Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:58 19 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bobotează 2024 la Constanța LIVE. IPS Teodosie conduce procesiunea și sfințește apele într-o ceremonie solemnă (FOTO+VIDEO)

ro

06 Jan, 2024 08:05 4553 Marime text

Ca în fiecare an, la Constanţa, în data de 6 ianuarie, are loc o procesiune religioasă pentru marea sărbătoare a Bobotezei.

Punctul de plecare al procesiunii îl reprezintă Catedrala Arhiepiscopală "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" situată pe Str. Arhiepiscopiei.

IPS Teodosie, prezent la ora 7.45, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, urmată, la ora 11.15, de tradiționala procesiune de Bobotează, de la catedrală până în Portul Turistic Tomis, unde, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, va oficia slujba de Sfințire Mare a Apei.



La sfârșitul acesteia, IPS Teodosie va arunca trei cruci în apele mării, ce simbolizează Arătarea Sfintei Treimi la apa Iordanului. 

De la ora 15.00, va oficia slujba de Sfințire Mare a Apei la debarcaderul din localitatea Ovidiu (str. Primăverii).

Evenimentul va avea loc pe scena plutitoare din orașul Ovidiu, județul Constanța, zona Parc Faleza Lac.


Sfintele cruci vor fi aruncate în apă, iar înotătorii ce le vor aduce la mal, vor avea un an binecuvântat, cu spor în casă și în activitate.

De la ora 17.00, va oficia slujba Vecerniei la biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din Constanța (zona Cora).

De la ora 21.45, va oficia Acatistul Botezului Domnului la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu soborul de preoți din Ovidiu, va oficia slujba de Sfințire a Apelor (Agheasma Mare) specifică Bobotezei, sâmbătă, 6 ianuarie, începând cu ora 15:00.


UPDATE 1


IPS Teodosie oficiază Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.



UPDATE 2 

Lumea începe să se adune în fața Arhiepiscopiei Tomisului. 

UPDATE 3

La ceremonia de Bobotează desfășurată la Arhiepiscopia Tomisului, carele trase de boi au venit și joacă un rol special, aducând o notă autentică și păstrând legătura cu tradițiile rurale.


UPDATE 4

Așa cum a promis, liderul AUR, George Simion a ajuns la evenimentul de Bobotează de la Constanța. 

Va participa și la procesiunea religioasă condusă de IPS Teodosie.


Sunt prezenți și Cupșa, dar și Vlahu de la AUR. 


Vicențiu Mocanu, soțul artistei Cristina Spătar, este și el prezent la evenimentul de Bobotează de la Constanța. 



UPDATE 5



În aceste momente, IPS Teodosie iese din Catedrala Arhiepiscopală. 


UPDATE 6

Fanfara va interpreta imnul României și al Europei. 


UPDATE 7

A început tradiționala procesiune de Bobotează.


UPDATE 8

Familii întregi s-au alăturat slujbei de Bobotează, aducând o aură de tradiție în Portul Tomis. Copiii, purtând entuziasmul specific vârstei lor, au fost martorii unui eveniment religios deosebit. 


La evenimentul de Bobotează din acest an de la Constanța, participă circa 5.000-5.500 oameni.


UPDATE 9

Sunt aproximativ 30 de curajoși pregătiți să sară după cruci.


UPDATE 10 

IPS Teodosie a sfințit apa. 


UPDATE 11 

Urmează momentul aruncării crucilor în apă. 

Vă doresc tuturor celor ce participați la aceasă sărbătoare să simțiți fiorul bucurieei duhului sfânt! La mulți ani tutoror! Să ne întâlnim cu această apă sfințită și în anul viitor, a spus IPS Teodosie celor prezenți. 


UPDATE 12

Szczepanski Arkadiusz, nume de origine poloneză, scafandru la UM 02020 spune că crucea pe care a prins-o azi, de Bobotează, o va da bunicii lui. 

A fost o competiție frumoasă, apa rece ne-a pus în dificultate.
După calculele noastre, apa are 7 grade. 
Crucea o voi da bunicii mele, a spus norocosul care a prins crucea. 

UPDATE 13

Primul curajos care a ajuns la cele trei cruci aruncate în apaă de IPS Teodosie de Bbotează este un tânăr de 24 de ani, care a venit tocmai din Alba Iulia. 



Sub privirile impresionate ale participanților la slujba de Bobotează, tinerii curajoși au înfruntat marea pentru a prinde crucile aruncate în apă de IPS Teodosie. Această tradiție aduce speranță și bucurie în comunitate.

Am 24 de ani, sunt mândru că sunt primul care a ajuns la ele (cruci). 

Am simțit emoții plăcute. 



Restricții de trafic

Pentru siguranţa participanţilor la acest eveniment s-au luat măsuri specifice în sensul asigurării unui climat de siguranţă.

Astfel, de pe 4 ianuarie şi până pe 6 ianuarie, ora 14:00, se va interzice circulaţia autovehiculelor pe Str. Arhiepiscopiei, între Str. Ion Cantacuzino şi Bld. Regina Elisabeta, se va interzice oprirea/staţionarea şi parcarea autovehiculelor pe Str. Arhiepiscopiei, între Str. Ion Cantacuzino şi Bld. Regina Elisabeta.

Totodată, se va redirecţiona circulaţia vehiculelor pe Str. Ion Cantacuzino - Str. Revoluţia din 22 decembrie 1989.

În intervalul 05 ianuarie 2024, ora 14:00 - 06 ianuarie 2024, ora 14:00, se va interzice oprirea/staţionarea şi parcarea autovehiculelor pe Bld. Regina Elisabeta şi Str. Remus Opreanu între Str. Revoluţia din 22 decembrie 1989 şi Str. Marinei (Comandamentul Flotei).

De asemenea, se va interzice oprirea/staţionarea şi parcarea autovehiculelor pe Str. Marinei şi parcarea auto aflată în Portul Tomis.



În ziua de 06 ianuarie, în intervalul orar 11:00-14:00 se vor dispune măsurile de restricţionare ale traficului rutier necesare deplasării în condiţii de siguranţă a personalului de cult şi a participanţilor la procesiunea religioasă pe Bld. Regina Elisabeta, Str. Remus Opreanu, Str. Marinei, până în Portul Tomis. Se vor dispune, totodată, măsuri de restricţionare ale traficului rutier pe Str. Marinei, dispre Str. Remus Opreanu spre Portul Tomis.

Pentru distribuirea apei sfinţite constănţenilor, două atelaje cu animale de tracţiune vor străbate principalele artere ale municipiului pe următoarele trasee:

- Portul Tomis - Str. Remus Opreanu - Bd. Regina Elisabeta - Str. Termele Romane - Str. Traian - Str. Mircea cel Bătrân- b-dul. Mamaia - Delfinariu - sosire.

- Portul Tomis - Str. Remus Opreanu - Bd. Regina Elisabeta - Str. Termele Romane - Str. Traian - Str. Mircea cel Bătrân - Str. Primăverii - Str. Soveja - Bd Mamaia - Delfinariu - sosire.



Peste 200 de jandarmi vor asigura măsuri de ordine publică în municipiul Constanța de Bobotează

Sâmbătă, 06 ianuarie a.c., peste 200 de jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile „Tomis“ Constanța vor asigura măsuri de ordine publică în municipiul Constanța, pentru desfăşurarea în bune condiţii a manifestărilor religioase prilejuite de Sărbătorirea Botezului Domnului (Boboteaza).



Potrivit Grupării Mobile de Jandarmi jandarmii vor fi prezenți la datorie pe timpul desfășurării slujbei la Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, care va începe la ora 07.00, pe timpul procesiunii religioase organizate pe traseul Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel – Portul Tomis Constanța, unde va avea loc slujba de sfinţire a agheasmei mari, precum şi tradiţionala aruncare a crucilor în mare, începând cu ora 11.00.
„De asemenea, vă informăm că în intervalul orar 11.00 - 14.00, traficul rutier va fi restricționat pe b-dul Elisabeta, strada Remus Opreanu și strada Marinei, între Poarta 1 Acces Port și Portul Tomis.
 
Menționăm că, la asigurarea măsurilor de ordine publică, vor participa şi lucrători din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa şi Poliţei Locale Constanţa.

Jandarmii recomandă cetăţenilor care vor participa la activităţile religioase organizate cu această ocazie, să respecte indicaţiile primite, să adopte un comportament civilizat și să evite crearea de aglomerări și busculade, să dea dovadă de înţelegere faţă de măsurile luate, să evite conflictele de orice natură şi să anunţe cea mai apropiată patrulă de jandarmi dacă observă persoane care au un comportament antisocial.

Gruparea Mobilă Constanța, mereu la datorie, mereu alături de tine !“ - au mai precizat reprezentanții GMJ Tomis Constanța


Marinarii și scafandrii militari, la Sărbătoarea Bobotezei 

Forțele Navale Române participă sâmbătă, 6 ianuarie, începând cu ora 11.00, la Constanța, la activitățile prilejuite de sărbătoarea religioasă a Botezului Domnului.

Marinarii militari, alături de Muzica Militară a Forțelor Navale, prezenți în fața Catedralei „Sfinții Petru și Pavel”  fac parte din Garda de Onoare constituită pentru a parcurge traseul dintre catedrală și Portul Turistic „Tomis”, împreună cu soborul de preoți, carele cu apă și credincioșii participanți la procesiunea religioasă.



La slujba de sfințire a apelor, Centrul de Scafandri va participa cu scafandri de asigurare, înotători profesioniști și bărci de tip „Bombard” cu scafandri la bord, care vor lua parte la recuperarea celor trei cruci aruncate în apă de Arhiepiscopul Tomisului. Totodată, un echipaj de prim ajutor va fi prezent la activitate, pentru a asigura măsurile de prevenire și gestionare a eventualelor situații de urgență, transmite un comunicat al Forțelor Navale Române. 

La slujba de Bobotează, alături de reprezentanții Forțelor Navale Române, vor mai fi prezente și cadre militare ale celorlalte categorii de forțe din Armata României și reprezentanți ai autorităților publice locale din garnizoana Constanța, precum și ai altor organizații nonguvernamentale.



Despre Bobotează

Bobotează – una din prea puținele sărbători una din prea puţine care a fost menţinută ca atare în lista sărbătorilor legale. Au fost trecute ca zile de lucru sărbători ca „Adormirea Maicii Domnului”, „Intrarea în Biserică”, precum şi zilele consacrate cinstirei unora din cei mai mari sfinţi ai creştinătăţii, cum sunt „Sfântul Dumitru”, „Sfântul Nicolae” etc. Bobotează însă a fost şi continuă a fi respectată ca zi de sărbătoare.

De altfel, ne convingem că era şi firesc să fie aşa de îndată ce facem o scurtă cercetare asupra originei şi însemnătăţii acestei mari sărbători, căreia poporul român i-a dat denumirea de „Bobotează” prin dedublarea primei silabe a cuvântului „Botează”, adică „Botezul Domnului”.

Mai întâi, în ce priveşte vechimea ei, Bobotează este, după toate probabilităţile, cea mai veche sărbătoare înfiinţată de lumea primilor creştini. În tot cazul, este mai veche decât Crăciunul, care, ca sărbătoare aparte, se întâlneşte cam prin veacul al patrulea al erei creştine.


Ceva mai mult. În primele timpuri – şi aceasta vreme destul de îndelungată – Crăciunul, adică Naşterea Domnului, se prăznuia odată cu Botezul Lui, în ziua de 6 Ianuarie. Despărţirea s’a făcut destul de târziu.

Întru cât priveşte origina şi îndeosebi importanţa Bobotezei, ne vom da mai bine seama de aceasta, dacă luăm în vedere că numele ei vechiu şi, ca să zic aşa, oficial este Epifania sau Teofania. Cuvântul – ambele sunt greceşti – „Epifania” înseamnă „arătare”, iar „Teofania”, „Arătarea lui Dumnezeu”.

În adevăr aşa cum relatează în cel mai deplin acord cei patru Evanghelişti, Botezul lui Iisus în apele râului Iordan a fost prilej de arătarea, de manifestarea simultană a Sfintei Treimi. Iată, Iisus intră în Iordan, ca să fie botezat, potrivit celor vestite de prorocii Vechiului Testament, de către loan Botezătorul, acel om auster şi aspru, care trata de „vipere“ pe mulţimea păcătoşilor ce veneau la dânsul.

După ce Ioan Botezătorul, cel îmbrăcat în veşmânt de peri de cămilă şi încins cu o cingătoare de piele, vestise că el botează cu apă, iar cel ce vine în urma sa şi care e mai tare decât dânsul, va boteza cu duh sfânt şi cu foc, consimte să boteze pe Iisus, căruia, spune el, nu e vrednic să-i dezlege măcar cureaua încălţămintei, se deschid cerurile. Atunci Sfântul Duh se vede pogorându-se în chip de porumbel asupra lui Iisus, pe când un glas din cer se auzea zicând: „Acesta este Fiul meu, cel iubit întru care am binevoit!”



E glasul lui Dumnezeu-Tatăl, Care proclamă şi consfinţeşte divinitatea lui Iisus, a lui Dumnezeu-Fiul.

Sărbătorind deci Bobotează, nu cinstim numai pomenirea marelui, dumnezeiescului eveniment al botezului lui Iisus, ci totodată sărbătorim arătarea simultană a Sfintei Treimi, manifestarea ei în toată puterea şi strălucirea.

De aceea şi troparul Bobotezei, pe care toţi creştinii îl ştim pe de rost, precizează că: „În Iordan botezându-Te Tu, Doamne, închinarea Treimei s’a arătat”.



Botezului în Iordan îi urmează imediat pentru Iisus un alt fapt, care cuprinde pentru noi un adânc şi foarte edificator înţels moral. Anume – ne ţinem tot de relatarea Evangheliştilor – îndată ce Iisus a eşit din apă, el este luat şi dus în pustiu de către diavol, care prin fel şi chip de ispite ademenitoare, căuta a pune stăpânire pe sufletul lui sau, mai bine zis, pe partea omenească a fiinţei sale.



Din toate ispitele şi ademenirile Iisus ese însă biruitor, alungând pe duhul tău şi ispititor prin cuvintele: „Mergi încolo, Satana, căci scris este: Domnului Dumnezeului tău te vei închina şi numai lui vei sluji!..”



Şi în noi în viaţa de toate zilele suntem expuşi la tot felul de ispite. Le întâlnim la fiecare pas ce facem Şi în tot momentul ne pândeşte primejdia de a ne abate din drumul larg şi senin al cinstei şi dreptăţii şi de a ne rătăci în cărările strâmbe şi întortochiate ale pierzaniei. Să avem însă pururi înaintea noastră pilda Mântuitorului şi ca şi Dânsul să găsim în noi înşine tăria de a alunga toate ispitele duhului rău (1928).










Citește și:

Boboteaza. Tradiții, obiceiuri, superstiții. Ce nu ai voie să faci în această zi
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii