar al-Assad sunt în stare de alertă şi au luat măsuri de precauţie de teama unui eventual atac al Statelor Unite ca ripostă la presupusul incident chimic produs în apropiere de Damasc.
Incidentul ruso-american a avut loc în timp ce distrugătorul Donald Cook, aparţinând Forţelor Navale americane, se deplasa din portul cipriot Larnaca spre apele teritoriale siriene.
Avioane de vânătoare ruse au zburat la altitudine mică, apropiindu-se periculos de nava militară americană, potrivit cotidianului Hurriyet.
În momentul de faţă, distrugătorul SUA se află la circa 100 de kilometri de portul sirian Tartus, unde este o bază militară rusă.
Incidentul intervine în contextul în care Administraţia Donald Trump ameninţă cu un atac în Siria, unul dintre aliaţii Rusiei, după un incident chimic produs la periferia Damascului.
Donald Cook la Constanța
Distrugătorul american USS Donald Cook a fost în aprilie 2014, în Portul Constanţa, unde a efectuat o escală de patru zile.
Cu acest prilej, preşedintele României de atunci, Traian Băsescu, a fost la Constanţa pentru a vizita nava trimisă în apele Mării Negre de Forţele Navele Americane.
În urma vizitei simbolice pe care a realizat-o la bordul distrugătorului Donald Cook, Băsescu a declarat că îşi exprimă astfel respectul pentru „reacţia aliaţilor din NATO, care şi-au întărit prezenţa în Marea Neagră după anexarea Crimeii de către Federaţia Rusă”.
Escala USS Donald Cook la Constanţa sa avut loc în conformitate cu Planul de activităţi internaţionale al Forţelor Navale Române pentru anul 2014 şi, prin prezenţa ei, nava americană oferă un semnal de stabilitate şi demonstrează că statele membre NATO sunt solidare atunci când există riscuri privind securitatea.
Înainte de a ajunge la Constanța-întâlnire provocatoare în Marea Neagră
Este bincunoscut, de acum, că înainte de a ajunge în Portul Constanța, distrugatorul american Donald Cook a avut parte, pe Marea Neagră, de o întâlnire “provocatoare și neprofesionistă”, dupa cum spunea atunci Pentagonul.
Un avion rusesc de vânătoare-bombardament, fără muniție la bord, a efectuat mai multe zboruri, la joasă altitudine, prin apropierea navei americane.
Avionul rusesc de vânătoare-bombardament, de tip SU-24, a trecut de 12 ori, în 90 de minute, prin apropierea distrugătorului american USS Donald Cook, când acesta se afla în largul coastei românești, în apele internaționale.
Jay Carney, secretarul de presa al Casei Albe spunea atunci că “Pentagonul a calificat deja această acțiune, pe care a numit-o provocatoare și neprofesionista” și care contravine “tuturor acordurilor și protocoalelor internaționale”.
Despre nava Donald Cook
Nava americană USS Donald Cook are posibilitatea de a intercepta rachetele cu rază scurtă folosite pentru protejarea trupelor din teren, dar și a aliaților din NATO.
A fost construit de Bath Iron Works, a fost lansat pentru prima dată în data de 3 mai 1997 și poate atinge o viteză de aproximativ 30 de noduri pe ora (echivalentul a 56 kilometri/oră).
Este o navă multifuncțională, capabilă să efectueze o gamă largă de operațiuni: luptă antisubmarin, apărare antibalistică, orice fel de operațiuni de securitate maritimă, inclusiv căutare-interceptare și misiuni umanitare de salvare.
Deține echipament de război și senzori și sisteme de prelucrare precum radare, rachete de interceptare, rachete de croazieră Tomahawk, sistem electronic Warfare și diferite sisteme de lansare verticale.
Echipajul navei militare este format din 23 de ofițeri, 24 de șefi ofițeri și 291 de persoane încadrate ca personal înrolat.
Sursa foto (arhivă): ZIUA de Constanta
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp