Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:45 13 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Briza dobrogeana umple buzunarele nemtilor

ro

02 Oct, 2007 00:00 1836 Marime text
1191261962.jpg

Primaria Mihai Viteazu a concesionat si vandut suprafete importante pentru construirea a cel putin 13 centrale eoliene * Cele mai multe centrale vor apartine unor romani de cetatenie germana

In scurt timp, in mai multe comune ale judetului Constanta, vor intra in functiune mai multe centrale pe baza de vant. Cele mai multe se afla in faza de a primi avizele de mediu. Societatile specializate in producerea energiei eoliene au inceput de multa vreme tratativele cu autoritatile locale. Marea majoritate a edililor au acceptat concesionarea sau vanzarea de terenuri pe care se vor amplasa campuri de turbine eoliene. Afacerea este profitabila, se spune, fara a se cunoaste in amanuntime, pentru ambele parti. Investitorii pot sta linistiti, energia neconventionala fiind o activitate de pionierat pe taramurile dobrogene, iar primariile au o sursa sigura pentru majorarea bugetelor locale. De-a lungul timpului, printre primariile "norocoase" s-au aflat cele din Costinesti, Ciocarlia, Topraisar si Mihai Viteazu. Firmele intentioneaza sa demareze construirea de centrale eoliene in comunele Ciocarlia (5), Topraisar (3) si Mihai Viteazu (7). Insa, pe buna dreptate, Agentia pentru Protectia Mediului, Administratia Rezervatiei Biosfera Delta Dunarii si reprezentanti ai societatii civile, se opun amplasarii de parcuri eoliene in Dobrogea. In ultima sedinta a CAT, desfasurata la inceputul lunii septembrie, s-a decis evaluarea impactului asupra mediului a investitiilor de acest gen in Ciocarlia, Topraisar si Mihai Viteazu. Cei interesati sa afle informatii suplimentare sau vor sa faca anumite observatii au ca termen limita data de 3 octombrie anul curent.

Unii pierd, altii castiga

Primarul comunei Mihai Viteazu, Gheorghe Grameni, a confirmat ca pasunile din zona au devenit atractive pentru investitorii in domeniu. Administratia locala a concesionat arii importante pentru amenajarea parcurilor eoliene. Edilul a declarat ca mai multe firme concureaza pentru a obtine suprematia. Una dintre ele este Biomart Energy SRL Bucuresti, societate cu actionariat portughez, care a concesionat 33 hectare de teren. In contractul incheiat intre Primaria Mihai Viteazu si Biomart Energy s-a prevazut ca, in termen de un an, sa demareze lucrarile de construire a capacitatilor de producere a energiei eoliene. "Pana acum, am constatat ca n-au facut nicio miscare", a afirmat Grameni. Edilul a precizat ca portughezii pot incepe lucrarile pana in data de 15 ianuarie 2008, in caz contrar va rezilia contractul. Si SC Eurotomis SRL Constanta a cumparat noua hectare, insa lucrarile pentru constructia centralelor eoliene se lasa asteptata. La polul opus se situeaza firmele Romwind SRL, si Neg Project Two SRL. Prima, o societate romano-germana, a concesionat 66 hectare de teren, iar cealalta a cumparat opt loturi a 3600 metri patrati fiecare. Aici, ambele vor incepe lucrarile de constructie a sapte centrale eoliene, extinderea retelelor de distributie, precum si modernizarea si reabilitarea cailor de acces in extravilanul comunei Mihai Viteazu. Gheorghe Grameni a mentionat ca pe o arie de 62 de hectare urmeaza sa functioneze 13 mori de vant. Partile semnatare au stipulat in contracte ca investitorii pot cumpara, pentru fiecare centrala, cate 400 de metri patrati, ceea ce s-a si intamplat. Restul suprafetelor concesionate vor ramane pasuni libere pentru crescatorii de animale din zona.

Situatii neclare

Recent, Primaria Mihai Viteazu a incheiat un alt contract in participatiune cu SC Gren Energy Inversment SRL din Bucuresti. Administratia locala a oferit 40 de hectare tot pentru construirea unui parc eolian. Potrivit primarului comunei, aria respectiva este situata aproape de grindul Lupilor, ceea ce ar putea genera probleme firmei contractare in obtinerea avizului de mediu. O situatie neclara apare si in cazul unei suprafete concesionate firmei Romwind International SRL. Ea a survenit dupa aparitia comunei Fantanele, cand aceeasi parcela ce fusese preluata de Primaria Mihai Viteazu de la Primaria Cogealac, a fost predata pe baza de proces verbal si noii autoritati locale infiintate. Nici primarul Grameni, nici edilul din Fantanele, Gheorghe Popescu, nu vor sa renunte la teren. Conflictul a ajuns pe masa judecatorilor. "Instanta a amanat termenul de judecata pentru luna octombrie. Sper ca situatia sa se clarifice cat mai repede si in favoarea noastra", a declarat Gheorghe Grameni, primarul comunei Mihai Viteazu. In asteptarea verdictului, edilul se consoleaza ca, pe taramurile sale vor demara lucrarile de constructie a unor centrale eoliene care, conform promisiunilor facute de investitori, vor furniza localnicilor energie neconventionala gratis. In unul din numerele noastre viitoare vom reveni cu serie de detalii cu privire la cele doua firme care au acelasi sediu in Constanta si care ii au ca actionari pe Marian Turbatu si Hermann Jan Teut, iar la o a treia, SC Energii Alternative SRL si pe Richard Turbatu.

Scris de: {autor}Mihaela CIORBARU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii