Banias face ravagii la DNA Conspiraţia „Portul", Blaga şi petrolierele
Banias face ravagii la DNA: Conspiraţia „Portul", Blaga şi petroliereleMega-ancheta care a zguduit porturile constănţene în această vară, decapitând vămile şi aproape că punând în primejdie principiul „o mână spală pe alta", care pare să guverneze activitatea portuar-vamală începând cu anii ‘90, a demarat cu aproape 30 de suspecţi arestaţi, pentru ca, în prezent, să rămână cu numai 14 persoane după gratii. În paralel, foşti şi actuali miniştri, consilieri prezidenţiali şi o sumedenie de oameni politici cu greutate se perindă aproape zilnic la sediul Direcţiei Naţională Anticorupţie, pentru a da explicaţii cu privire la telefoanele primite sau discuţiile avute cu senatorul PDL Mircea Banias, singurul suspect cercetat de la bun început în stare de libertate, dar cu interdicţia de a părăsi ţara.
În paralel, surse apropiate cazului au ajuns să ridiculizeze ancheta DNA, vorbind despre investigarea unor „cantităţi însemnate de chiloţi chinezeşti de damă" şi a ochelarilor de soare contrafăcuţi. Considerând că acestea nu ar fi infracţiuni demne de atenţia DNA, apropiaţii anchetei se întreabă retoric de ce nu se face niciun fel de menţiune cu privire la eventualele operaţiuni ilicite cu vapoarele pline de combustibil şi petrol care tranzitează porturile constănţene. În contextul în care fostul ministru al Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a fost chemat ieri de procurorii anticorupţie pentru a da explicaţii cu privire la un telefon primit de la senatorul Banias, tot mai multe semne de întrebare se ridică, legat de o eventuală omitere a produselor accizabile în dosarul Portul. „În dosarul «Portul» sunt investigate fapte de o gravitate excepţională, ce aduc atingere statului şi aparatului statal", ne-au declarat sursele apropiate cazului, ironizând ancheta DNA.
Chiloţi de damă chinezeşti versus petroliere
„Mai exact, se fac cercetări în legătură cu o însemnată cantitate de chiloţi chinezeşti de damă lansată pe piaţă, dar şi cu privire la un lucru nemaivăzut, anume pătrunderea în ţară a ochelarilor de soare contrafăcuţi. Direcţia Naţională Anticorupţie are ce investiga, nu glumă!", au continuat acestea. În paralel, aceleaşi surse se întreabă retoric de ce o mega-anchetă de corupţie cum se doreşte a fi actuala acţiune a DNA în porturile şi vămile constănţene trece total cu vederea operaţiunile cu produse accizabile desfăşurate prin aceleaşi porturi despre care anchetatorii susţin că ar colcăi de corupţi. „Nu pot să nu mă întreb de ce nu se fac nici măcar menţiuni despre vapoarele de motorină, despre navele pline cu petrol şi alte tipuri de combustibil care tranzitează porturile aflate sub lupa DNA? Operaţiunile cu produse accizabile nu prezintă interes pentru Direcţia Naţională Anticorupţie? Sau vor să spună că astfel de nave nu tranzitează porturile din Constanţa?! Asta nu înţeleg, de ce nu se vorbeşte şi nu s-a vorbit niciodată în dosarul «Portul» despre operaţiunile cu petrol sau alt tip de combustibil", acuză vocile. Cu nume sonore chemate la audieri, printre care sumedenie de foşti şi actuali miniştri, semnele de întrebare ridicate cu privire la produsele acccizabile ar putea părea să capete un sens. Nu mai departe de ieri, fostul ministru al Internelor, pedelistul Vasile Blaga, a fost chemat ca martor la DNA, conform propriilor declaraţii, pe fondul unui telefon primit din partea senatorului Mircea Banias.
Personalităţile din dosar
Înainte de Vasile Blaga, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a fost, de asemenea, chemată să spună ce cunoaşte în legătură cu situaţia din porturi. Consilierul prezidenţial pe probleme de securitate şi, totodată, fostul coleg de şcoală al lui Eugen Bogatu, Adrian Daniel Moldoveanu, a fost şi el chemat să dea explicaţii. Mai mult, procurorii anticorupţie nu l-au scutit nici pe finul consilierului prezidenţial, Sorin Blejnar, preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, de un drum până la sediul Direcţiei, pentru a explica natura relaţiilor cu acuzaţii din dosarul „Portul". Iar aceştia, spun sursele, sunt doar câţiva, ancheta fiind încă în plină desfăşurare. „Suntem chemaţi zilnic la DNA, pentru a asista la acte de urmărire penală care se fac sau nu. Mergem acolo, stăm până în jur de ora 16.00, când ne dăm seama că este posibil să nu mai aibă loc respectivele acte pentru care am fost chemaţi", spun apropiaţii cazului. „Suntem luaţi de proşti. Iar atunci, cum să nu te întrebi de ce nu se vorbeşte despre vapoarele de motorină, despre petroliere?", au conchis aceştia. La polul opus, alte voci afirmă că, la momentul de faţă, sunt cel puţin 20 de dosare deschise la procurori care vizează operaţiunile ilicite desfăşurate în porturile constănţene cu produsele accizabile, respectiv petrol, motorină şi alte tipuri de combustibil. Atâta doar că anchetele sunt separate.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp