Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:13 15 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Călimărea, „tatăl" lor Galeria anilor de puşcărie, pentru lumea underground

ro

18 Nov, 2011 01:00 11271 Marime text

interlopi-LucianCalimarea.jpgAni la rând, s-a scris despre Constanţa că este unul dintre cele mai periculoase judeţe din ţară, alături de Craiova, unde bătăuşii fac legea. Într-adevăr, în urmă cu cinci ani, Constanţa ar fi putut părea „sub asediul" grupărilor de cartier, băieţii străzii împărţind pumnii şi dreptatea cui credeau de cuviinţă.

interlopi-Cristel-Gheorghiu.jpgŞi totuşi, poate nu este de trecut cu vederea faptul că, dacă în urmă cu patru-cinci ani, liderii underground îşi numărau sferele de influenţă, în prezent aceştia par să-şi numere anii de închisoare la care au fost condamnaţi. În contextul în care la începutul săptămânii Curtea de Apel i-a condamnat la ani grei de puşcărie pe trei dintre indivizii „marcanţi" ai străzii, ZIUA de Constanţa vă prezintă o galerie a condamnărilor de care se „bucură" la acest moment câţiva dintre impozanţii lideri underground.

De departe, campionul condamnărilor pare a fi Lucian Călimărea, zis Călin Nebunul, osândit de trei instanţe diferite din ţară pentru fapte cu violenţă. De precizat că niciuna dintre sentinţe nu este încă definitivă. În urmă cu circa două săptămâni, Călin Nebunul a fost găsit vinovat de magistraţii Judecătoriei Constanţa de vătămare corporală gravă şi ultraj contra bunelor moravuri, fiind condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere. În cursul anului trecut, Călin a fost condamnat de judecătorii din cadrul Tribunalului Braşov la patru ani de închisoare, pentru clonare de carduri. Cea de-a treia condamnarea încasată de Călimărea a fost de la Tribunalul Constanţa, care i-a schimbat încadrarea juridică din tentativă de omor calificat în vătămare corporală gravă şi care a hotărât că acesta trebuie să petreacă trei ani de închisoare, însă pedeapsa i-a fost suspendată sub supraveghere. La începutul acestei săptămâni, Curtea de Apel Constanţa a analizat acelaşi caz în care era acuzat Călimărea şi i-a mărit pedeapsa la opt ani, cu executare efectivă în penitenciar, lăsând încadrarea juridică de tentativă de omor calificat. Aşa cum am menţionat anterior, niciuna dintre sentinţe nu este definitivă. La rândul său, Petrică Tomescu, zis Frumuşelul, cunoscut drept apropiat al lui Călimărea, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, deşi fusese achitat în primă instanţă. Totodată, Curtea de Apel i-a mărit şi lui osânda, condamnându-l la începutul acestei săptămâni la opt ani de puşcărie. Într-un alt dosar, Frumuşelul a fost achitat definitiv, deşi unul dintre judecătorii Curţii de Apel s-a pronunţat de asemenea pentru condamnarea lui.

Cristel, patru ani

interlopi-PetricaTomescu03.jpgAlături de cei opt ani dictaţi pentru Călimărea şi Tomescu, aceeaşi instanţă a Curţii de Apel Constanţa l-a condamnat şi pe Cristian Gherghişan, acesta fiind obligat să-şi petreacă următorii şapte ani şi jumătate în Penitenciarul cu Regim de Maximă Siguranţă Poarta Albă. Un alt apropiat al duo-ului „Călimărea - Tomescu", Stila Sarafu, a fost achitat definitiv într-unul dintre procese şi condamnat de Judecătoria Constanţa la trei ani cu suspendare sub supraveghere, în procesul cu Lucian Călimărea.

interlopi-StilaSarafu06.jpgLa polul opus, Cristian Marian Gheorghiu, zis Cristel, presupus membru al grupării adverse, se află în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Poarta Albă, unde execută patru ani de închisoare, pentru o tentativă de jaf armat, comisă în iunie 2010. Însă „bijuteria Coroanei" în ce priveşte procesele cu presupuşii duri ai străzilor constănţene se află încă pe rol. Mai exact, este vorba despre celebrul proces „Vasea", cauză în care sunt adunate mai multe dosare penale întocmite ca urmare a multiplelor altercaţii şi ciocniri produse în urmă cu cinci ani între gaşca lui Gherghişan şi cea a fraţilor Vasea. Dosarele în care fraţilor Miţu şi Traian Vasea, dar şi lui Cristel, Gherghişan şi altor indivizi li se impută 13 capete de acuzare privind fapte cu violenţe nu sunt soluţionate nici acum, la mai bine de patru ani de la trimiterea cazurilor în instanţă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii