Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:27 26 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bricul "Mircea" se apropie de Bermude

ro

31 May, 2004 00:00 1135 Marime text

Velierul se afla in traversada Atlanticului, folosind exclusiv navigatia cu panze

In ziua de 19 aprilie 2004, vasul a plecat spre Statele Unite ale Americii pentru a participa la o mare competitie nautica * La bordul velierului romanesc se afla studenti ai Academiei Navale "Mircea cel Batran", profesori si elevi ai Scolii de Maistri de Marina din Constanta * In urma cu doua saptamani, vasul a implinit 65 de ani de existenta, echipajul sarbatorind evenimentul in portul Las Palmas din Insulele Canare * Bricul mai are aproximativ o saptamana de mars pana in arhipelagul Bermude din Marea Sargaselor * Navigatia de traversada a Atlanticului se desfasoara in conditii excelente, vasul folosind pentru deplasare exclusiv forta vantului

La ora actuala, nava-scoala "Mircea" este unicul velier modern aflat in dotarea flotei Ministerului Apararii Nationale, fapt care a contribuit major la angajarea pentru Cursa Americii. Construit in Santierul Naval "Blom & Voss" din Hamburg, Germania, velierul "Mircea" este cea de-a patra nava dintr-o serie de cinci veliere identice construite in acelasi santier. Celelalte nave "surori" ale bricului "Mircea" sunt "Eagle" din SUA, "Gorch Foch" din Germania, "Sagres II" din Portugalia si "Tovarisch" din Rusia. In anul 1939, nava a efectuat prima calatorie de instructie in Marea Mediterana, in 1966 a fost reparata in acelasi santier unde a fost construita, inlocuindu-se velele invechite, manevrele fixe si curente, precum si motorul principal. In 1967, velierul efectueaza prima traversada a Oceanului Atlantic, ajungand la New York. In 1975-1976, "Mircea" navigheaza exclusiv cu vele si atinge coastele Americii de Sud. In 1995, firma olandeza SANAB, proprietarul Santierului Naval Braila, a primit sarcina de a restaura si repara velierul. Pentru ca nava este unicat, neconventionala, multe operatiuni au fost, pentru inginerii santierului, o premiera. Lemnul de tec pentru coverte si pentru alte elemente de arborada a fost adus din Olanda. Operatiunile de reparatii au fost facute urmarindu-se planurile originale. Toate celelalte nave "surori" ale bricului "Mircea" au caracteristicile de navigatie neschimbate, urmarindu-se pastrarea functionalitatii elementelor de navigatie originale.

Candidat la Cupa Americii

In ziua de 19 aprilie 2004, nava-scoala "Mircea" a ridicat panzele, indreptandu-se spre America. Scopul acestui voiaj este acela de a participa la una dintre cele mai mari competitii de veliere din lume organizate de Statele Unite ale Amercii. Regata "Tall Ships Challenge-Boston Sail 2004" va reuni nu mai putin de 50 de veliere mari. Prima cursa de acest gen a fost organizata in anul 1980, cea de anul acesta fiind la a 15-a editie. Organizata de societatea americana nonprofit ASTA (American Sail Training Association), competitia are un puternic caracter educativ. Totodata, organizatia sustine la nivel mondial un puternic curent de opinie vizavi de promovarea transporturilor navale comerciale folosindu-se surse de propulsie ale navelor altele decat cele cu motoare cu combustie interna, sugerand utilizarea unor alternative nepoluante, cum este cea a navigatiei cu vele. Bricul "Mircea" a plecat spre America avand la bord 190 de membri de echipaj. Echipajul este compus din 70 de studenti ai Academiei Navale "Mircea cel Batran" de la sectiile Navigatie si Electromecanici, precum si 30 de cursanti ai Scolii de Maistri de Marina "Amiral Ion Murgescu". Alti 90 de militari angajati indeplinesc functiile principale de la bord. La bordul velierului se vor mai afla si profesori din cadrul Academiei, in acest mod studentii nefiind lipsiti de orele de studiu pe care in mod normal le-ar fi trebuit parcurge la Constanta, in bancile facultatilor. Deplasarea velierului "Mircea" in SUA a fost finantata din sponsorizari, unele dintre ele chiar din SUA, si din fondurile MApN. La regata americana vor fi prezente si celelalte veliere "surori" ale bricului "Mircea", "Eagle", "Gorch Foch", "Sagres II" si "Tovarisch". Velierul si-a anuntat sosirea in portul Hamilton din Bermude in ziua de 8 iunie a.c. Dupa ce a parasit portul Las Palmas din Insulele Canare, in data de 17 mai a.c. nava a pornit in marea traversada a Oceanului Atlantic, urmand vechiul traseu al navelor cu panze. Navigatia spre urmatorul port de escala, care va fi portul Hamilton din Bermude, este facuta exclusiv cu vele. Studentii de la bord invata astfel bazele navigatiei clasice, studiind si aplicand cunostinte legate de navigatia astronomica. Alternativ, studentii invata sa foloseasca si cele mai noi metode de navigatie, lasand deoparte compasul si sextantul, trecand pe planseta cu harti digitale, la GPS si la navigatia radar. Din Las Palmas si pana in portul Hamilton velierul "Mircea" are de parcurs nu mai putin de 4300 de mile marine, distanta din care au mai ramas de parcurs doar 1200 de mile. Conform ultimelor corespondente primite de la bord, studentii isi desfasoara activitatile zilnice in mod normal, nu s-au inregistrat incidente de navigatie sau de alta natura. Dupa escala in portul Hamilton, velierul se va deplasa spre porturile Charleston si Baltimore din Statele Unite, unde se vor imbarca la bord trei studenti ai Academiei Navale din Turcia.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii