Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:45 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce averi au poliţiştii implicaţi în dosarul Nuredin

ro

14 Oct, 2010 00:00 5496 Marime text
netoi_cristinel_adjunct_sef_politia_neptun_-_politisti.jpgAcuzat de apartenenţă la gruparea condusă de Beinur Nuredin, comisarul şef Cristinel Neţoi, adjunctul şefului Poliţiei Neptun - dus la arestare în cursul zilei de ieri - se „lăuda“ în declaraţia de avere din anul 2009 cu un teren intravilan de peste 300 de metri pătraţi, în Mangalia. Coincidenţă sau nu, terenul cu pricina fusese cumpărat de omul legii în 2007, adică în perioada în care, potrivit anchetatorilor, ar fi sprijinit gruparea condusă de Beinur. La rândul său „invitată“ de procurori la discuţii pe tema clanului Beinur, însă fără a fi pusă sub învinuire, subcomisarul Gabriela Iacob, şeful Biroului Poliţiei Rutiere Mangalia, avea în iunie 2009, potrivit declaraţiei de avere depuse la Inspectoratul General al Poliţiei Române, un Matiz şi o datorie la bancă de 60.000 de lei.

Ieri, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au judecat propunerea de arestare preventivă formulată de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie împotriva fraţilor Beinur şi Erchin Nuredin şi a altor cinci suspecţi. De menţionat că propunerea de arestare a fost judecată la Curtea de Apel în primă instanţă dat fiind că alături de fraţii Beinur, anchetatorii au cerut şi arestarea comisarului şef Cristinel Neţoi, adjunctul Poliţiei Neptun. Acuzaţiile ce i se aduc poliţistului sunt de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi favorizarea infractorului. Ceilalţi suspecţi pentru care s-a solicitat arestarea sunt Nelu Mihai Balaban, Mannix Pădure, Constantin Ovidiu Pop şi Valentin Popa. În cursul dimineţii de ieri, procurorii au dispus reţinerea celor şapte suspecţi pentru o perioadă de 24 de ore, iar în cursul după-amiezii, aceştia au fost prezentaţi instanţei Curţii de Apel Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pe o perioadă de 29 de zile.

Cu sprijinul poliţiei

Acuzaţiile aduse lui Beinur, capul grupării, sunt de şantaj, instigare la şantaj, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii şi ordinii publice şi complicitate la evaziune fiscală. Ceilalţi indivizi sunt acuzaţi de comiterea unor infracţiuni similare. „Începând cu anul 1999“, au spus procurorii, „inculpaţii Nuredin Erchin şi Nuredin Beinur, împreună cu alte persoane din anturajul lor, percepeau taxe de protecţie de la diverşi oameni de afaceri în schimbul promisiunii că-şi vor putea derula în linişte afacerile pe litoral“. Probele strânse de procurori au dus la concluzia că taxele de protecţie se ridicau la câteva mii de euro anual. Iar în acest moment intervin şi poliţiştii în schemă: „în ipoteza în care părţile vătămate depuneau plângeri penale la poliţie, inculpaţii, cu sprijinul unui poliţist de poliţie judiciară, reuşeau să stopeze cercetările în cauzele respective şi să muşamalizeze aflarea adevărului, prin obţinerea unor soluţii de netrimitere în judecată“. Gruparea a fost destructurată în urma mai multor percheziţii domiciliare efectuate acum două zile. De menţionat că poliţiştii au ridicat mai multe bunuri şi înscrisuri, documente şi echipamente informatice. În plus, s-a descoperit un pistol marca BLOW, de calibrul 8 mm, şi mai multe doze de cocaină. În ceea ce-l priveşte pe comisarul şef Niţoi, este de menţionat că, potrivit declaraţiei de avere depuse la IGPR, în 2007 - adică în perioada în care se presupune că sprijinea gruparea lui Beinur - acesta şi-a achiziţionat în Mangalia un teren intravilan de toată frumuseţea. Mai exact, este vorba despre o suprafaţă de 315 metri pătraţi, situat în Mangalia, pe strada Mărăşti. Totodată, comisarul şef a notat că mai deţinea şi un apartament de 56 mp, tot în Mangalia, cumpărat în 1992. Tot potrivit declaraţiei de avere completată în mai 2009, comisarul şef şi-a „tras“ şi un Audi A4, fabricat în 2007. De menţionat că poliţistul nu a găsit de cuviinţă să-şi treacă în declaraţia de avere venitul încasat de la IPJ Constanţa.

Şeful BPR: „Nu vreau să fac rabat de la lege“

În ceea ce o priveşte pe Gabriela Iacob, subcomisarul nu a fost pus sub învinuire. Trebuie amintit însă că în noiembrie 2009, într-un interviu acordat ZIUA de Constanţa, aceasta declara: „în ceea ce priveşte «intervenţia» pe lângă mine, într-o problemă sau alta, da, am primit o mulţime de telefoane pentru a «interveni». Însă, nici la Cercetări Penale şi nici acum, la Circulaţie, nu am făcut şi nu vreau să fac rabat de la lege, deci telefoanele acestea sunt date în zadar“. Întoarsă acasă, şeful BPR Mangalia nu a dorit să comenteze episodul Beinur. Potrivit declaraţiei sale de avere, subcomisarul deţine un autoturism Daewoo Matiz, fabricat în 2005, şi are o datorie la bancă de 60.000 de lei. De asemenea, Gabriela Iacob a declarat în mai 2009 că a avut un venit anual de 55.000 de lei. La închiderea ediţiei, Curtea de Apel Bucureşti judeca încă propunerea de arestare a comisarului şef Niţoi. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Justitiarul 15 Oct, 2010 08:34 Arestati-l si pe reprezentantul Sif Transilvania VIEREANU NICULAE, omul de legatura a lui Beinur cu aceasta institutie, fost politist vamal dat afara pentru trafic de tigari, actualmente cercetat pentru spalare de bani, dosar ce zacea in fisetele lui Nitoi datorita interventiilor fostului procuror Uzum, verificati dosarele de la hotelurile Anca si Irina din Venus, sau inregistrarile telefonice a lui Erchin cu VIEREANU cand acesta din urma ii atata pe frati Nuredin impotriva altor persoane.
  • lamurire 14 Oct, 2010 02:05 e clar il vreti scapat pe mafiotu de Nitoi, cine va plateste?