Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:35 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bricul "Mircea" pleaca pentru Cursa Americii

ro

05 Apr, 2004 00:00 1274 Marime text

Regata "Tall Ships Challange - Boston Sail 2004" reuneste toate velierele din lume

Una dintre cele mai importante competitii nautice din lume va avea loc in largul apelor Statelor Unite ale Americii * Bricul "Mircea" va pleca spre SUA in ziua de 19 aprilie 2004 * La competitie sunt asteptate peste 50 de veliere din categoria velierelor tip "nava-scoala" # Regata va reuni toate celelalte patru nave "surori" ale bricului "Mircea" * La bordul velierului romanesc vor pleca in voiaj studenti ai Academiei Navale "Mircea cel Batran", profesori si elevi ai Scolii de Maistri de Marina din Constanta * Pe durata celor cinci luni de voiaj, studentii isi vor continua cursurile de pregatire la bordul navei

Blazonul marinei romane a fost si va ramane bricul "Mircea". Zeci de generatii de absolventi ai Institutului de Marina din Constanta, denumit in prezent Academia Navala "Mircea cel Batran", au invatat la bordul acestei nave-amiral cum sa devina buni marinari. Aproximativ 7 milioane de dolari au fost investiti in bricul "Mircea", suma regasindu-se in tehnologiile de navigatie de ultima ora montate la bord in timpul perioadei in care nava a fost supusa reparatiilor capitale in Santierul Naval Braila. Inginerii din cadrul Santierului Naval Braila - SANAB (santierul este in prezent administrat de consortiul olandez Damen) au pastrat structura initiala a bricului, dar l-au dotat cu tot ceea ce este mai modern in domeniul navigatiei cu vele. La ora actuala, nava-scoala "Mircea" este unicul velier modern aflat in dotarea flotei Ministerului Apararii Nationale, fapt care a contribuit major la angajarea pentru Cursa Americii.

Prestanta trecutului

La 12 august 1882, prima nava-scoala "Mircea" intra in flota romana. Timp de 47 de ani, primul velier "Mircea" a servit cu credinta in slujba invatamantului naval romanesc, la bordul sau instruindu-se sute si sute de tineri ofiteri. La 17 mai 1939, dupa ce primul bric "Mircea" a fost scos din uz din cauza tehnicii depasite, a fost construita o nava noua, identica, si careia i s-a dat acelasi nume. A fost construita in santierul Naval "Blom & Voss" din Hamburg, Germania. Aceasta este cea de-a IV-a nava dintr-o serie de cinci veliere identice construite in acelasi santier. Celelalte nave "surori" ale bricului "Mircea" sunt "Eagle" din SUA, "Gorch Foch" din Germania, "Sagres II" din Portugalia si "Tovarisch" din Rusia. La prova velierului romanesc, sub bompres a fost montat acelasi galion care a impodobit primul bric, reprezentandu-l pe domnitorul Mircea cel Batran. In anul 1939, nava a efectuat prima calatorie de instructie in Marea Mediterana, in 1966 a fost reparata in acelasi santier unde a fost construita, inlocuindu-se velele invechite, manevrele fixe si curente, precum si motorul principal. In 1967, velierul efectueaza prima traversada a Oceanului Atlantic, ajungand la New York. In 1975-1976, "Mircea" navigheaza exclusiv cu vele si atinge coastele Americii de Sud. Dupa ani de repaus la cheu, in 1995 se impuneau urgente reparatii capitale. Pentru aceasta a fost organizata o licitatie care a fost castigata de firma olandeza SANAB-Damen, proprietarul Santierului Naval Braila. Pentru ca nava este unicat, neconventionala, multe operatiuni au fost pentru inginerii santierului o premiera. Lemnul de tec pentru coverte si pentru alte elemente de arborada a fost adus din Olanda. Operatiunile de reparatii au fost facute urmarindu-se planurile originale. Toate celelalte nave "surori" ale bricului "Mircea" au caracteristicile de navigatie neschimbate, urmarindu-se pastrarea functionalitatii elementelor de navigatie originale.

Telul cursei: Regata "Sail Tall Ships 2004"

In ziua de 19 aprilie 2004, nava-scoala "Mircea" va ridica panzele, indreptandu-se spre America. Scopul acestui voiaj este acela de a participa la una dintre cele mai mari competitii de veliere din lume organizate de Statele Unite ale Americii. Regata se numeste "Tall Ships Challlenge - Boston Sail 2004" si va reuni nu mai putin de 80 de veliere nave-scoala. Prima cursa de acest gen a fost organizata in anul 1980, cea de anul acesta fiind la a 15-a editie. Organizata de societatea americana nonprofit ASTA (American Sail Training Association), competitia are un puternic caracter educativ. ASTA administreaza programe de instruire in navigatia cu vele pentru studentii institutiilor de profil, precum si programe de asistenta a echipajelor navelor veliere membre ASTA. Totodata, organizatia sustine la nivel mondial un puternic curent de opinie vizavi de promovarea transporturilor navale comerciale folosindu-se surse de propulsie a navelor altele decat cele cu motoare cu combustie interna, sugerand folosirea unor alternative nepoluante, cum este cea a navigatiei cu vele. Bricul "Mircea" va pleca spre America avand la bord 190 de membri de echipaj. Echipajul este compus din 70 de studenti ai Academiei Navale "Mircea cel Batran" de la sectiile Navigatie si Electromecanici, precum si 30 de cursanti ai Scolii de Maistri de Marina "Amiral Ion Murgescu". Alti 90 de militari angajati vor indeplini functiile principale de la bord, mai ales cele legate de vitalitatea navei. La bordul velierului se vor mai afla si profesori din cadrul academiei, in acest fel studentii nefiind lipsiti de orele de studiu pe care, in mod normal, le-ar fi trebuit parcurge la Constanta, in bancile facultatilor. Deplasarea velierului "Mircea" in SUA a fost finantata din sponsorizari, unele dintre ele chiar din SUA, si din fondurile MApN. La bordul navei este posibil sa fie ambarcati si un numar de cinci studenti straini din Grecia, Turcia. La regata americana vor fi prezente si celelalte veliere "surori" ale bricului "Mircea": "Eagle", "Gorch Foch", "Sagres II" si "Tovarisch". In portul Baltimore, echipajul roman va participa la o festivitate organizata in vederea aniversarii a 150 de ani de la intrarea in exploatare in marina militara americana a ultimului velier de razboi "USS Constelation", eveniment care va fi premergator aniversarii Zilei Independentei de Stat a SUA. In portul New London, in care va acosta si nava-scoala "Mircea", se va afla velierul "USS Eagle", nava-sora, cu doar doi ani mai veche decat "Mircea". In ziua de 17 mai 2004, bricul "Mircea" va implini 65 de ani de la intrarea in serviciul Marinei Regale Romane, iar in 26 septembrie nava-scoala va avea "cap-compas" Portul Constanta.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii