Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
23:40 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Cabinetul" Ponta în justiţia constănţeană

ro

09 May, 2012 01:47 2775 Marime text
cabinet_guvernul.jpgDintre cele 21 de nume ale miniştrilor proaspăt mandataţi, numele Florin Georgescu, Ioan Rus, Dan Nica, Mariana Câmpeanu, dar şi Mircea Diaconu se regăsesc în diferite procese aflate pe rolurile instanţelor din Constanţa

Plângeri contravenţionale cu Dan Nica sau Florin Georgescu, somaţii de plată pentru Ioan Rus şi Mircea Diaconu, dar şi acţiuni în răspundere patrimonială, îndreptate împotriva Marianei Câmpeanu şi ale altora. Acestea sunt dosarele din justiţia constănţeană în care se regăsesc numele miniştrilor desemnaţi ai recentului format cabinet Ponta. ZIUA de Constanţa vă prezintă lista proceselor în care sunt menţionate numele miniştrilor în funcţiune. Sau, cel puţin, ale tizilor oamenilor de stat.

Recent validat, guvernul Ponta numără 21 de miniştri, în frunte cu prim-ministrul Victor Viorel Ponta. Dintre cele 21 de nume ale miniştrilor proaspăt mandataţi, numele Florin Georgescu, Ioan Rus, Dan Nica, Mariana Câmpeanu, dar şi Mircea Diaconu se regăsesc în diferite procese aflate pe rolurile instanţelor din Constanţa. În această ordine de idei, este de menţionat că, de cealaltă parte, numele Victor Ponta, Andrei Marga, Titus Corlăţean, Daniel Constantin, Daniel Chiţoiu, Ovidiu Ioan Silaghi, Rovana Plumb, Eduard Hellvig, Corneliu Dobriţoiu, Ioan Mang, Vasile Cepoi, Leonard Orban, Mircea Duşa, Victor Paul Dobre, Lucian Isar, dar şi Marian Liviu Pop nu sunt menţionate în litigiile constănţene. În cabinetul Ponta, Florin Georgescu este ministru al Finanţelor, în timp ce, în justiţia constănţeană, numele Georgescu Florin figurează în dosarul cu numărul 17943/212/2007, de la Judecătoria Constanţa, al cărui obiect este reprezentat de o plângere contravenţională „seria DDA nr. 273781". Părţi în proces sunt Georgescu Florin şi Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa - Serviciul Poliţiei Rutiere. În martie 2008, plângerea formulată de numitul Florin Georgescu a fost admisă, iar procesul-verbal de sancţionare a fost anulat.

Pretenţii şi litigii patrimoniale

La rândul său, Ioan Rus ocupă fotoliul de ministru al Administraţiei şi Internelor în guvernul Ponta. La Constanţa, numele Rus Ioan apare în dosarul 32841/212/2009 al Secţiei civile a Judecătoriei Constanţa, în care reclamant este SC Mars Collection SRL, iar pârât Rus Ioan, obiectul fiind reprezentat de „pretenţii". Acţiunea introdusă de Mars Collection a fost admisă în luna februarie 2010. În noul guvern, Mariana Câmpeanu este ministru al Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. În instanţele constănţene, numele Câmpeanu Mariana apare la Secţia civilă a Tribunalului Constanţa, la Litigii de muncă, fiind menţionat în două dosare al căror obiect este reprezentat de câte o „acţiune în răspundere patrimonială", fiind vorba despre cauzele cu numerele 12149/118/2011 şi 12147/118/2011. Reclamantul este Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa, iar numele Câmpeanu Mariana figurează printre pârâţi, alături de zeci de alte nume. Procesele sunt în desfăşurare. Numele Câmpeanu Mariana apare şi în dosarul 4456/118/2007, tot al Tribunalului Constanţa, al cărui obiect este reprezentat de „plasament". Reclamant este de asemenea DGASPC Constanţa, iar numele Câmpeanu Mariana figurează la pârâţi. Cererea DGASPC a fost admisă de instanţă.

Dosarele cu Nica Dan

În noul guvern Ponta, Dan Nica a obţinut portofoliul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale. La Constanţa, numele Nica Dan apare în litigiul cu numărul 36444/212/2010, de la Judecătoria Constanţa, în care a fost analizată plângerea contravenţională CC 7164096, formulată de petentul Nica Dan în contradictoriu cu Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa - Serviciul Poliţiei Rutiere. La începutul anului 2011, plângerea a fost respinsă de judecători, iar procesul verbal de contravenţie a fost menţinut. Acelaşi nume figurează şi în dosarul cu numărul 211144/212/2009 al aceleiaşi instanţe, în care SC Vodafone România SA, în calitate de creditor, a solicitat instanţei emiterea unei somaţii de plată, în contradictoriu cu debitorul Nica Dan. Judecătorii constănţeni însă au declinat competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Judecătoriei Olteniţa. Ulterior, dosarul a ajuns şi la Tribunalul Constanţa, unde a fost respins recursul. Nu în ultimul rând, numele Nica Dan figurează şi în dosarul 18748/118/2010, tot de la Tribunalul Constanţa, în care Dan Nica este printre reclamanţi, în contradictoriu cu SN Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu Constanţa SA, obiectul cauzei fiind „drepturi băneşti". Procesul a fost repus pe rol, printre altele, pentru a se efectua expertiza contabilă. De precizat că, la început, respectivul dosar fusese înregistrat la Secţia contencios administrativ şi fiscal, sub numărul 8044/118/2010, cauză în care apare de asemenea numele Nica Dan. Ulterior, cauza a fost trimisă la Secţia civilă.

Procese pentru pensii

Nu în ultimul rând, Mircea Diaconu este noul ministru al Culturii. În justiţia constănţeană, numele Mircea Diaconu apare în dosarul cu numărul 30859/212/2010, anume o somaţie de plată înregistrată la Judecătoria Constanţa, în care Glasro Holdings LTD apare ca fiind creditor, iar Diaconu Mircea debitor. Cererea a fost admisă în parte. Acelaşi nume apare şi în dosarul 28277/212/2010 (1039/D./2010), cauză în care SC Cetelem IFN SA cerea executarea silită a lui Diaconu Mircea, solicitarea fiind admisă. Pe de altă parte, numele Diaconu Mircea este menţionat şi în cauzele 1328/118/2012 şi 3362/118/2011 ale Tribunalului Constanţa, ale căror obiecte sunt reprezentate de contestaţii formulate la deciziile de pensionare şi în care Diaconu Mircea este reclamant, alături de Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate în Rezervă şi în Retragere, iar pârâte fiind Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Casa Sectorială de Pensii a Ministerului Administraţiei şi Internelor. Primul dintre litigiile menţionate este în plină desfăşurare, iar cel de-al doilea a ajuns în recurs la Curtea de Apel Constanţa, după ce Tribunalul a admis în parte acţiunea iniţială.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii