Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:21 06 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Campanie de prevenire a fraudelor electorale, desfăşurată de poliţiştii constănţeni

ro

17 Nov, 2012 00:00 2420 Marime text
campanie_1_2.jpgVineri, IPJ Constanţa a lansat campania de prevenire a fraudelor electorale „Tu decizi! Votează legal!", iniţiată de Ministerul Administraţiei şi Internelor. La eveniment au participat peste 20 de reprezentanţi ai IPJ Constanţa, ai IJJ Constanţa, ai Grupării de Jandarmi Mobile „Tomis", ai ISU „Dobrogea" şi ai Gărzii de Coastă.

Lansarea a avut loc în municipiul Constanţa, într-o zonă pe unde circulă multe persoane. Trecătorilor le-au fost prezentate măsurile dispuse de MAI pentru desfăşurarea în deplină legalitate a alegerilor parlamentare din data de 9 decembrie.

De asemenea, la nivelul judeţului Constanţa au fost derulate activităţi similare de informare a populaţiei. Astfel, reprezentanţii MAI au desfăşurat activităţi specifice de informare a populaţiei pentru prevenirea infracţiunilor electorale, având ca scop responsabilizarea alegătorilor cu privire la exercitarea dreptului de vot în mod legal, neinfluenţat de mita electorală, indiferent de formele ei de manifestare.

Pentru atingerea obiectivelor campaniei, în următoarea perioadă, la nivel local, vor fi distribuite populaţiei peste 20.000 de pliante informative şi vor fi afişate în locuri cu maximă vizibilitate 2.000 de afişe. Pentru promovarea campaniei a fost realizat un spot video şi unul audio, un banner web, care pot fi descărcate de pe pagina specială de Internet a Campaniei: www.votlegal.ro.

În cadrul circumscripţiilor electorale din judeţul Constanţa au fost organizate 546 de secţii de votare, a căror protecţie va fi asigurată de poliţişti, poliţişti de frontieră, jandarmi, cadre ISU şi alţi lucrători din cadrul MAI.

În condiţiile organizării unor adunări publice, structurile competente ale Jandarmeriei vor asigura ordinea şi siguranţa publică, protecţia participanţilor şi se vor stabili împreună cu organizatorii măsurile care trebuie luate pentru desfăşurarea adunărilor publice în condiţii de deplină legalitate.

campanie_2_2.jpg

Poliţiştii atenţionează că „promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum şi primirea acestora de către alegător, în acelaşi scop" constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Prin bunuri interzise în sensul legii se înţelege acele obiecte care au valoare economică semnificativă precum şi mărfuri de utilitate alimentară precum alimente, băuturi alcoolice sau nealcoolice produse din tutun sau nealimentare.

Nu intră în categoria bunurilor prevăzute la aliniatul precedent materialele şi obiectele de propagandă electorală, precum: afişe, pliante, cărţi poştale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, chibrituri, insigne, ecusoane, dvd-uri, fanioane, steaguri, căni, pungi, tricouri, şepci, eşarfe, fulare, veste, fesuri, mânuşi, pelerine, jachete, inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunilor politice sau ale candidaţilor care participă la alegeri.

Sunt exceptate de la primul aliniat şi alte obiecte, inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunilor politice sau ale candidaţilor care participă la alegeri, a căror valoare nu depăşeşte 10 lei fără TVA pentru fiecare articol, fără ca aceste bunuri să poată fi alimente, băuturi alcoolice sau nealcoolice ori produse din tutun.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii