Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:07 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Dispare „Legea caracatiţelor“! Constantin Dancu, şeful Poliţiei Rutiere din Constanţa, spune ce va întâmpla în continuare (document)

ro

01 Nov, 2016 00:00 23105 Marime text
Tribunalul Constanţa: „Imobilizarea (blocarea) autovehiculului nu poate fi dispusă niciodată pentru staţionare neregulamentară, aceasta fiind o sancţiune contravenţională cu un regim legal strict“.
 
Georgiana PulbereAndrea Bianca Andruş şi Monica Costea, judecători ai Curţii de Apel Constanţa, au avut în atenţie, ieri, contestaţia formulată atât de municipalitate împotriva deciziei prin care Tribunalul Constanţa a anulat, în primă instanţă, celebra „Lege a caracatiţelor“ din Constanţa! Până la închiderea ediţiei, cei trei magistraţi nu au luat nicio decizie în prezenta cauză. De menţionat că oricare va fi decizia instanţei, aceasta va fi definitivă.
 
Comisarul-şef Constantin Dancu, şeful Serviciului Rutier Constanţa, spune că, „deocamdată, indisponibilizarea maşinilor o face Poliţia Locală, însă o putem face şi noi (n.r. Poliţia Rutieră)“. „În lege este prevăzută imobilizarea. Atenţie, imobilizarea se dispune pentru anumite contravenţii. Mai există posibilitatea să ridicăm maşina“, a adăugat şeful Poliţiei Rutiere din Constanţa.
 

Articolul 117 din Codul Rutier prevede că „imobilizarea unui vehicul se dispune de către poliţistul rutier în cazul săvârşirii de către conducătorul acestuia a uneia dintre următoarele fapte:

  • a) conducerea unui vehicul neînmatriculat sau neînregistrat ori cu număr de înmatriculare sau de înregistrare fals ori fără a avea montate plăcuţele cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare;
  • b) conducerea unui vehicul a cărui stare tehnică pune în pericol grav siguranţa circulaţiei, deteriorează drumul public sau afectează mediul;
  • c) conducerea unui vehicul cu încălcarea regulilor referitoare la transportul mărfurilor periculoase ori cu gabarite şi/sau mase depăşite;
  • d) conducerea unui vehicul despre care există date sau indicii că face obiectul unei fapte de natură penală;
  • e) refuză să se legitimeze;
  • f) se află sub influenţa băuturilor alcoolice, a produselor sau substanţelor stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, iar conducerea vehiculului nu poate fi asigurată de o altă persoană;
  • g) nu respectă timpii de conducere şi de odihnă prevăzuţi de lege”.
 
De asemenea, tot potrivit Codului Rutier, imobilizarea unui vehicul se dispune şi în cazul în care conducătorul acestuia ori unul dintre pasageri săvârşeşte o faptă de natură penală sau este urmărit pentru săvârşirea unei infracţiuni.
 
Articolul 64 din Codul Rutier prevede că „Poliţia rutieră poate dispune ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar pe partea carosabilă“.
 
Revenind la decizia prin care Augustina Livia Nistor, judecător al Tribunalul Constanţa, a anulat, în primă instanţă, caracatiţa, în motivarea hotărârii se arată că „imobilizarea unui vehicul este, din punct de vedere legal, o sancţiune contravenţională şi, ca atare, ea nu poate fi aplicată în alte cazuri şi condiţii decât cele prevăzute de lege, eventual sub o altă denumire“.
 

„Lipsirea unei persoane de dreptul său de proprietate, fie şi numai sub aspectul unora dintre atributele acestuia, cum se întâmplă în cazul imobilizări autoturismului, nu poate fi făcută decât în cazurile şi condiţiile expres şi limitativ prevăzute de lege. (…) Imobilizarea (blocarea) autovehiculului nu poate fi dispusă niciodată pentru staţionare neregulamentară, aceasta fiind o sancţiune contravenţională cu un regim legal strict“, conform celor consemnate de Augustina Livia Nistor.

 
Motivarea deciziei Augustinei Livia Nistor, judecător al Tribunalului Constanţa, poate fi citită integral accesând secţiunea „Documente“. 

UPDATE 1, 1 noiembrie, ora 00.13


Conform termene.ro, s-a respins recursul ca nefondat. Decizia este definitivă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • fara nume 03 Nov, 2016 05:41 Am fost amendat cu 550 lei ptr ca am parcat pe bul Tomis unde sant semne de parcare laterala si am stat de vorba cu agentu pe care nu la m inteles de loc ei nu cunosc legile a trbuit sa stau 20 de min ca sa scrie proc verbal si am platit 300 lei pe locia luat si 4 puncte este a3 amenda de cind am carnet de sofer la noi nu se poate discuta in litera legii se da Amenda cea mai mare
  • examinat 01 Nov, 2016 05:54 in alta ordine de idei, stimatilor, ieri a fost examinarea celor ce-si doresc permisul catg B. e o mica problema a unui politist Vasile S. care foloseste o expresie deja devenita cliseu verbal la toti picatii, si anume:"folosesti prea mult frana de mana si mergi prea aproape lateral de masini..." luati masuri, va rog ptr a evita asemenea incidente aberante deoarece acest politist a dorit un traseu pe stradutele inguste de langa poligon unde acele strazi sunt pline de case in dreptul carora sunt parcate masini si pe dreapta si pe stanga si chiar te stergi de ele cand vrei sa depasesti. d-le Vasile S. SCHIMBA-TI REPERTORIUL ca deja tinerii s-au prins ca esti exact ca la acel banc:"un politist pe vremea socialismului a fost scos la facut planul cu amenzile si a oprit un sofer perfect in regula si i-a zis ca v-a fi amendat. intrevat dece? a spus ca are directie la joc, atunci cand soferul a zis , d-le militian , se spune, joc la directie, nu directie la joc si militianul a zis, directie la joc sau joc la directie, n-are importanta platesti amenda!". mai selectati si schimbati d-le comandant acesti politisti , in special pe d-l S. Vasile, verificati pe cei picati de acest domn in data de 31.10.2016. sanatate si soare in suflet va doresc tuturor politistlor corecti si celor incorecti ca poate s-or trezi din rautatea lor.