Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:39 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cazul „Rachieru“, final de carieră Judecătoarea Sofica Dumitrașcu, de la Curtea Supremă, a cerut pensionarea

ro

09 Jun, 2014 00:00 2668 Marime text
Și-a legat numele de arestările din celebrul dosar „Portul“, care a zguduit din temelii „sistemele de operare“ din porturile constănțene, a fost printre cei care au decis eliberarea fostului secretar de stat al MAI, Laurențiu Mironescu - închis în aceeași celebră cauză -, și urmează să se pronunțe asupra vinovăției sau a nevinovăției directorului RADET Constanța, Ilie Rachieru, în procesul în care cel din urmă este acuzat de fapte de corupție.

În paralel, judecătoarea Sofica Dumitrașcu - întrucât despre ea este vorba - intenționează să iasă la pensie. În acest context, sentința în cazul Rachieru ar putea fi printre ultimele verdicte „cu greutate“ pronunțate de magistratul bucureștean înainte de retragerea din activitate.
Aspecte mai mult sau mai puțin sonore legate de presupusele fapte de corupție din Constanța figurează în prezent „la mapa“ judecătoarei bucureștene Sofica Dumitrașcu, din cadrul Secției Penale a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Dincolo însă de celebrele cazuri de corupție „Portul“ și cel al directorului RADET Constanța, Ilie Rachieru, magistratul și-a legat numele și de alte dosare importante, cum ar fi condamnarea fostului premier Adrian Năstase la doi ani de detenție, cu executare efectivă în penitenciar, ori controversata eliberare - potrivit presei centrale - a sirianului pesedist Omar Hayssam, judecat pentru răpirea celor trei jurnaliști români în Irak, în urmă cu circa zece ani. Totodată, numele magistratului Dumitrașcu a fost menționat și cu privire la cei patru judecători ai Curții de Apel București acuzați luna trecută de procurorii DNA de fapte de corupție. Revenind însă la legăturile concrete cu dosarele din Constanța, trebuie spus că Sofica Dumitrașcu s-a aflat în componența diferitelor complete de judecată de la Înalta Curte care au decis, pe rând, fie punerea în libertate a fostului secretar de stat al Ministerului Administrației și Internelor, Laurențiu Mironescu, acuzat în dosarul „Portul“, fie a hotărât întoarcerea din drum, în arest, a mai multor alți suspecți din aceeași cauză, când prima instanță a decis eliberarea lor.

Printre cei care s-au întors în arestul preventiv ca urmare a hotărârii completului din care făcea parte și judecătoarea Sofica Dumitrașcu se aflau, la momentul respectiv (în octombrie 2011), foști directori vamali și portuari precum Eugen Bogatu, Cătălin Aurelian Pilcă, Sunai Cadîr, dar și Liviu Adrian Durbac. Ajunsă la finalul unei adevărate cariere în drept, magistratul Sofica Dumitrașcu ar mai avea de decis și soarta directorului general al Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice Constanța, Ilie Rachieru. Trimis în judecată de procurorii DNA pentru fapte de corupție, directorul constănțean așteaptă ca judecătorii Curții Supreme să pronunțe verdictul final în cazul său. Cu toate acestea, mâine, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) va analiza cererea de eliberare din funcţie, prin pensionare, formulată de Sofica Dumitraşcu, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Ședința va avea loc începând cu ora 10.00, iar solicitarea judecătoarei se află la ordinea 7, având numărul 11954/2014.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii