Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:36 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Bagă în birou... Bagă, unde-ţi bag“ Ioan Carpaci ar fi încercat să mituiască un poliţist (rechizitoriu)

ro

21 Jan, 2016 00:00 1435 Marime text

 
ZIUA de Constanţa prezintă rechizitoriul prin intermediul căruia procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş au dispus trimiterea în judecată a lui Ioan Carpaci (CI, aşa cum se arată în rechizitoriu), „cercetat în stare de libertate pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită“.
 
În cauză a mai fost deferită Justiţiei şi „suspecta AML, cercetată în stare de libertate pentru complicitate la infracţiunea de dare de mită“.
 
„În data de 18.08.2014, în jurul orei 14.10, inculpatul CI, împreună cu numita AML, s-a prezentat la sediul Direcţiei Poliţiei Locale Timişoara, în biroul agentului TBF, căruia i-a oferit suma de 50 de euro pentru ca acesta să facă un act contrar atribuţiilor de serviciu, respectiv pentru a nu proceda Ia sesizarea organelor de urmărire penală cu privire la faptul că numita AML a fost depistată că ar fi realizat lucrări la o construcţie considerată monument istoric, fără a deţine autorizaţie în acest sens“, arată procurorii.

Lucrări fără autorizaţie de construire?

„Denunţătorul TBF a declarat că, în data de 14.08.2014, împreună cu un alt poliţist local, s-a deplasat la imobilul cu nr. (...) din municipiul Timişoara, în vederea efectuării unor verificări pe linie de disciplină în construcţii, loc unde a luat legătura cu numita AML, aceasta prezentându-se ca fiind proprietara imobilului cu nr. (...), constatând totodată că la respectivul imobil se realizează lucrări pentru construirea unui gard, motiv pentru care a solicitat numitei AML să-i prezinte autorizaţia de construire, însă aceasta nu a prezentat autorizaţia, afirmând că toate actele sunt la arhitect. În acest timp, o persoană de sex masculin ce se afla la faţa locului, arată denunţătorul, i-a cerut în mai multe rânduri să meargă cu el în interiorul clădirii pentru a-i arăta documentaţia de autorizare, dându-i de înţeles că îi va da o sumă de bani, însă a refuzat în mod repetat oferta lui, iar când a plecat de la faţa locului, persoana de sex masculin a încercat din nou să îl tragă în interiorul clădirii şi a scos ceva din buzunar, moment în care el a plecat“, mai spun procurorii.
 
Astfel, „din procesul-verbal de redare a discuţiei înregistrate audio - video în mediul ambiental dintre denunţătorul TBF şi inculpatul CI, rezultă că acesta din urmă îi oferă denunţătorului o bancnotă a cărui cupiură nu se observă, spunându-i «Bagă în birou», aşezând apoi bancnota după biroul numitului TBF, în zona destinată tastaturii calculatorului, pentru ca acesta să nu-şi îndeplinească atribuţiile prevăzute de lege“, se arată în rechizitoriu.

Discuţia dintre denunţătorul TBF şi Ioan Carpaci

„TBF: Ce ne interesează, ce mă interesează pe mine! (...), dacă aveţi autorizaţie pentru lucrările ce trebuie făcute pentru gardul respectiv.
 
AML: Aviz, da' nu-i gata.
 
CI: Am depus... (neinteligibil), chiar şi astăzi am stat de vorbă cu el... şi a spus: «Mă, mai durează 5-6 zile, o săptămână, cel puţin zece zile mai durează.» Acum ţi-am spus care-i treaba, ce să o mai lungim mai departe... sper că (neinteligibil).
 
TBF: Pentru ce?

 
CI: Păi... să nu dai mai înainte lucrarea asta... şi... mă înţelegi!“
 
„TBF: Şi ar fi trebuit să aveţi avizul de la Direcţia de cultură şi autorizaţie de construire... faptul că nu aveţi actele astea... haideţi să vă zic, faptul că nu... că nu le aveţi la ora actuală reprezintă infracţiune la Legea 50, Legea Construcţiilor, din 1991, articolul 24, iar dacă-i infracţiune, asta înseamnă ca noi trebuie sa întocmim un referat pentru sesizarea organelor de urmărire penală... asta-i problema...
 
CI: Acum, fii şi dumneata la... (neinteligibil) şi vezi care-i treaba... ce să mai... ce să mă..., ştii că vrem şi noi să-ţi facem cinste.
 
AML: Ca să bagi şi tu foaia aia de jos şi să nu mai...
 

CI: Trebe, înţelegi? (...) (neinteligibil).“
 
„TBF: Vorbiţi să înţeleg şi eu... (neinteligibil).
 
CI: Vreau să-ţi dau ceva şi gata, ce mai...
 
AML: (se adresează lui CI în limba rromani)“
 
„TBF: Haideţi să iau un proces-verbal de constatare (se ridică de pe scaun şi caută printre documentele de pe biroul său).
 
(CI poartă o discuţie cu AML în limba rromani, după care scoate din buzunarul pantalonilor o bancnotă, însă nu se observă cupiura, dând apoi aprobator cu mâna stângă.)
 
AML: Nu mai fă nimic, te rog!
 
CI: Hai că şi eu mă grăbesc (se observă că se ridică de pe scaun).
 
AML: Soţul meu nu ştie de aşa ceva...
 
CI: Hai... ieşi afară... (se observă că îi spune numitei AML să părăsească incinta biroului)
 
AML: Şi vii la mine, bine? (se observă ca numita AML se ridică de pe scaun cu intenţia de a ieşi din birou) Vii la mine...
 
CI: (neinteligibil)... Bagă în birou... Bagă, unde-ţi bag? (se observă că
numitul CI are în mână o bancnotă a cărei cupiură nu se poate vedea în mod clar, pe care o aşază după biroul numitului TBF, în zona tastaturii calculatorului) Hai... (intenţionează să iasă din biroul numitului TBF)“, conform rechizitoriului întocmit.

Ioan Carpaci nu a recunoscut săvârşirea faptei reţinute în sarcina sa

„Fiind audiat, inculpatul CI nu a recunoscut săvârşirea faptei reţinute în sarcina sa, arătând că, în data de 18.08.2014, ora 14.00, acesta împreună cu concubina sa, AML, s-au prezentat la sediul Direcţiei Poliţiei Locale Timişoara, unde au sunat pe poliţistul care a fost la imobilul lor, acesta coborând după ei şi conducându-i într-un birou la etajul 1. Au intrat în biroul poliţistului şi s-au aşezat pe scaune, acesta întrebându-i dacă deţin acte cu privire la demolarea gardului, iar ei i-au comunicat poliţistului că nu au acte, deoarece urmează să le primească de la proiectant. Agentul de poliţie locală i-a oferit concubinei sale, AML, un formular pentru a-l completa, dar aceasta a afirmat că nu ştie să scrie, fapt pentru care poliţistul a afirmat că «o să vă vină acasă». În acel moment, atât el, cât şi concubina sa s-au ridicat să plece, dar în acel moment a scos din buzunar invitaţia scrisă pe care i-a lăsat-o poliţistul în data de 14.08.2014 împreună cu mai multe hârtii şi câteva bancnote în lei şi în euro, pentru a întreba ce face cu invitaţia, moment în care i-a căzut ceva jos, însă el nu a observat acest lucru, ieşind din biroul poliţistului“, expun procurorii.
 
„Inculpatul CI mai arată că a ieşit din biroul poliţistului împreună cu concubina sa, moment în care au apărut mai mulţi poliţişti care s-au legitimat şi i-au spus să intre în biroul din care ieşise, lucru pe care l-a făcut, moment în care a văzut pe jos, în biroul poliţistului, o hârtie sau o bancnotă, nu poate preciza ce anume, dar a ştiut că este a sa, fapt pentru care s-a aplecat şi a ridicat de jos ceea ce i-a căzut“, mai arată procurorii.
 
„Cele declarate de către inculpatul CI, în sensul că nu a dat denunţătorului nicio sumă de bani, nu pot fi reţinute ca fiind adevărate, având în vedere că din cuprinsul procesului-verbal de redare a discuţiilor dintre inculpat şi denunţător, înregistrate audio - video în mediul ambiental, rezultă cu certitudine faptul că inculpatul CI îi solicită denunţătorului să nu mai facă demersurile necesare şi îi spune că doreşte să-i facă cinste, iar înainte de a ieşi din biroul denunţătorului, se observă în mod clar cum îi oferă acestuia o bancnotă a cărei cupiură nu se distinge, aşezând-o pe măsuţa destinată tastaturii calculatorului, cerându-i totodată denunţătorului să primească respectiva bancnotă, «bagă în birou... bagă, unde-ţi bag»“, arată procurorii.

Suspecta AML, audiată

„Fiind audiată cu privire la cele reţinute în sarcina sa, suspecta AML a declarat că nu recunoaşte săvârşirea faptei, în sensul că nu a spus numitului CI să-i dea bani agentului TBF. Nu îşi aminteşte la ce s-a referit când a spus numitului CI, în biroul lui TBF, să-i dea bani, însă nu a cerut să-i dea poliţistului local, ci probabil să-i dea ei. Aceasta mai arată că nu îşi aminteşte la ce s-a referit când a spus numitului CI «dă-i ceva», însă crede că s-a referit la o cafea pe care să o dea poliţistului, pentru ca acesta să îi scrie declaraţia, întrucât ea nu ştie să scrie“, se arată în rechizitoriu.
 
„În cauză, s-a procedat la audierea inculpatului CI cu privire la fapta reţinută în cauza suspectei AML, acesta declarând că atunci când concubina sa i-a spus să-i dea ceva poliţistului local, el a înţeles să-i dea o cafea pentru ca acesta să completeze declaraţia în locul ei, întrucât aceasta nu ştie să scrie. Acesta mai arăta că suspecta AML nu i-a spus să-i dea bani poliţistului local“, spun procurorii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii