Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:10 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Orchestra Forțelor Navale Române, în Festivalul Internațional al Muzicilor Militare de la Brăila. Fanfare de peste ocean și un drapel lung de 100 de metri

ro

23 Jun, 2018 08:56 2578 Marime text


Cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Internaţional al Muzicilor Militare s-a deschis, vineri seară, cu un concert festiv organizat pe Faleza Dunării şi susţinut de fanfarele din Republicii Moldova, SUA, Ucraina şi România, potrivit informaţiilor furnizate de ofiţerul de relaţii publice al Garnizoanei Brăila, căpitan Luiza Leu-Georgescu, citat de Agerpres.
 
Festivalul Internaţional al Muzicilor Militare este organizat în perioada 22-24 iunie, de Primăria Municipiului Brăila şi Garnizoana Brăila.

În 2018, Muzicile Militare din România împlinesc 187 de ani de la înfiinţare, prima fanfară militară fiind menţionată în Regulamentul Organic din 1/31 iulie 1831, la Iaşi, în cadrul Strajei Pământeşti.

Manifestarea aduce la Brăila, cu această ocazie, Muzica Militară a Forţelor Navale ale SUA "Topside", Orchestra Prezidenţială a Republicii Moldova, Orchestra Marinei Militare din Odessa-Ucraina, Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale, Muzica Militară a Forţelor Navale Române, Muzica Militară a Garnizoanei Iaşi şi Muzica Militară a Garnizoanei Brăila.

Evenimentul continuă sâmbătă şi duminică, zile în care sunt programate parade militare susţinute de cele şapte fanfare participante la manifestare, pe traseul Colegiul "Edmond Nicolau"-Bariera Călăraşilor-Calea Călăraşilor-Piaţa Independenţei, timp în care circulaţia în zonă va fi deviată.

Alături de muzicile militare vor evolua formaţia de dansuri populare "Pandelaşul", trupa de dansuri "LiL MoTioN", Şcoala de dans sportiv "Valentina Dance", trupa de majorete "Pandora Junior" şi formaţia "Drill Team" a Batalionului 285 Artilerie "Vlaicu Vodă".

Pe perioada festivalului, muzicile militare vor susţine concerte de promenadă în mai multe locuri din oraş, respectiv în Parcul Monument, Parcul Grădina Mare, Parcul Calea Galaţi, Parcul Caporal Muşat, Piaţa Independenţei şi Promenada Mall.


Duminică, 24 iunie, de Ziua Naţională a Iei, dar şi pentru a marca Centenarul Marii Uniri, alături de Muzicile Militare va defila un drapel lung de 100 metri, care va fi purtat de tineri îmbrăcaţi în costume populare.

La această paradă a drapelului naţional vor participa şi Ansamblul "Muşeţeanca" din Însurăţei, Ansamblul "Măxineanca", Ansamblul "Lăutăraşii" din Valea Cânepii şi Ansamblul Parohiei Doiceşti-Bărăganu.

Potrivit unui scurt istoric prezentat de Garnizoana Brăila, bazele Festivalului Internaţional al Muzicilor Militare au fost puse la Brăila, în 1996, de către şeful Muzicii Militare al Garnizoanei Brăila, lt.col. Petre Gogu.

La primele două ediţii au participat muzici militare din Armata a 2-a, având ca invitaţi de onoare corul şi soliştii Ansamblului Artistic al Armatei şi Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale.


Începând cu ediţia a III-a, festivalul a dobândit o dimensiune internaţională, de-a lungul anilor fiind prezente la Brăila muzici militare de referinţă din Austria, Bulgaria, Germania, Moldova, Scoţia, SUA, Turcia, Ucraina şi Ungaria.

Sursa: Agerpres
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii