Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:28 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Caprarie la Spitalul Militar

ro

13 Mar, 2003 00:00 1316 Marime text

Femeile de serviciu maltrateaza militarii internati in Spitalul Militar Constanta

Povestile conform carora in Spitalul Militar Constanta s-ar petrece lucruri ciudate s-au adeverit ieri * Un militar in termen, operat de apendicita, a fost lovit peste cap de o femeie de serviciu * Fiind proaspat operat, pacientul reclama dureri de cap dupa lovitura primita * Luand-o la intrebari, femeia de serviciu a incercat sa minimalizeze incidentul * Ceilalti militari in termen internati in salonul 119 - sectia Chirurgie afirma ca acest caz nu este singular * La solicitarile noastre de a discuta cu sefii de sectie sau cu alti responsabili asistentele ne-au spus ca acestia se afla in operatii * Nici macar telefonic nu am reusit sa contactam conducerea spitalului

De multa vreme circula prin folclor povesti care mai de care mai ciudate despre tratamentul aplicat bolnavilor in incinta Spitalului Militar Constanta. Culmea este faptul ca nu medicii sunt acuzati de abuzuri asupra pacientilor, ci femeile de serviciu. Cu toate ca asupra cladirii spitalului au fost efectuate importante si vizibile modificari care au condus la schimbarea radicala aspectului exterior dar si interior al institutiei, iata ca acest efort este acum sabotat de comportamentul reprobabil al salahorilor, si asta in ciuda profesionalismului remarcabil de care dau dovada unii medici ai acestui spital. Se stia ca Spitalul Militar era vestit pentru profesionalismul medicilor militari care "servesc patria" in spiritul drept al lui Hipocrate, dar totodata, asa cum padure fara uscaturi nu exista, mai sunt si alti asemenea colegi de breasla care nu fac deloc onoare acestei institutii. Dar acest lucru nu are, in cazul de fata, nici o legatura cu profesionalismul medicilor, ci cu nesimtirea anumitor angajati din randul personalului auxiliar de intretinere a spatiilor si saloanelor spitalului. Regimul auster la care sunt supusi militarii in termen in primele luni de perioada este, de multe ori, de nesuportat de unii tineri recruti. Programul strict, instructiile zilnice, alimentatia total diferita de cea de acasa, de la parinti, reprezinta pentru acesti recruti adevarate incercari la care, de bine-de rau, trebuie sa le faca fata. Stagiul militar in tara noastra incearca sa fie adaptat dupa modelul vestic, dar aceste eforturi nu sunt de fiecare data soldate cu succes. Astfel, din cauza neadaptarii la nenumaratele conditii de care trebuie sa se tina seama intr-un ciclu de instructie, multi recruti capoteaza. Procentajul imbolnavirilor in randul recrutilor in primele luni de stagiu militar este cel mai ridicat fata de restul perioadei de instructie. Daca uneori infirmeriile unitatilor militare unde sunt repartizati militarii sunt tranzitate de bolnavi care pot fi tratati ambulatoriu sau prin internarea lor provizorie in saloanele infirmeriilor, cei care, de exemplu, sufera de maladii mai grave si care sunt operabile sunt transferati la Spitalul Militar Constanta, in vederea efectuarii unui tratament de specialitate.

De la cutit la tratament cu bataie

Cazul unui militar in termen incorporat in luna februarie la o unitate militara de marina din Mangalia si care a ajuns la Spitalul Militar din Constanta da de gol lacunele bunului-simt de care sufera personalul de intretinere al institutiei, dar si atavismele comportamentale ale acestora. Militarul in termen Iulian Onet, de loc din comuna constanteana Adamclisi, a fost incorporat in luna februarie la o unitate militara de marina din municipiul Mangalia. Dupa primele saptamani de instructie, acesta a reclamat dureri abdominale si senzatii de greata. Dupa un consult superficial, verdictul dat de medicul unitatii a fost cel de "apendicita". Imediat, militarul a fost transportat la Spitalul Militar din Constanta, la sectia Chirurgie, deoarece tratarea sa nu era posibila in infirmeria din unitate. Ajuns la Constanta, recrutul a fost operat a doua zi, dupa care a fost internat in salonul cu numarul 119 din sectia de Chirurgie a Spitalului. Aici mai erau alti aproximativ 20 de militari aflati sub tratament pentru diferite afectiuni. La numai o zi de la iesirea de pe masa de operatie, adica ieri, pacientul Iulian Onet a avut nevoie sa mearga la toaleta. Intre timp, femeia de serviciu s-a apucat sa spele pardoseala rezervei deoarece urma ca medicul chirurg sef sa efectueze inspectia de dimineata a bolnavilor. Tanarul bolnav, reintors de la toaleta, neavand pe unde sa treaca, a calcat pe unde spalase femeia de serviciu. Suparata nevoie-mare ca trebuia sa mai stearga inca o data urmele lasate de bolnavul care abia se mai tinea pe picioare, aceasta i-a tras o palma zdravana dupa cap. Acesta, fiind inca sub efectul anestezicului ce ii fusese administrat, se pare - dupa metoda clasica - in coloana, a fost puternic afectat de lovitura primita de la femeia de serviciu. Dupa ce a fost pocnit, femeia nervoasa nu a contenit sa-l injure si sa-l batjocoreasca. Intins in patul de spital, tanarul sufera acum de puternice dureri de cap. Cazul nu este singular, acelasi tratament se pare ca il primesc si ceilalti militari internati din partea majoritatii femeilor de serviciu din sectia Chirurgie. Prezenta noastra in salonul militarilor bolnavi a declansat o adevarata refulare a nemultumirilor celor bolnavi la adresa femeilor de serviciu. Toti afirmau ca incidente de acest gen sunt cotidiene, injuraturile si bruscarile din partea acestor angajate sunt la ordinea zilei, fiind deja de notorietate in randul tuturor pacientilor care au avut de-a face cu ele si ca nimeni nu ia nici o masura menita sa curme acest fapt.

Corb la corb nu-si scoate ochii

Dorind sa aflam cine este cea care a maltratat pacientul cu pricina, am incercat sa intram intr-un dialog civilizat cu o alta colega de breasla si de matura a acesteia. Indignata de faptul ca ne interesam de soarta militarilor pacienti, individa care a refuzat sa-si dea numele ne-a spus ca "ce daca le mai tragem cate una, daca ne enerveaza". Totusi, am reusit sa aflam unde o puteam gasi pe cea care il lovise pe Iulian Onet, deoarece depistasem ca este vorba de o femeie in varsta, care plecase cu un teanc de rufe spre spalatoria spitalului. Imediat, am plecat spre spalatorie sa o gasim pe "doamna cu rufele". Aici am gasit-o pe atentatoare. La prima vedere, nimeni nu ar fi crezut ca aceasta femeie ar fi in stare sa aiba un asemenea comportament, mai ales ca avea par alb pe cap. Am aflat chiar din gura ei ca se numeste Maria Petre si ca este femeie de serviciu la sectia de Chirurgie. Am intrebat-o de ce l-a lovit pe bolnav, la care aceasta a spus ca nu l-a lovit, ci ca doar l-a bruscat putin. Am insistat sa vina cu noi in salonul 119, unde bolnavul statea in pat si inca se tinea cu mainile de cap. De fata cu acesta, Maria Petre a incercat sa minimalizeze gestul pe care il facuse, dar cand toti ceilalti pacienti au sarit in favoarea celui lovit, aceasta a lasat garda jos. Noua ne-a fost de ajuns. Am incercat sa luam legatura cu seful sectiei Chirurgie sau cu seful spitalului, deoarece voiam sa aflam opinia acestora in legatura cu practicile femeilor de serviciu, practici de care am putea fi siguri ca domniile lor nu le-ar cunoaste, dar asistentele de serviciu ne-au spus ca cei doi se afla in operatie si nimeni nu stie cand termina. Nici la telefon nu i-am putut gasi pe cei doi, iar la ora la care am revenit acestia plecasera spre casele lor. Daca se va lua vreo masura administrativa in acest caz, vom vedea, dar acum cei mai speriati sunt tot pacientii, care se gandesc ca este posibil ca acum femeile de serviciu sa se razbune.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii