Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:24 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Călători pe veci pe mările celeste Galeria amiralilor trecuți în marea veșnicie

ro

25 Aug, 2020 00:00 4619 Marime text

  • Data de 15 august este un reper înscris cu roșu în sufletul tuturor navigatorilor români, fie că fac parte din marina civilă, comercială, ori cea militară

  • Din anul 2005, Clubul Amiralilor a suferit pierderea, prin deces, mai multor membri, cărora le este purtat un adânc respect și o amintire vie.

  • „Prin evocarea numelor acestora la diferite activităţi, cât şi prin postarea biografiilor, a imaginilor sau a cărţilor acestora/despre aceştia, prin intermediul acestui site, le vom păstra o vie amintire“, se arată în documentele Asociației Clubul Amiralilor.

Luna aceasta, marinarii români de pretutindeni au serbat, de Ziua Marinei, 160 de ani de la înființarea Forțelor Navale Române. De altfel, data de 15 august este un reper înscris cu roșu în sufletul tuturor navigatorilor români, fie că fac parte din marina civilă, comercială, ori cea militară.
În contextul lunii dedicate celor a căror a doua casă le este marea, ZIUA de Constnața face o trecere în revistă a amiralilor plecați în marea veșnicie, potrivit datelor puse la dispoziție de Asociația Clubul Amiralilor.
„La fondare, în anul 2004, Clubul Amiralilor avea 31 de membri, apoi, prin noi înscrieri, numărul acestora s-a dublat. Dar, începând din 2005, Clubul a suferit pierderea, prin deces, a membrilor de mai jos“, se arată pe pagina oficială a asociației.
Un adânc respect le este purtat, în continuare, celor ce nu mai sunt aici.
 „Cei ce au plecat dintre noi ne-au fost colegi, prieteni, şefi sau subordonaţi. De fiecare dată, Consiliul Diretor al Clubului Amiralilor a anunţat, cu mâhnire şi durere, trecerea în nefiinţă a acestora, a participat la funeralii militare şi a dat un ultim omagiu celui pe care l-au condus pe drumul fără întoarcere. Prin evocarea numelor acestora la diferite activităţi, cât şi prin postarea biografiilor, a imaginilor sau a cărţilor acestora/despre aceştia, prin intermediul acestui site, le vom păstra o vie amintire“.

Contraamirali în retragere

Lista amiralilor plecați în marea veșnicie este deschisă de contraamiral de flotilă (r) Ion Apostol. Acesta a fost membru fondator al Ligii Navale Române – filiala Constanța, după reînființarea acesteia, în 1991. De asemenea, contraamiralul a fost șef al Catedrei de Navigație din Institutul de Marină, între anii 1957 și 1978, dar și șef al Biroului Învățământ din Secția Învățământ a institutului, între 1979-1982. Pe data de 1 ianuarie 1982, a trecut în rezervă și s-a pensionat.
Contraamiral Petre Balica a fost, pe rând, comandant vedetă torpiloare, Secție vedete torpiloare, Grup vedete torpiloare, Vedetă purtătoare de rachete, dar și Șef de stat major Divizion vedete purtătoare de rachete. De asemenea, acesta a fost șeful Secției Marină din Marele Stat Major, dar și inspector pentru Marina Militară în Inspectoratul Statului Major General. A trecut în rezervă prin pensionare, în 1995.
Contraamiral Ion Boian a fost, printre altele, comandant al Divizionului 174 Dragoare de Radă, șef de stat major al Diviziei 42 Maritime, Comandant al Brigăzii 29 Vedete, dar și Comandant al Diviziei 42 Maritime. A fost ridicat la gradul de contraamiral în 1982, iar din 2006 a devenit contraamiral în retragere (cu 2 stele).
La data de 10 iunie 2019, contraamiralul în rezervă ing. Ioan Borșan a trecut, și el, în marea veșnicie. Fost comandant al Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu“, între 1994 și 1998, acesta a fost avansat la gradul de contraamiral de flotilă la trecerea în rezervă prin decretul președintelui României, din 16 ianuarie 2002.
Contraamiral de flotilă (r) Valentin Botezatu a fost, printre altele, Comandant al Brigăzii 56 Nave Antisubmarin Constanța, profesor militar și decan al Facultății de Comandă, Stat Major și Tehnică Militară din Academia Navală „Mircea cel Bătrân“, între 2000 și 2003, iar apoi Comandant al Școlii de Aplicație a Forțelor Navale, până în 2005, când s-a pensionat. În 2009, a fost avansat la gradul de contraamiral de flotilă în retragere.

Fondator al Aeroportului Mihail Kogălniceanu

Generalul de flotilă aeriană Gheorghe Constantin a fost ridicat la gradul de general de Divizie în retragere în 2008. Lector de Tactica Aviației și a Aviației Maritime la Școala Militară de Ofițeri de Marină Constanța, între 1951-1954, acesta a fost, mai târziu, comandant al aeroportului Constanța (1958-1960) și, apoi, primul comandant al Aeroportului Internațional Mihail Kogălniceanu și, totodată, fondator al acestuia. Între 1967 și 1982, acesta a fost director adjunct cu probleme de flotă și aprovizionări la Navrom Constanța. Gheorghe Constantin a fost veteran de război     cu stagiu pe front de trei ani și opt luni, când a executat 271 de misiuni de luptă la inamic.
Amiral (r.) dr.ing. Emil Dumitrescu a fost doctor în științe chimice, luându-și doctoratul la Institutul de Petrol și Gaze Ploiești. Acesta a fost ambarcat pe navele Diviziei 42 Maritime, ulterior a fost cercetător științific II și I la Institutul de Cercetări Științifice Chimice al Armatei, șef de Direcție Generală în Ministerul de Interne, între 1990 și 1992, iar apoi secretar de stat în același minister. Emil Dumitrescu deținea brevet de luptător remarcat prin fapte deosebite la Revoluția din Decembrie 1989.
Contraamiralul de flotilă în retragere Alexandru Hîrjan a primit acest grad în urma Decretului nr. 420 din 22 mai 2014 al Președintelui României. Potrivit actului oficial, acesta a fost avansat la gradul contraamiral de flotilă cu o stea, în retragere. În anul 1956 a devenit comandant al Divizionului dragoare de radă Mangalia, ocazie cu care a condus acțiunile de dragaj ale fostelor barje de mine din fața Constanței, din timpul războiului. La începutul anului 1965, acesta a fost numit comandant al navei-școală „Mircea“.
Lista amiralilor plecați într-o altă călătorie continuă cu Titu Nicolescu, contraamiral de flotilă în retragere, începând cu anul 2010. Alături de alte funcții deținute, acesta a fost șeful Facultății Electromecanică Navală din Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân“, între anii 1976-1979, iar apoi, în perioada 1985-1990, a deținut funcția de locțiitor al șefului Direcției Tehnice și de Înzestrare din Comandamentul Marinei Militare, funcție de contraamiral. A fost trecut în rezervă și pensionat în anul 1990.

Șef al Statului major al Centrului de Scafandri

Contraamiral Dumitrache Oprea a primit în anul 2008 gradul de contraamiral în retragere cu 2 stele. A fost șef de stat major al Divizionului de Nave Școală la Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân“, lector la Catedra de Navigație și Marinărie, dar și șef al Biroului de Pregătire, în perioada 1977-1980. Între 1980 și 1984 a fost șef al Statului major al Centrului de Scafandri, apoi șeful Secției Pregătire de Luptă în Comandamentul Marinei Militare și, în cele din urmă, locțiitor al comandantului Comandamentului Marinei Militare, până în 1994.
Contraamiralul (r) Ioan Stoica își serbase în 2014 cea de-a 90-a aniversare. După o viață dedicată armaeti, acesta a ieșit la pensie în 1978. În 1990 a devenit membru în consiliul judeţean al veteranilor de război, iar în perioada 2002 - 2011 a fost preşedinte al acestei organizații.
La rândul său, Gheorghe Voinea a primit gradul de contraamiral în 1997, fiind trecut în rezervă la aceeași dată, respectiv 28 februarie. Până în acel an, contraamiralul asigurase funcția de șef al Direcției Hidrografice Maritime Constanța, fiind numit în luna mai 1990. Anterior, acesta fusese numit, în 1982, în Comandamentul Marinei Militare, ca ofițer I cu pregătirea operativă și tactică, în Secția Operații din Statul major. Din 1985 și până în 1990, acesta a fost șeful Biroului operații, în Secția Operații din Statul major al Comandamentului Marinei Militare.

Patru ani în gulagul sovietic

La data de 26 ianuarie 2018, la 103 ani împliniți, contraamiralul în retragere Mihai Chiriță pleca în ultima călătorie pe mări, de data aceasta, pe mările celeste. Veteran de război, acesta și-a petrecut patru ani în gulagul sovietic, în lagărul de la Oranki-Stranie, începând cu august 1944. În 1953, a fost concentrat și încadrat la Școala Militară de Marină, ca profesor de navigație și astronomie, iar în 1954 a fost numit șeful Catedrei de Astronomie nautică, aparate electrice de navigație și hidrometeorologie. A elaborat primul curs de Astronomie nautică1 din țară. Între 1965-1977 a fost inspector șef de port la brevetarea personalului navigant din cadrul Inspectoratului Navigației Civile. S-a pensionat în 1977.
Contraamiralul de flotilă în retragere Valentin Botezatu a plecat în marea veșnicie la sfârșitul lunii noiembrie 2016. A fost înmormântat pe data de 30 noiembrie 2016, cu garda de onoare, în frunte cu Drapelul Forțelor Marinei Militare Române. La ceremonie au participat zeci de foști colegi marinari, foști colegi de liceu, Plutonul de Pușcași Marini și Fanfara Militară a Marinei. Acesta a fost și președinte al Asociației Absolvenților Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“.


În anul 2009, Ion Apostol a primit gradul de contraamiral de flotilă cu o stea, fiindu-i conferit de președintele României. În noiembrie 2015, acesta s-a stins din viață, la 88 de ani. Acesta a fost comandantul bateriei navale „Tudor“, din regimentul Artilerie de Coastă în Constanţa, dar și ofiţer profesor la Catedra Matematici a Şcolii navale din Constanţa, între anii 1952-1956. De asemenea, a asigurat funcția de şef al catedrei de Navigaţie din Institutul de Marină, în perioada 1957- 1978. Între 1979/1982, a fost şeful Biroului învăţământ din Secţia Învăţământ a Institutului de marină, iar la 1 ianuarie 1982 a intrat în retragere şi s-a pensionat.
Viceamiralul în retragere cu trei stele Constantin Iordache a fost, alături de alte funcții deținute, locţiitor al Comandantului Marinei Militare, în perioada 1983-1989, șef al Statului Major al Comandamentului Marinei Militare, între anii 1990 și 1993, dar și prim-locţiitor al Şefului Statului Major al Marinei Militare, între 1993-1995. Între 1995 și 1996 a fost  inspector pentru marină în Inspectoratul General al Ministerului Apărării Naţionale 1995-1996. A trecut în rezervă în 1996.
Contraamiralul (r) Vasile Valerian Hoșovschi a fost șef de stat major al unităţii de nave antisubmarine, șef de stat major şi apoi comandant al unei unităţi de nave dragoare, dar și șef al Secţiei pregătire pentru luptă, din Statul Major al Marinei Militare. De asemenea, acesta a fost și șef Stat major al Flotei Maritime și comandant al Flotei Maritime, fiind trecut în rezervă în anul 2002.

Șef al Direcției de Informații a Armatei

La rândul său, viceamiralul (r) Ștefan Dinu s-a preocupat de reconstruirea localului şi reamenajarea expoziţiei Muzeului Marinei Române și a condus, totodată, un colectiv de cadre didactice angajat în redactarea Istoriei Marinei Militare Române. Alături de alte funcții deținute de-a lungul timpului, acesta a fost locţiitor al comandantului Marinei Militare, între anii 1972-1978, șef al Direcţiei Informaţii a Armatei, din 1978 până în 1990 și șeful Direcţiei a 3-a Contraspionaj din Departamentul Securităţii Statului (în 1990). Acesta a trecut în rezervă prin pensionare în 1990.
Contraamiralul (r) George Petre a fost, printre altele, locţiitor al Comandantului Marinei Militare (1979-1986), șef de Direcţie în Ministerul Apărării Naţionale (1986-1990), dar și comandant al Liceului Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza“ din Constanţa, între anii 1990-1995. În anul 1995 a trecut în rezervă.
Contraamiral dr.ing. Corneliu Cristescu întregește armata amiralilor de pe mările celeste din noiembrie 2011. În anul 2007 a primit gradul de contraamiral în retragere cu 2 stele. Acesta a fost asistent la catedra Radioelectronică navală din Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân“, director de studii la Liceul Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza“ și șef catedră Tehnico-Ştiinţifică la Institutul de Marină.
Tot în anul 2011, dar în luna martie, a plecat în marea veșnicie contraamiral ing. Gheorghe Becheș. Acesta a fost șef secţie planificare înzestrare şi asigurare materială în Direcţia Tehnică a Comandamentului Marinei Militare între anii 1978-1990, dar și locţiitor al Comandamentului Marinei Militare şi şef al Direcţiei Tehnice şi de Înzestrare 1990-1996. În perioada 1996-1997 a fost inspector pentru marină în cadrul Inspectoratului General al Ministerului Apărării Naţionale.
Contraamiral Raymond Stănescu a trecut la cele veșnice în data de 22 octombrie 2010. Fost secund pe Nava Școală Mircea, acesta a fost, totodată, director de studii şi şef al Catedrei de Tactica Flotei la Şcoala Militară Superioară de Marină, actuala Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“, dar și inspector şef al Navigaţiei Civile. De asemenea, contraamiralul a fost expert naval în cadrul Registrului Naval Român.
Contraamiralul Valentin Gheorghiu a plecat în marea veșnicie la data de 17 aprilie 2009, la vârsta de 70 de ani. Acesta a fost șef de stat major la unitate vedete torpiloare, între 1975 și 1977, comandant unitate de vedete torpiloare, 1977-1980, dar și șef birou învăţământ şi pregătire de luptă în Centrul de Instrucţie al Marinei Militare, 1980-1990. Între anii 1990-1995 a fost comandant al Brigăzii 29 Vedete. În 1995 a trecut în rezervă.
Contraamiral de flotilă Ioan Postică a decedat la data de 31 decembrie 2009. A trecut în rezervă în 1999, după o carieră în care a deținut funcția de șef al Statului Major al Divizionului 126 Vedete Torpiloare, comandant al Divizionului 126 Vedete Torpiloare din Brigada 29 Vedete, dar și șef de stat major al Brigăzii 29 Vedete. De asemenea, acesta a fost comandant al Brigăzii 22 Rachete Navale.

41 de ani în Marina Militară

Decedat la data de 23 septembrie 2009, contraamiralul de flotilă Traian Anderson a făcut parte efectiv din Marina Militară timp de 41 de ani (august 1940-octombrie 1980) și a fost veteran de război, având opt luni şi 20 de zile de front. Acesta a fost șef al Biroului Reparaţii Nave în comandamentul Diviziei 42 Maritime (1964-1967), dar și comandant al Depozitului Mixt Galaţi (1970-1980). A fost pensionat, la cerere, în octombrie 1980.


Amiralul Gheorghe Anghelescu a fost comandant al Institutului de Marină „Mircea cel Bătrân“, între anii 1980-1986, comandant al Brigăzii 24 Fluviale, în 1990, dar și Comandantul Marinei Militare, între anii 1990-1997. De asemenea, acesta fost consilier al Ministrului Apărării Naţionale, în 1997.
Viceamiral Niculae Postoli a trecut la cele veșnice pe 28 octombrie 2007. Acesta a fost şef de stat-major al Divizionului 146 Dragoare de Bază şi Puitoare de Mine între1979-1988, comandant al Divizionului 146 Dragoare de Bază şi Puitoare de Mine (1988-1989), dar și şef de stat-major al Diviziei 42 Maritime (1989-1994). De asemenea, a fost şef de stat-major al Flotei Maritime, între anii 1994 și 1996, dar şi comandantul Flotei Maritime între 1996-2001.
Viceamiralul Victor Bogdan a întregit armata amiralilor din mările celeste la data de 22 octombrie 2006. Acesta a fost veteran de război, primind numeroase distincții în acest sens. În perioada octombrie 1955–noimebrie 1958, a fost comandantul Bazei Maritime Mangalia, dar și şeful statului-major al Marinei Militare (noiembrie 1958).
Contraamiralul Nicolae Eremie a trecut în rezervă în 1996. Alături de alte funcții deținute anterior, acesta a fost  profesor şi şeful Catedrei de Pregătire Marinărească şi Manevra Navei la Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân“, între 11 iulie 198 și 9 mai 1990, ultimul comandant al Diviziei 42 Maritime (1990–1994) şi primul comandant al Flotei Maritime (1994–1996).
Veteran de război, Alexandru Doru Ionescu a primit gradul de contraamiral de flotilă cu o stea, în retragere, în urma decretului semnat de Președintele României în mai 2010. Fiu al unui ofițer de armată, între anii 1944-1946 a fost închis în lagărul sovietic. A decedat în 2017, la 96 de ani. A primit numeroase distincții și medalii, mărturie a faptelor sale de vitejie.

Citește și:

Constanța:
Doliu la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale. Maiorul Alexandru Mateșică s-a stins din viață la numai 38 de ani!

S-a stins una din legendele Marinei Militare Române. Avea 103 ani

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii