Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:25 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Caritasul "Delfinilor" face victime si in Bulgaria

ro

10 Dec, 2004 00:00 2307 Marime text

Mafia rusa controleaza jocurile piramidale din fostele tari comuniste

Tentaculele jocului piramidal "Delfin" s-au intins in toata tara * Conform unor noi surse de informatii, un joc identic din toate punctele de vedere este organizat si in Bulgaria * Toate indiciile conduc la concluzia ca jocul este controlat de mafia ruseasca, aceasta punand la cale asasinarea unui om de afaceri bulgar implicat in jocul piramidal # In Romania, un ceh si un monegasc conduc de la Timisoara afacerea "Delphin International" * In restul oraselor tarii unde jocul a facut deja victime, politia a fost luata cu asalt de pagubiti * Multi dintre acestia si-au gajat casele la camatari ori pe la banci pentru a face rost de banii de participare la joc, iar acum au ramas pe drumuri * Deocamdata la Constanta nu a fost semnalata nici o reclamatie din partea vreunui pagubit, cu toate ca exista informatii conform carora aici sunt aproximativ cateva sute de astfel de participanti la joc

Cotidianul nostru a publicat, intr-o editie precedenta, o ancheta despre un nou joc de tip piramidal aparut in Romania. Afacerea s-a dezvoltat in mai multe judete: Timis, Arad, Bihor, Cluj, Satu Mare, Sibiu, Craiova, Deva, Iasi, Caransebes si nu in ultimul rand la Constanta. Visul de inavutire facila a incoltit din nou in mintea constantenilor care au fost momiti sa intre in joc. Spre deosebire de jocurile piramidale similare din anii 90, "delfinii" sunt mult mai prudenti si organizeaza intalnirile in cea mai mare discretie, schimband mereu locatiile. Autoritatile din Bulgaria ancheteaza in prezent un joc care seamana foarte bine cu cel organizat de Delphin International.O persoana din Constanta, M.D, care a tinut sa isi pastreze anonimatul, a fost abordata de un prieten care i-a promis ca poate sa castige 40.000 de euro fara sa faca nici un efort. Incantati de magia bogatiei si pentru a afla cat mai multe amanunte despre acest lucru, 18 constanteni au plecat intr-o noapte cu un microbuz, astfel incat sa ajunga in zori la Slatina. Asta nu inainte ca locatia initiala sa fie schimbata in cateva randuri astfel incat nimeni sa nu poata sti cu siguranta unde se va desfasura actiunea. 300 de persoane din mai multe orase ale tarii au intrat in sala rezervata in Casa de Cultura a orasului, usile au fost inchise si pazite de oameni de ordine care nu au mai permis nimanui accesul. Toti cei prezenti au fost somati sa isi inchida telefoanele, neavand voie, timp de cinci ore, cat a durat intalnirea, sa comunice cu cineva de afara, iar la toaleta au mers numai insotiti. In tot acest timp au avut parte de discursuri optimiste si persuasive despre cat de usor se pot castiga bani prin respectiva afacere. Spre exemplu, in zece luni, orice participant poate aduna suma de 40.000 de euro. Dupa aceasta indoctrinare perseverenta, dupa o spalare a creierilor, atent dirijata, participantii la "seminar" au aflat ca este vorba de un sistem piramidal, condus de o firma, chipurile din Germania, "Delfin International". "Ne-au spus ca trebuie sa platim 2290 de euro in termen de patru zile, urmand sa primim cate 540 de euro pentru fiecare persoana adusa in joc. Am aflat ca in schimbul banilor nu vom primi nici o chitanta, ci se va considera ca am cumparat o carte, in patru volume, denumita "Calea succesului". In aceeasi zi am fost pusi sa semnam un contract de confidentialitate, prin care ne obligam sa nu suflam o vorba despre tot ceea ce se intamplase acolo", povesteste MD. Fiecare participant a primit o medalie ce are pe avers o casa si textul "Private Course for Personal Development", iar pe revers Globul pamantesc, patru carti - probabil cele patru volume ale lucrarii "Cheia succesului", insotite de mesajul "Libertate si independenta".

Sarlatanie internationala

In urma plangerilor inregistrate in mai multe judete, autoritatile au demarat o ancheta care a scos la iveala liderii acestei escrocherii: Camelia Zachar (32 ani), din Arad, asociat si administrator la SC Business Center Consulting SRL Arad, Daniel Andreas Fasler (37 ani), administrator al firmei "Delphin International LTD" si al altei firme partenere din Gibraltar, domiciliat in Monaco, Emil Krutek (39 ani), din Cehia, initiatorul jocului in tara de origine si in Romania, Felix Daniel Toana (31 ani) din Timisoara si Silviu Bogdan Blidariu (24 ani), tot din Timisoara, manageri. Cei cinci sunt acuzati de evaziune fiscala, inselaciune, asociere in vederea comiterii de infractiuni si exercitarea unor acte de comert in favoarea si pe seama unei societati straine.Investigatiile au relevat faptul ca o parte din valuta incasata ajungea in contul societatilor din Gibraltar, pe numele a doi "parteneri straini" - Delphin International si Private Course for Personal Development, iar alta, intr-o banca din Nicosia (Cipru), ambele destinatii fiind doua paradisuri fiscale bine cunoscute.

Bulgarii apeleaza direct la mitraliera

Exact in aceasta perioada, la vecinii bulgari e in mare voga un joc piramidal identic ca organizare si mod de desfasurare. Asemanarile cu "Caritasul delfinilor" ne fac sa credem ca intre cele doua afaceri exista o legatura; poate chiar au in spate aceleasi persoane. Jocul din Bulgaria a purtat initial numele de "Piramida Power Net", iar apoi si-a schimbat numele in "Proxima Bussines Club". Clientii jocului sunt agatati prin intermediul anunturilor de genul: "Extra venituri in timpul liber prin business project", la mica publicitate. Trebuie remarcat ca si in Romania, "delfinii" au recurs la aceasta metoda. Conform informatiilor furnizate de cotidianul ZIUA de Iasi, in cotidienele locale au aparut anunturi care suna asemanator: "Vrei sa castigi mai multi bani, lucrand numai in week-end?", postate in Delphin International. Asemanarile continua si in ceea ce priveste regulile de participare. Ca sa intri in business club, trebuie sa platesti 2400 euro, pe care ii primesti inapoi cand aduci noi membri in "club". La fel ca si in Romania, calculul initiatorilor "piramidei" este ca in zece luni poti castiga 40.000. Intalnirile "clubului" se fac sub mari masuri de siguranta in "business buildings" - centre de afaceri si hoteluri renumite in Sofia. Politia a inceput o ancheta a afacerii atunci cand cativa motociclisti au deschis foc cu pusti mitraliera asupra omului de afaceri Nikolai Todorov, patronului jocului piramidal. Politia bulgara suspecteaza implicarea lui Todorov in afaceri si combinatii cu membrii mafiei ruse. Tot bulgarii sustin ca jocul lor piramidal este controlat chiar de la Moscova de capi ai mafiei ruse, o buna parte din fondurile obtinute in Bulgaria ajungand in conturile acestora din strainatate, totodata, jocul oferind un bun paravan in spalarea banilor negri obtinuti prin traficul de droguri si de arme. In Constanta nu au aparut inca victime ale acestui joc piramidal, cu toate ca stim ca exista cu siguranta cateva sute de constanteni care sunt implicati in acest joc. Deocamdata, la Inspectoratul Judetean de Politie nu exista inca nici o reclamatie in acest sens, dar dupa cum decurg lucrurile, se pare ca in scurt timp buba se va sparge si aici.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii