Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:10 27 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce primari au scapat de ancheta DNA si de ce 15 edili nu vor fi luati la intrebari de procurorii DNA in legatura cu dosarul „Geotop 2001"

ro

16 Jul, 2010 01:57 4072 Marime text
cap_6.jpgStructura centrală a Direcţiei Naţionale Anticorupţie „mătură", în continuare, judeţul Constanţa, verificând aproape toate comunele cu privire la contractul pentru documentaţia de cadastru şi intabulare a drumurilor locale, încheiat, prin Consiliul Judeţean Constanţa, cu SC Geotop 2001 SRL Bucureşti. În ciuda listei considerabile de autorităţi locale luate în vizor de DNA, sunt şi primării din judeţul Constanţa care nu sunt vizate de ancheta procurorilor anticorupţie bucureşteni.

mariana_gaju_4.jpgDoar 15 comune au scăpat de „briciul" DNA, reprezentanţii acestora neluând parte la încheierea Acordului de asociere cu Consiliul Judeţean Constanţa în vederea participării la procedura de achiziţie publică „Documentaţie cadastrală şi înscriere în Cartea funciară a reţelei de drumuri publice de interes local din judeţul Constanţa şi realizarea soluţiilor geospaţiale pentru gestiunea căilor de transport rutiere". Cele 15 comune sunt Agigea, Ciobanu, Cogealac, Corbu, Costineşti, Cumpăna, Deleni, Grădina, Limanu, Lumina, Mihail Kogălniceanu, Saligny, Tuzla, Valu lui Traian şi Vulturu. În acest context, am încercat să aflăm care este motivul pentru care unele comune au fost „ocolite" de la acordul pentru încheierea contractului privind cadastrul şi intabularea.

Fostul primar a refuzat

Comune_-_Florin_Mitroi_Mariana_Gaju_01.jpgActualul primar al comunei Agigea, Cristian Cîrjaliu, ne-a declarat că fostul primar, Ion Ioniţă, a refuzat să semneze acordul de asociere cu CJC şi că a făcut un mare deserviciu comunităţii, întrucât nu au putut fi accesate fonduri europene. „Când am venit la primărie nu am găsit niciun proiect depus de Ioniţă. Comuna nu avea cadastru şi de aceea nu puteau fi depuse proiecte pentru a fi accesaţi bani europeni", a afirmat Cristian Cîrjaliu. Edilul comunei Agigea a precizat că de la venirea sa au reuşit întocmirea cadastrului. Primarul a mai spus că în cazul în care CJC ar fi alocat banii către comune, iar licitaţiile ar fi fost lăsate în seama autorităţilor locale, exista posibilitatea ca procedurile să fie contestate, iar comunităţile locale să piardă banii alocaţi în acest scop. La rândul său, contactat telefonic, Marian Dan, primarul comunei Deleni, a afirmat că nu cunoaşte motivul pentru care fostul edil, Anica Dan, nu a semnat acordul de asociere cu CJC în vederea realizării cadastrului pentru drumurile comunale. „Nu ştiu. Este o chestiune care s-a întâmplat înainte de venirea mea la primărie", a spus actualul primar din Deleni.

Cumpăna are lucrări în desfăşurare

Referitor la motivul pentru care comuna Cumpăna nu a încheiat contract cu SC Geotop 2001 SRL Bucureşti, primarul Mariana Gâju ne-a declarat: „Cumpăna are lucrări de cadastrare în curs de execuţie, în funcţie de posibilităţile financiare. Comuna nu are încă făcută intabularea şi cadastrarea drumurilor, dar avem proiecte cu finanţare europeană şi guvernamentală în acest sens, care se desfăşoară pe porţiuni, în funcţie de cum sunt bani". Nu toţi primarii au fost însă la fel de comunicativi. De pildă, edilul din Grădina, Gabriela Iacobici, ne-a închis telefonul încă înainte de a auzi întrebările noastre, motivând că este ocupată. Totodată, nici edilul din Cogealac, Cati Hristu, nu s-a arătat mai receptiv tentativelor noastre de a lua legătura cu el, neputând fi găsit nici pe fix, la primărie, şi nici pe telefonul mobil. Contactat telefonic, primarul din Lumina, Dumitru Chiru, a refuzat să comenteze subiectul legat de chemarea primarilor la sediul DNA Constanţa pentru contractul pe care l-au încheiat cu SC Geotop 2001 SRL Bucureşti: „Nu sunt la curent cu această problemă şi nu am ce să comentez. Eu sunt la primul mandat, nu am informaţii despre ce s-a întâmplat la momentul acela şi nu vreau să vă dau detalii eronate", a susţinut Chiru.

„Nu mai e loc"

În schimb, primarul din Ciobanu, Ioan Suciu, ne-a declarat că pe vremea când a fost încheiat acest contract cu firma bucureşteană el nu era primar, ci un democrat-liberal. „Când am venit eu, în 2008, am făcut şi eu cerere să închei acest contract, pentru că voiam să refacem şi noi drumurile comunale, dar mi s-a spus atunci că nu mai am loc", a mai declarat Suciu. Potrivit celor declarate de primarul din Tuzla, Constantin Micu, norocul de a nu fi încheiat şi primăria din localitate contract cu cei de la Geotop 2001 este că în acea perioadă Avram Ghebenei, fostul primar, a fost bolnav şi nu a avut activitate. „Acesta a fost norocul nostru", a mai adăugat Micu. Menţionăm că fostul primar din Tulza a decedat la sfârşitul anului 2008, după o lungă perioadă de suferinţă.

„Nu eram interesaţi"

În schimb, primarul din Valu lui Traian, Florin Mitroi, susţine că îşi aminteşte vag de faptul că la momentul respectiv a primit o invitaţie de a semna şi autoritatea locală pe care o conducea şi atunci, un contract cu cei de la Geotop 2001 SRL. „Nu eram interesat de invitaţia transmisă pentru că eu deja demarasem un proiect pentru întocmirea documentaţiilor cadastrale încă din 2005, cu altă firmă şi cu bani aprobaţi printr-o hotărâre de Consiliu Local". Menţionăm că restul primarilor din lista comunelor care au scăpat de briciul DNA nu au putut fi contactaţi.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii