Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:44 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce iţe leagă instanţele? Cum spală o mână pe alta, la Curţile de Apel Galaţi şi Constanţa

ro

07 Oct, 2011 01:00 3834 Marime text
galati-curteadeapelconstanta.jpgOraşele Galaţi şi Constanţa par să fie „înrudite" şi prin strânsele legături ce par să existe între personajele lumilor underground din cele două mari judeţe: un exemplu clar în acest sens a fost oferit de cazul „comando pentru Bamburic"

Pe principiul „o mână spală pe alta" sau, din contră, dintr-o pură coincidenţă, instanţele din Constanţa şi Galaţi par să-şi paseze liniştite dosarele de corupţie între ele. Fireşte, totul se întâmplă prin intermediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, care nu o dată, a decis ca procese al căror curs ar fi putut fi influenţat la Constanţa să se judece la Galaţi, pentru a nu exista semne de întrebare în legătură cu imparţialitatea judecătorilor. Desigur, deciziile Curţii Supreme au mers şi în sens invers: dosare de la Galaţi au fost strămutate la Constanţa, pentru asigurarea unor judecăţi corecte în ochii legii.

Interesant este însă faptul că, dincolo de schimbul mai mult sau mai puţin impus de dosare de corupţie, oraşele Galaţi şi Constanţa par să fie „înrudite" şi prin strânsele legături ce par să existe între personajele lumilor underground din cele două mari judeţe. Iar un exemplu clar în acest sens a fost oferit de cazul „comando pentru Bamburic", când procurorii Parchetului Tribunalului Constanţa au spus că în tentativa de asasinat comisă asupra afaceristului constănţean Liviu Bamburic ar fi fost angajaţi mai mulţi gălăţeni, „jocurile" fiind aranjate de constănţeanul Cristian Fălcuş, zis Ipu, şi Daniel Lili Dediu, presupus lider underground gălăţean. Dar să o luăm concret, în urmă cu două zile, pe rolul Secţiei penale a Curţii de Apel Constanţa a fost înregistrat dosarul cu numărul 1090/36/2011, al cărui obiect îl reprezintă „fapte de corupţie". Mai exact, cauza priveşte societatea Euroil SRL Galaţi, judecată pentru dare de mită, şi pe Ioan Marta, acuzat de asemenea de fapte de corupţie. Înregistrat iniţial pe rolul Curţii de Apel Galaţi, cauza a ajuns la Constanţa după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis cererea de strămutare formulată în proces şi a decis că procesul ar putea fi influenţat în vreun sens sau altul dacă ar fi judecat la Galaţi.

Liderii locali, judecaţi tot la Galaţi

galati-curteadeapelgalati.jpgInteresant este faptul că doar cu câteva zile înainte, pe rolul Curţii de Apel Galaţi era înregistrat un dosar de corupţie venit de la Constanţa. În speţă, era vorba despre procesul directorilor din administraţia publică locală Constanţa, Constantin Babuş, Ionel Pilat şi Marius Tărcatu, trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru luare de mită, şantaj şi complicitate la luare de mită. Achitaţi de două ori la Constanţa, directorii din Primăria Constanţa au ajuns să fie judecaţi tocmai la Galaţi după ce aceeaşi Înaltă Curte de Casaţie şi Justiţie a admis cererea de strămutare formulată de Direcţia Naţională Anticorupţie, ajungând la concluzia că procesul ar putea fi influenţat dacă rămâne în atenţia Curţii de Apel Constanţa. Dosarul va fi deschis prima oară de judecătorii gălăţeni pe data de 14 decembrie 2010. Iar dacă tot veni vorba despre Primăria Constanţa, este de precizat că şi primarul Radu Mazăre, şi-a găsit dreptatea în instanţele gălăţene. Tot Curtea de Apel Galaţi a fost instanţa la care au ajuns şi cele două procese intentate de edil Agenţiei Naţionale de Integritate, pentru daune.

Şi din lumea underground

În ambele cazuri, primarul a avut câştig de cauză, obţinând despăgubiri şi cheltuieli de judecată de la ANI. Totuşi, una dintre sentinţe a fost întoarsă din drum de Înalta Curte, procesul rejudecându-se, tot la Galaţi. De altfel, aşa cum am menţionat anterior, se pare că dosarele de corupţie nu reprezintă singurul schimb al celor două judeţe. Aşa cum am menţionat anterior, se pare că şi presupusele mâini criminale sunt angajate pentru Constanţa din rândul gălăţenilor controversaţi. Sau, cel puţin, asta este ceea ce susţin procurorii constănţeni. Mai exact, aceştia au stabilit, în urma anchetei „comando pentru Bamburic", că mai mulţi gălăţeni ar fi fost „tocmiţi" de liderii underground constănţeni pentru a-l lichida pe afaceristul constănţean Liviu Bamburic. În acest context, rămâne de văzut ce alte dosare îşi vor mai pasa între ele, pe viitor, cele două instanţe.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • bota 07 Oct, 2011 06:54 vedeti legatura -dosar delioraga si un magistrat din galati-cind era la csm