Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:39 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce legături are DGA cu mita personalului MAI

ro

20 Oct, 2011 01:00 1008 Marime text
Campania derulată de ZIUA de Constanţa „Corupţia şi şpaga pe înţelesul tuturor" continuă cu prezentarea atribuţiilor Direcţiei Generale Anticorupţie, care desfăşoară activităţi de prevenire, documentare şi combatere a faptelor de corupţie în rândul personalului Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Astfel, potrivit datelor oficiale, DGA desfăşoară activităţi de primire a reclamaţiilor/petiţiilor cetăţenilor referitoare la acte sau fapte de corupţie ale personalului ministerului, precum şi activităţi de relaţii publice, specifice problematicii din competenţă, desfăşoară activităţi de poliţie judiciară, conform legii, organizează şi desfăşoară activităţi de testare a integrităţii

profesionale a personalului ministerului şi desfăşoară activitatea de relaţii şi colaborare internaţională, în domeniu, în conformitate cu interesele MAI. Direcţia Generală Anticorupţie constituie şi gestionează baza de date a unităţii privind actele şi faptele de corupţie din cadrul MAI, analizează evoluţia actelor şi faptelor de corupţie internă, pe baza cărora întocmeşte documente de strategie în materie şi informează ministrul Administraţiei şi Internelor ori alţi factori abilităţi, conform legii. „Conform competenţelor legale, DGA efectuează teste de integritate la toate structurile din componenţa ministerului. Acţiunile DGA au un caracter ofensiv, de anticipare şi identificare a vulnerabilităţilor şi factorilor de risc care favorizează comiterea faptelor de corupţie, urmărind îndepărtarea acestora", potrivit ghidului Anticorupţie. Aceeaşi sursă arată că „pentru segmentul operativ, în cadrul DGA îşi desfăşoară activitatea ofiţeri şi agenţi de poliţie judiciară". Poliţia judiciară este organizată şi funcţionează şi în cadrul altor structuri specializate ale MAI. Poliţia judiciară este constituită din ofiţeri şi agenţi de poliţie, specializaţi în efectuarea activităţilor de constatare a infracţiunilor, de strângere a datelor în vederea începerii urmăririi penale şi de cercetare penală. Ofiţerii şi agenţii astfel specializaţi au calitatea de organe de cercetare ale poliţiei judiciare. Ca organe de cercetare ale poliţiei judiciare funcţionează lucrători specializaţi din MAI anume desemnaţi de ministru, cu avizul favorabil al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii