Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:39 01 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce face politia impotriva pirateriei software in zona Dobrogea

ro

16 Apr, 2010 03:06 2798 Marime text
ipj_politie_conferinta.jpgInspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa a desfăşurat investigaţii complexe în ceea ce priveşte utilizarea de programe pentru calculator, în cadrul companiilor şi instituţiilor în zona Dobrogea.

Conducerea Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa a prezentat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, modul în care a fost aplicată de către poliţişti legea din domeniul drepturilor de autor asupra programelor de calculator, în zona de sud-est a României, în perioada 2009 - 2010. La acest eveniment au participat reprezentanţi de la nivel central şi local ai Inspectoratului General al Poliţiei Române şi ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Comisarul-şef Dan Bucur, Directorul Direcţiei de Investigare a Fraudelor, din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, a declarat că „apărarea drepturilor de proprietate intelectuală, inclusiv prevenirea şi combaterea pirateriei software, constituie, de câţiva ani, una dintre priorităţile Poliţiei Române în contextul îndeplinirii angajamentelor asumate odată cu aderarea la Uniunea Europeană. Mai mult decât atât, combaterea pirateriei constituie una dintre priorităţile Poliţiei Române, iar piratarea programului de calculator reprezintă un pericol grav, care afectează sănătatea muncii"

Încercările de piratare evidenţiază riscul la care se expun companiile

Echipe ale inspectoratelor de poliţie din Brăila, Constanţa, Galaţi şi Tulcea, coordonate la nivel local şi central de către parchete, au verificat legalitatea utilizării software-ului în cadrul companiilor. În perioada 2009 - 2010, mai mult de 60 de companii din aceste judeţe au fost verificate, în nouă cazuri fiind descoperite încălcări ale drepturilor de autor asupra programelor pentru calculator. Tot în această perioadă, instanţele judecătoreşti din România au pronunţat 28 de hotărâri de condamnare, patru dintre acestea fiind pronunţate de instanţe din judeţele mai sus menţionate.

Mai mult decât atât, comisarul-şef a ţinut să precizeze că, în unele situaţii, s-a ajuns la soluţionarea cauzei prin achiziţionarea licenţelor necesare şi chiar la plata despăgubirilor datorate titularilor drepturilor de autor încălcate.

Încercările de piratare din ultimul an evidenţiază riscul la care se expun companiile atunci când aleg să utilizeze software nelicenţiat, dublat de o deteriorare a imaginii companiei şi de costuri suplimentare, reprezentând, astfel, un exemplu ce ar trebui evitat.

Pedeapsă cu închisoarea de la un an la patru ani sau amendă penală

Procurorul-şef al Serviciului pentru coordonarea activităţii Ministerului Public în domeniul drepturilor de proprietate intelectuală, Monica Pop, prezentă la eveniment, a declarat că „anul 2009 a reprezentat o încununare a rezultatelor specializării procurorilor şi poliţiştilor şi a bunei colaborări cu sectorul privat, marcând primele trimiteri în judecată şi condamnări ale unor persoane juridice pentru pirateria software în România. La nivelul întregului Minister Public au fost întocmite 84 de rechizitorii, iar în alte 92 de cazuri s-a dispus încetarea urmăririi penale ca urmare a recuperării prejudiciului de către părţile vătămate".

Conform legislaţiei în vigoare (Legea nr. 8 din 1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, modificată, precum şi Codul Penal), aceste activităţi reprezintă infracţiunea de reproducere neautorizată de programe pentru calculator, pentru care legislaţia prevede pedeapsa cu închisoarea de la un an la patru ani sau amendă penală pentru persoanele fizice implicate. În afara răspunderii penale, persoanele fizice şi juridice răspund civil, fiind obligate să plătească despăgubiri titularilor drepturilor de autor încălcate.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • SURMELIS ARGENTINA PUSA 12 Jun, 2010 09:11 DOBROGEA este intre CIOCAN SI NICOVALA, mai precis intre AMERICANI si RUSI, care au ARME pe baza PSIHOTRONICA. Ce ne facem daca le vine IDEEA STRLUCITA rusilor SA VANDA ceva ARME PSIHOTRONICE unor tradatori din DOBROGEA ???
  • SURMELIS ARGENTINA PUSA 16 Apr, 2010 20:57 PSY vine de la arma psihotronica.Pe teritoriul orasului Harsova de Constanta se foloseste o asemea ARMA PSIHOTRONICA ,ce actioneaza prin intermediul unui program special de internet. O SIMPLA VERIFICARE,nu strica !!!