Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:47 17 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Braconajul piscicol, la loc de frunte in topul infractiunilor

ro

18 Apr, 2009 02:09 1272 Marime text
Poliţiştii de frontieră duc o intensă luptă cu braconierii piscicoli chiar şi în Săptămâna Mare. Situaţia este una destul de delicată, pentru că numai în primul trimestru al anului curent aproape 200 de persoane au fost implicate în acţiuni de pescuit sau deţinere de peşte fără acte de provenienţă.

Un bărbat de 52 de ani, domiciliat în municipiul Galaţi, transporta, cu ajutorul unui autoturism marca Ford Tranzit, cantitatea de 600 de kilograme de scrumbie. A fost depistat în trafic de poliţiştii de frontieră brăileni şi a fost supus unui control amănunţit din care a reieşit faptul că Gheorghe Oprea achiziţionase peştele de la o firmă din Sulina, însă documentele nu justificau decât jumătate din întreaga cantitate. Drept urmare, cele 600 de kilograme au fost confiscate şi predate unei societăţi de profil în vederea comercializării, iar autorului i s-au întocmit actele premergătoare urmăririi penale. El va fi cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de transport de peşte fără documente legale.
Nici Vasilica Bădiu, de 49 de ani, din municipiul Brăila, nu avea toate actele în regulă. Aceasta a fost depistată, tot de lucrătorii brăileni, cu 50 de kilograme de scrumbie, în apropierea unei pieţe agroalimentare, într-un autoturism marca Dacia Logan. Actele de provenienţă justificau doar 30 de kilograme, fapt ce i-a determinat pe poliţişti să aplice prevederile legii. Lui Bădiu i s-a confiscat şi peştele şi i s-a întocmit şi dosar penal.
În anul 2006, în România, s-a interzis pescuitul sturionilor pentru o perioadă de zece ani. Cauza o reprezintă şansa foarte ridicată de extincţie a acestei specii, iar Ministerul Mediului derulează anual un program de stopare a declinului populaţiei din Dunăre. Această măsură nu l-a împiedicat cu nimic pe un bărbat din localitatea tulceană Grindu, care, vineri dimineaţă, transporta cu un autoturism zece exemplare de păstrugă, parte a familiei sturionilor. Exemplarele cântăreau 57 de kilograme, iar tulceanul a declarat poliţiştilor de frontieră din cadrul Sectorului Isaccea că a cumpărat peştele din satul de domiciliu şi intenţiona să îl vândă. Este lesne de înţeles că nu deţinea niciun act de deţinere sau de provenienţă a mărfii, care ajunge la valoarea de 500 de euro. Drept urmare s-a ales cu dosar penal.

Bilanţ îngrijorător

Primul trimestru al anului 2009 a fost unul foarte dificil pentru Poliţia de Frontieră Constanţa, care a depistat 105 cazuri de braconaj piscicol, iar în acţiunile de control au fost sancţionate 178 de persoane. Au fost confiscate 4.416 kilograme de peşte din diferite specii şi 62 de kilograme de icre. De asemenea, au mai fost ridicate 430 de plase ilegale din categoria monofilament, voloace, vintire şi prostovoale şi trei dispozitive electrice de pescuit. Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Poliţiei de Frontieră Constanţa, Marius Niculescu, a declarat că situaţia este destul de delicată, pentru că, până la 17 aprilie inclusiv, capturile în materie de peşte depăşesc cinci tone.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii