Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:45 24 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Caminul groazei

ro

22 May, 2002 00:00 1222 Marime text

Nepasare in universitate

Caminele de la "Ovidius" sunt in aceeasi stare jalnica, fiindca banii au fost dati pentru marmura de pe holul rectoratului * Camerele sunt supraaglomerate, iar grupurile sanitare sunt focar de infectie * Angajatii administratiei caminului au birouri cu mobilier nou si aer conditionat * Prorectorul Ciupina spune ca universitatea este preocupata de studenti * Cele mai multe camere din "Caminul vechi" nu au autorizatie de functionare de la DSP

Pentru studentii care nu au domiciliu stabil in Constanta, o parte importanta a vietii se deruleaza in camera de camin. In fiecare an, inainte de inceperea cursurilor, ei se inghesuie la secretariatele facultatilor, depun cereri si asteapta zile intregi sa fie trecuti pe vreo lista. Cum in Constanta sunt mai multe camine, care ofera conditii diferite, concurenta este serioasa. La "Pescarie", unde e viata cea mai buna, se ajunge foarte greu si costa cam mult. Majoritatea studentilor opteaza pentru caminul de pe bulevardul Mamaia, sau "Caminul vechi". Chiar daca, in ultimii ani, s-a pus de multe ori in discutie mizeria de aici, universitatea pare interesata mai mult de fatada decat de problemele studentilor.Abia dupa ce studentul reuseste sa se cazeze, incepe cu adevarat greul! Studentii cu care am stat de vorba si care ne-au rugat sa nu le publicam numele, ca sa nu se puna rau cu administratia, ne-au povestit ca, la fiecare inceput de an, ei trebuie sa isi aranjeze camerele, pentru ca universitatea nu face mai nimic in acest sens. Studentii sunt cei care trebuie sa varuiasca, sa spele pe jos, sa repare dulapurile si usile, sa schimbe yalele si sa isi improvizeze rafturi pentru carti. Intr-o camera din "Caminul vechi" stateau, in primii ani dupa 1989, patru studenti. Pentru a se putea lauda ulterior ca a cazat pe toti studentii care au solicitat acest lucru, conducerea universitatii a hotarat ca intr-o camera, care nu are nici macar baie, pot sta mai mult decat patru persoane. De aceea, au fost cazati cinci sau chiar sase studenti. Faptul ca spatiul este insuficient sau ca dotarile lipsesc cu desavarsire pare a fi un lucru lipsit de importanta pentru cei din conducerea de la "Ovidius".

"Vreau o buda normala"

Cred ca orice student care locuieste in "Caminul vechi" al universitatii isi doreste, vorba cantecului, macar "o buda normala". Pe langa gandacii cu care universitatea pare a avea un "contract" si alte multe neajunsuri, toaleta aproape ca nu poate fi folosita. Pe fiecare palier exista un singur grup sanitar, care are cateva chiuvete mereu stricate, closete pe care nimeni nu are curaj sa le foloseasca si dusuri. Peretii despartitori ai cabinelor de dus nu au mai fost curatati de ani buni si de aceea toti studentii respecta regula de baza: niciodata sa nu ii atingi! La dus trebuie sa fii destul de dezinhibat, pentru ca nici o usa nu este intreaga si oricine poate privi inauntru de pe hol. Singura scapare a celor pudici este ca lipsesc becurile. Probabil ca ele reprezinta o cheltuiala prea mare pentru universitate.

Nu tociti marmura!

La parterul Caminului 1 se afla birourile administratiei. Intr-un imobil infect, in care iti este si frica sa atingi peretii, de teama sa nu te imbolnavesti, birourile "sefilor" au mobilier nou si chiar instalatie de aer conditionat. In plus, universitatea a inceput, in urma cu cativa ani, sa renoveze birourile celor din conducere si sa puna marmura pe holul rectoratului, adica acolo unde studentii nu au voie sa intre pentru ca, dupa spusele portarului, o tocesc. Probabil ca acesta este firescul lucrurilor: profesorii universitari sa mearga pe marmura, in timp ce studentii nu pot folosi closetele din cauza mizeriei. Si noi, care credeam ca universitatea traieste prin si pentru studenti.Pentru a afla si punctul de vedere al conducerii, l-am contactat pe Victor Ciupina, prorector cu probleme studentesti.

Universitatea nu este a studentilor

Ciupina ne-a declarat ca "cea mai mare preocupare a universitatii o reprezinta studentii" si de aceea la camin s-a inceput amenajarea unor camere moderne, cu grup sanitar in interior. Pana cand toate camerele vor fi gata, va mai trece mult timp si pana atunci majoritatea studentilor vor continua sa locuiasca in conditii inumane. Am incercat apoi sa stam de vorba cu cineva de la Directia de Sanatate Publica, pentru a afla daca aceste camine au autorizatie de functionare. Dupa o jumatate de ora de travaliu, in care am fost plimbati de la Ana la Caiafa, am primit raspunsul: trebuie sa lasam o cerere prin care sa solicitam informatia de care avem nevoie si, cu putin noroc, vom primi raspunsul pe fax. Dupa mai multe insistente, Mihaela Dinisov, director al DSP, s-a gandit ca o asemenea secretomanie ne-ar da de gandit si s-a hotarat sa vorbeasca. Am aflat astfel ca institutia pe care o conduce nu a dat aviz de functionare decat pentru cele cateva camere noi din camin. Restul, adica marea majoritate, este mult sub standardele normale de viata. In aceste conditii, studentii nu au altceva de facut decat sa astepte ca universitatea sa amenajeze, intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat, celelalte camere, pentru a scapa de cosmarul numit "Caminul vechi". Ce conteaza ca cei mai multi dintre ei isi vor termina studiile fara sa apuce sa locuiasca in conditii decente!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii