Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:25 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Baietii Muftiului bat si fraudeaza

ro

12 Sep, 2003 00:00 1196 Marime text

Directorul colegiului "Kemal Ataturk" Mamut Enver propune exmatricularea imamului Nidal Sanghirai

Serdar Sanghirai, student la informatica a intrat la examenul de limba engleza in locul fratelui sau Nidal, care este imam si student al Colegiului "Kemal Ataturk" din cadrul universitatii "Ovidius" * Un coleg, Alin Bora Ilmaz, a sesizat-o pe profesoara Iuliana Lungu in legatura cu substitutia de persoane * Serdar a fost nevoit sa paraseasca sala si, ca sa se razbune, impreuna cu fratele sau si cu colegul Tuncel Geafar, l-au asteptat pe Ilmaz si l-au batut cu bestialitate pana l-au lasat lat pe caldaram * Dupa 5-6 zile de ingrijiri medicale, Ilmaz a depus plangere penala impotriva celor trei, dar ulterior s-a razgandit si a retras-o * Directorul colegiului, prof. dr. Mamut Enver e de parere ca Nidal Sanghirai trebuie exmatriculat, dar nu poate decide decat impreuna cu celelalte cadre didactice

In urma anchetelor publicate de cotidianul ZIUA de Constanta despre mai multe fapte reprobabile comise de imamii sustinuti de Muftiul Sanghirai, acesta a fost obligat de catre Sura-i Islam(Sinodul Musulman)sa ii pedepseasca. Iata insa ca au iesit la iveala alte fapte deosebit de grave comise chiar de catre baietii Muftiului. Oare ce masuri va lua Muftiul impotriva fiilor sai?Muftiul Sanghirai are doi baieti, Nidal care este imam si student al colegiului musulman "Kemal Ataturk" din cadrul Universitatii "Ovidius" si Serdar, student al Facultatii de informatica. Pe data de 13 ianuarie 2003, Nidal avea de sustinut un examen la disciplina limba engleza. Pentru ca fratele sau Serdar are mai multe cunostinte de engleza fiind student la informatica, Nidal l-a convins sa intre in locul lui la examen. Unul dintre colegi, Alin Bora Ilmaz, sesizand frauda, a anuntat-o pe profesoara ca in sala nu se afla Nidal Sanghirai, ci fratele acestuia, Serdar. Vazandu-se deconspirat, Serdar a parasit sala. El l-a chemat pe fratele sau si impreuna cu un coleg, Tuncel Geafar, l-au asteptat pe Ilmaz sa iasa din examen si l-au batut cu bestialitate, pana l-au lasat lat pe caldaram. Intamplarea a facut ca baiatul sa fie vazut de mama unui coleg de facultate, care trecea cu masina prin zona. Aceasta l-a luat in masina si l-a dus la spital. In urma bataii primite, Ilmaz a avut nevoie de 5-6 zile de ingrijiri medicale si, in urma unui consult, a obtinut certificatul medico-legal 60 T/15 ianuarie 2003. Dupa incident, Ilmaz impreuna cu tatal sau l-au cautat pe rectorul universitatii Adrian Bavaru, pentru a-l informa despre toata povestea. Negasindu-l pe rector, victima agresiunii si tatal sau au stat de vorba cu prorectorul Victor Ciupina. Acolo l-au gasit pe directorul colegiului "Kemal Ataturk", Mamut Enver, care aflase de incident si voia sa aduca la cunostinta conducerii universitatii toata povestea. Prorectorul Ciupina i-a sfatuit sa mearga impreuna la politia universitara si sa depuna o plangere impotriva celor trei batausi. In paralel, Ilmaz i-a actionat in instanta pe cei trei. Surse bine informate sustin ca atunci au inceput presiunile Muftiului. Acesta i-ar fi propus, printr-un intermediar, sa se impace pentru 500 de dolari. Initial Ilmaz a refuzat oferta, dar apoi, gandindu-se probabil ca se va lovi de Muftiu atunci cand va solicita un post de imam, a acceptat sa isi retraga plangerea. Directorul colegiului, prof. dr. Mamut Enver ne-a aratat o reclamatie primita pe adresa universitatii si care ii era adresata rectorului Bavaru. Semnatarul, un anume Zeiadin Ahmet, care se intituleaza lider al unui grup musulman ii solicita rectorului sa ii pedepseasca pe batausii implicati in incidentul din ianuarie 2003. El acrediteaza ideea ca Nidal si Serdar abuzeaza de functia pe care o detine tatal lor si cred ca li se cuvine orice, dar ca un astfel de comportament nu trebuie incurajat.

Fiul Muftiului e un student-problema

Directorul colegiului, Enver, considera ca fapta celor doi e deosebit de grava si ca astfel de lucruri nu ar trebui sa se intample intr-o institutie de invatamant superior, mai cu seama ca studentii pregatiti de el se pregatesc sa devina imami. "Nidal Sanghirai e un student problema. Mai ales in primul an de studii se trezea vorbind aiurea si deranja cursurile", ne-a declarat Enver. De aceea, el se pronunta pentru exmatricularea acestuia, dar nu poate lua aceasta decizie de unul singur. Un impediment ar fi si faptul ca profesoara de engleza, Iuliana Lungu a refuzat sa confirme oficial incidentul. Directorul Enver i-a solicitat acesteia o declaratie scrisa, dar Lungu a refuzat, spunand ca nu stie decat ca studentul Sanghirai a parasit sala fara a mai astepta sfarsitul examenului, dar ca nu are cunostinta despre substituirea de persoane. Cu toate acestea, atunci cand am contactat-o telefonic, asist. drd. Liliana Lungu a recunoscut existenta incidentului. Ea declara ca intentiona sa discute cu Serdar Sanghirai dupa examen, dar acesta a iesit brusc din sala. Scandalul a facut atata valva intre cadrele didactice si studentii colegiului incat au aparut urmari neasteptate. "Am fost foarte intrigat de faptul ca unii studenti au afirmat ca am fost mituit ca sa nu il pedepsesc pe Nidal Sanghirai", declara profesorul Mamut Enver. Acest lucru m-a revoltat pentru ca persoana mea e mai presus de orice banuiala de acest fel. Eu sunt profesor universitar si membru al Academiei de la Ankara si nu vreau sa fiu amestecat in astfel de lucruri". Profesorul Enver asteapta inceperea anului universitar si revenirea tuturor cadrelor didactice, pentru a convoca o sedinta de catedra in care sa abordeze subiectul. Personal e pentru exmatriculare, dar nu poate lua singur o decizie. Prorectorul Victor Ciupina, care cunostea cazul, s-a eschivat spunand ca mai intai problema trebuie discutata in cadrul colegiului, care va trimite o propunere catre Senatul Universitatii. "Nu stiu sa va spun in acest moment daca in aceasta situatie studentul poate fi exmatriculat, pentru ca nu ne-am mai confruntat cu astfel de probleme", ne-a raspuns, circumspect, prorectorul Ciupina. Dincolo de masurile ce vor fi luate la universitate, intrucat Nidal Sanghirai este imam la Moscheia Carol, asteptam cu interes reactia Comisiei de disciplina a Cultului Musulman.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii