Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:30 26 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Canalul Bastrai - pericol ecologic

ro

14 May, 2004 00:00 850 Marime text

Ucrainenii ne lasa fara Delta

Lucrarile de constructie a canalului Bastrai au inceput in urma cu doua zile * Efectele asupra Deltei Dunarii vor fi dezastruoase * Specialistii afirma ca cele doua canale, Sulina si Sfantu Gheorghe, sunt in pericol de fi colmatate, sute de specii de pesti, animale si flora salbatica fiind periclitate * In opinia oficialilor ucraineni, noul canal va fi de trei ori mai ieftin decat tranzitarea canalelor romanesti

In urma cu doua zile au fost demarate lucrarile de construire a canalului navigabil Bastrai, aflat pozitionat din punct de vedere geografic la nordul canalului Chilia din Delta Dunarii. Demararea acestor lucrari a luat efectiv prin surprindere autoritatile romane, mai ales ca Ucraina nici nu a anuntat oficial inceperea acestor lucrari. Si asta in pofida faptului ca, in urma intalnirii secrete de anul trecut din 26 septembrie, de la Mamaia, oficialii romani avusesera discutii aprinse cu ucrainenii vizavi de acest aspect. In noul context geopolitic de dupa 1991, marcat de destramarea URSS, Romania a ajuns intr-o noua pozitie. Ucraina a ajuns sa aiba granita comuna cu tara noastra si inca de la bun inceput manifesta mult interes pentru Dunare, Delta Dunarii si bazinul Marii Negre. Imediat dupa episodul Rostock-1991, cand cargoul cu acest nume, sub pavilion sovietic, a blocat canalul Sulina pentru ani buni de zile, la Kiev s-a pus deja intrebarea: "Ce se va intampla cu porturile noastre fluvio-maritime, Izmail si Reni, daca bratul Sulina a fost blocat?". Intrebarea a fost pusa in contextul in care rusii aveau deja raspunsul, sau mai bine zis "lucrasera" pentru acesta. Imediat s-a si gasit rezolvarea acestui impas, scotandu-se dintr-un sertar solutia construirii canalului Bastrai, denumit si Stambulul Nou. Acest canal este prevazut a crea o conexiune navigabila intre bratul Chilia cu Marea Neagra, acest brat nou traversand direct pe mijloc delta secundara creata de bratul Chilia.

Dezastru ecologic inevitabil

Datorita lucrarilor hidrotehnice care au inceput a fi executate in vederea largirii si adancirii bratului Bastrai pentru a permite navigatia navelor maritime cu deplasamente mari, efectul imediat ar fi cresterea volumului de apa care curge pe bratul Chilia, de la 62,3% cat este in prezent pana la 80%, diminuand astfel debitele de pe bratele Sulina si Sfantu Gheorghe. Efectul imediat ar fi colmatarea acestor doua brate ale Dunarii si, probabil, disparitia lor. Acest lucru pune in pericol intreaga Delta romaneasca, fauna, flora, iar lacurile deltaice vor seca. Tot prin cresterea volumului apei prin canalul nou creat de ucraineni cantitatea de aluviuni ce se va depune la varsarea Dunarii in mare se va dubla sau tripla, de la 10-13 milioane tone pe an la aproximativ 30 de milioane de tone, fapt care va conduce la inaintarea spre sud a deltei bratului Chilia, astfel ca in cateva zeci de ani digul de nord al canalului Sulina ar putea reveni Ucrainei. In urma reactiilor internationale vizavi de aceasta problema, ministrul Transporturilor din Ucraina a declarat ca lucrarile pentru canal vor respecta normele de protectie a mediului, dar nu a specificat cum. Lungimea totala a canalului va fi de 150 de kilometri, ajungand de la gurile Dunarii pana la portul Reni. Pe cea mai mare parte a acestui itinerar, sectorul ucrainean al Dunarii este navigabil si nu solicita prea multe modificari. Cel mai mare volum de munca va fi depus pe o distanta de trei kilometri, contractul de lucrari fiind castigat de firma Delta Lotman din Ucraina. In opinia oficialilor ucraineni, noua cale navigabila va face o serioasa concurenta canalelor romanesti, fiind de trei ori mai ieftina, urmand a aduce Ucrainei un venit anual de peste 50 de milioane de dolari. Darea in exploatare a noului canal a fost preconizata pentru luna august a acestui an, inaugurarea acestuia dorindu-se a fi facuta chiar de Ziua Independentei a Ucrainei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii