Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:26 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cazare pe blat, cu repartizari dubioase

ro

30 Sep, 2003 00:00 1208 Marime text

Liga forteaza studentii sa devina membrii organizatiei

Studentii Universitatii "Ovidius" s-au inghesuit, ieri, la sediul Universitatii de pe bulevardul Mamaia pentru a afla daca si unde au primit repartitie * Modul in care s-a derulat repartizarea a fost unul dubios, desfasurat dupa bunul plac al celor care se ocupa de cazare * La impartirea "prazii", liderii LSUOC s-au purtat dictatorial, incercand sa obtina cele mai bune si mai multe camere pentru facultatile lor * Prorectorul a avut grija sa le "recomande" studentilor care se ocupa de cazari sa nu faca nici un fel de declaratii presei * Nici unul dintre cei care s-au ocupat de cazarea in camine nu a fost delegat oficial * Cererea tip pentru cazare continea, in partea de jos, o adeziune la LSUOC, studentii fiind fortati de imprejurari sa semneze * Lipsa listelor care sa prezinte situatia studentilor care au fost repartizati naste noi semne de intrebare in ceea ce priveste corectitudinea cu care s-a desfasurat cazarea

Ultimele zile ale lunii septembrie inseamna pentru studentii ce nu au rezidenta in Constanta emotiile prinderii unui loc de cazare intr-unul din caminele Universitatii "Ovidius". Acestia s-au inghesuit, ieri, la sediul de pe bulevardul Mamaia al universitatii pentru a afla daca si unde au primit repartitie. Emotiile au fost cu atat mai mari cu cat, in ultimii ani, au existat serioase suspiciuni cu privire la corectitudinea cazarilor. Mai exact, cei mai multi dintre studentii caministi stiu ca, pentru a avea certitudinea prinderii unui loc, trebuie sa dea spaga celor care se ocupa de cazare. Ca in fiecare an, studentii asteptau nelinistiti in fata caminelor pentru a fi cazati. Repartizarea s-a facut prin trei centre, care au fost organizate la Caminul 1, la cantina si in sediul LSUOC. Fiecare student dorea sa obtina bonul mult visat pentru a-l flutura administratorului si apoi sa-si ocupe patul. O mare parte dintre acestia venisera pregatiti pentru viata studenteasca, cu tot ceea ce trebuie intr-o casa noua: televizor, calculator, frigider, aragaz, mobila si, bineinteles, paturi si saltele. In fata centrelor se ingramadeau studentii, insa ceva mai linistiti ca in anii anteriori, in ciuda faptului ca randul mergea foarte greu. Au existat chiar si nemultumiri din partea celor care asteptau pentru bonul respectiv, indreptate catre cei care sareau randul, acestia din urma avand "cunostinte" printre cei care se ocupau de cazare. Pe bancile parcului din fata caminului am surprins cateva conversatii care ne-au facut sa credem ca o mare parte dintre cei care au fost cazati stiau cine le vor fi colegii. Desi in acest an se promiteau camere de maxim patru persoane, de la un student care astepta la centrul de la cantina am aflat ca el urma sa aiba inca cinci colegi.

Boicot impotriva presei

Ultima sedinta de lucru ce a avut ca subiect cazarile a fost condusa de prorectorul Victor Ciupina si a fost organizata duminica in Aula Magna a universitatii. Desi a fost o sedinta deschisa, prorectorul a avut grija sa le "recomande" studentilor care se ocupa de cazari sa nu faca nici un fel de declaratii presei. El a promis ca, dupa cazari, se va organiza o conferinta de presa pentru a li se comunica ziaristilor rezultatele deosebite ale acestei activitati. Aceasta conferinta de presa nu va fi sustinuta de studentii implicati in procesul de cazare, ci numai de catre profesori, in asa fel incat cei dezamagiti sa nu ii poata trage la raspundere pe sefii ligii. Ca de obicei, la impartirea "prazii", liderii LSUOC s-au purtat dictatorial, incercand sa obtina cele mai bune si mai multe camere pentru facultatile lor. Tot ei au incercat o manevra de acoperire a posibilelor fraude. S-a stabilit astfel ca studentii sa primeasca repartitiile pe bonuri, urmand ca, in functie de acestea, sa fie facute liste afisate public. Mai mult, impartirea locurilor din camine urma sa fie supravegheata de o delegatie oficiala formata din studenti desemnati de conducerea fiecarui decanat. In ciuda acestei decizii, nici unul dintre cei care s-au ocupat de cazarea studentilor in camine nu a fost delegat oficial.

Repartizare dupa ureche

Pentru acest an au fost disponibile aproximativ 1.300 de locuri in caminele numerele 1 si 2 de pe bulevardul Mamaia, caminul de la Pescarie, precum si in internatele de la Grupul Scolar "Vasile Parvan", de la Liceul Navrom si de la Liceul Energetic. Anul trecut, studentii de la "Ovidius" se puteau caza si in internatul de la Colegiul Tehnic "Tomis", insa in acest an caminul a fost luat de un liceu particular. Numarul studentilor care au depus cerere pentru cazare este 1.010, ceea ce inseamna ca solicitarile tuturor celor care vor sa ocupe un loc vor fi aprobate. Scaderea numarului de studenti care au cerut sa fie cazati in camine se poate explica prin faptul ca ei prefera numai garsonierele de la Caminul numarul 2 si de la Pescarie. Locurile pe fiecare facultate au fost repartizate astfel: 10% pentru studentii din anul I, 20% pentru anul II, 30% pentru anul III si 40% pentru anul IV. Repartizarea se facea in ordinea descrescatoare a notelor obtinute, in cazul celor din anul I, la examenul de admitere, iar pentru ceilalti, in functie de media de absolvire a anului precedent. La ultima sedinta de lucru s-a specificat chiar ca ar fi de preferat sa se intocmeasca o lista a studentilor care au fost repartizati si mediile pe care acestia le-au avut. Insa, se pare ca aceasta lista urma sa fie elaborata numai in cazul in care conducerea decanatelor considera ca fiind necesar. Impartirea locurilor s-a facut fara liste, cum a fost cazul facultatilor de Litere, Drept, Geografie, Arte, Mecanica si Stiinte Economice. Lipsa listelor care sa prezinte situatia studentilor care au fost repartizati naste noi semne de intrebare in ceea ce priveste corectitudinea cu care s-a desfasurat cazarea. O alta incorectitudine este prelungirea termenului de depunere a cererilor pana in ultima zi de cazare. Asta ar insemna ca listele de repartitii, daca ar fi existat pana la urma, ar fi putut fi date peste cap in orice moment.

Locuri in camine pe baza de adeziune

In mod traditional, conducerea Ligii Studentilor din Universitatea "Ovidius" Constanta (LSUOC) este creditata pentru a se ocupa de activitatea de cazare, impreuna cu decanatele. Din cauza acestor suspiciuni si a crizei de imagine si credibilitate in care se afla liderii LSUOC, in acest an, conducerea universitatii a incercat sa schimbe macazul, stabilind formal ca fiecare decanat sa desemneze un student care sa se ocupe de cazari. Tot din cauza lipsei de incredere de care se "bucura" LSUOC, unele facultati si-au creat structuri reprezentative paralele cu "Liga mare". Cu toate acestea, caracatita LSUOC controleaza cazarile la majoritatea facultatilor. Cererile tip pentru cazare au continut, in acest an, niste elemente noi, care sa vina in ajutorul firavei ligi a studentilor. Pentru ca LSUOC nu are decat 200 de membri, iar conducerea ligii nu mai prezinta credibilitate pentru studenti, s-a gasit o metoda prin care sa-i faca pe acestia sa devina membri. Astfel, cererea tip pentru cazare continea in partea de jos o adeziune la LSUOC, studentii fiind fortati de imprejurari sa semneze. In acest fel, numarul membrilor ligii a mai crescut cu inca 1.000, desi majoritatea celor care au intrat in LSUOC in conditiile de mai sus nu ar fi tinut mortis sa faca parte din organizatie. Cotidianul ZIUA de Constanta a propus, intr-un articol anterior, infiintarea unei comisii de control al activitatii de cazare. Se pare ca ideea a fost preluata de conducerea universitatii, care a decis crearea unui astfel de organism, insa numai de forma, caci cei care vor efectua controlul sunt tocmai decanatele. Aceasta nu este o solutie viabila pentru ca decanatele participa si la activitatea de cazare, iar studentii care se ocupa de cazari sunt oricum oamenii decanatelor. Mai mult, beneficiarii cazarilor habar nu au in acest moment de existenta acestei comisii de control al cazarilor, ce sa mai vorbim de componenta si atributiunile acesteia. Mergand pe aceeasi linie, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului a incercat sa ajute comisiile de cazare din toate centrele universitare, punandu-le la dispozitie o linie de telefon speciala la care sa poata suna daca intampina probleme. Unde sa telefoneze insa studentii care sunt nedreptatiti sau cei carora li se pretinde spaga pentru cazare? Nu era mai firesc sa se infiinteze un serviciu hot-line tocmai pentru aceste probleme?
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii