Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:41 12 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bogatu şi dreptul la tăcere

ro

08 Feb, 2012 00:00 3540 Marime text
09_Bogatu_Eugen_Bogatu.jpgCu sabia lui Damocles atârnându-i deasupra capului în mega-ancheta de corupţie Portul, instrumentată de Structura centrală a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fostul vameş şi, totodată, fostul director portuar Eugen Bogatu nu a vrut să dea declaraţii în celălalt dosar de corupţie, în care deja a fost trimis în judecată, anume UCM Reşiţa. De altfel, surse apropiate cazului spun că toţi suspecţii au decis ca, deocamdată, să-şi păstreze dreptul la tăcere, urmând să se decidă pe parcursul procesului dacă vor sau nu să renunţe la dreptul la tăcere. Între timp, însă, instanţa din Bucureşti i-a permis lui Bogatu să ia legătura cu unul dintre martorii din cauză, anume tulceanu Remus Daniel Gîrleanu, al cărui nume este strâns legat de SC Umex Constanţa.

În ultima şedinţă, magistraţii Judecătoriei Sectorului 1 au admis cererea formulată de Eugen Bogatu şi, pe cale de consecinţă, „dispune încetarea obligaţiei impuse inculpatului Bogatu Eugen prin încheierea de şedinţă din data de 17.02.2011, respectiv aceea de a nu se apropia de martorul Gîrleanu Remus Daniel şi de a nu comunica cu acesta direct sau indirect". În aceeaşi minută a instanţei se arată că aceasta „menţine celelalte obligaţii instituite prin încheierea de şedinţă din data de 17.02.2011 dispusă în prezenta cauză", fiind vorba despre încheierea prin care Eugen Bogatu a fost lăsat în libertate, impunându-i-se totodată mai multe interdicţii. Alături de Bogatu, şi ceilalţi inculpaţi, anume Coriolan Adrian Preda şi Adrian Chebuţiu au primit încuviinţarea de a se apropia de anumiţi martori.

Preda, Chebuţiu şi martorul lor

Astfel, conform informaţiilor afişate pe Portalul instanţelor de judecată, instanţa Judecătoriei Sectorului 1 „admite cererea formulată de inculpaţii Preda Coriolan Adrian şi Chebuţiu Adrian; dispune încetarea obligaţiei impuse inculpaţilor Preda Coriolan Adrian şi Chebuţiu Adrian prin încheierea de şedinţă din data de 17.02.2011, respectiv aceea de a nu se apropia de martora Pop Sorina şi de a nu comunicat cu aceasta direct sau indirect". Hotărârea putea fi atacată în recurs, în termen de 24 de ore de la pronunţare, însă nimeni nu a exercitat acest drept. În ceea ce priveşte dreptul la tăcere al inculpaţilor, acesta poate fi exercitat pe toată durata procesului, însă, în acelaşi timp, suspecţii pot renunţa la acest drept, în momentul în care consideră că este oportun pentru ei să dea declaraţii în cauză. Surse apropiate dosarului UCM Reşiţa au precizat că suspecţii au ales să nu facă declaraţii până la acest moment, astfel că instanţa a continuat cercetarea judecătorească, în proces fiind audiaţi martorii propuşi prin rechizitoriu. Amintim că Eugen Bogatu, fostul vameş şi director portuar constănţean a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, sub acuzaţiile de favorizarea infractorului şi înlesnirea unei operaţiuni comerciale, dacă fapta este de natură a-i aduce direct sau indirect foloase necuvenite. Următorul termen în procesul care se desfăşoară la Judecătoria Sectorului 1 a fost fixat pentru data de 23 februarie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii