Ce sfori se trag în dosarul Portul? Bogatu, Cadîr, Iliescu şi judecătorul „decorat" (documente)
Ce sfori se trag în dosarul Portul?: Bogatu, Cadîr, Iliescu şi judecătorul „decorat" (documente)Aflat în lucru de aproape patru luni, dar cu speranţe mari din partea Anticorupţiei de a fi finalizat înainte de luna octombrie, dosarul privind corupţia din porturile constănţene a ajuns din nou pe masa judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, procurorii DNA solicitând pentru a patra oară prelungirea mandatelor de arestare. Foarte interesant, judecătorul care va analiza azi solicitarea DNA, Victor Vicenţiu Paşca Cameniţă, a primit diplomă de merit în 2002 din partea preşedintelui Ion Iliescu.
Chiar dacă inculpaţii arestaţi în urma mega-anchetei „Portul", ce viza destructurarea sistemului paralegal de vămuire a mărfurilor în porturile constănţene, s-au înjumătăţit între timp, tot mai mulţi fiind puşi în libertate, procurorii anticorupţie continuă să ceară noi zile de arest pentru cei rămaşi după gratii. Pe de altă parte, este de precizat că judecătorul care va analiza astăzi cererea de prelungire a stării de detenţie a primit în anul 2002 Diploma „Meritul Judiciar - Clasa I", acordată prin Decretul nr. 11 din 28 iunie 2002 al Preşedintelui României. La momentul respectiv, preşedintele în funcţie era pesedistul Ion Iliescu.
Cine e la mâna lui Paşca
Dosarul în care procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au solicitat prelungirea mandatelor de arestare preventivă pentru suspecţii aflaţi după gratii a fost înregistrat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în urmă cu două zile şi se va judeca astăzi, de la ora 9.00, la completul de permanenţă prezidat de magistratul Victor Vicenţiu Paşca Cameniţă. Cei 14 suspecţi pe care DNA-ul nu vrea să-i vadă ieşiţi de după gratii sunt Eugen Bogatu, presupusul lider al grupului infracţional, alături de şefii vamali Cadîr Sunai, Liviu Adrian Durbac, Claudiu Constantin Olteanu. De asemenea, se cere prelungirea stării de arest şi pentru Adrian Milea, Valentin Roşculeţ, Sorin Budăi, Marian Ionuţ Iordănescu, Dragoş Iulian Tudoran, Aurelian Cătălin Pilcă, Valentin Ţiripan, Mihai Ciobanu, Lucian Păun şi Rouchdi Mohamad. Revenind la judecătorul care va analiza cererea DNA, acesta precizat clar în declaraţia de interese completată la sfârşitul anului trecut: „Nu am interese". CV-ul magistratului arată faptul că s-a născut în 1948 în Maramureş şi este în prezent judecător al Secţiei penale din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, poziţie pe care o deţine din luna august 2000. Înainte de a fi judecător la Înalta Curte, magistratul Paşca Cameniţă a fost preşedintele Tribunalului Mureş. Dincolo de multitudinea de sesiuni ştiinţifice la care a participat magistratul, atrage atenţia capitolul „Distincţii", unde judecătorul lui Bogatu a notat că a primit Diploma „Meritul Judiciar - Clasa I", „acordată prin Decretul nr. 11 din 28 iunie 2002 al Preşedintelui României", potrivit CV-ului. De precizat că în 2002 preşedintele României era pesedistul Ion Iliescu.
Moştenire de 18 hectare
Un interes aparte îl suscită şi averea judecătorului, el precizând la sfârşitul anului trecut că deţine din anul 2000 jumătate dintr-un teren agricol de 18 hectare, fiind vorba despre o moştenire pe care o împarte cu Mariana Paşca Cameniţă. În Drobeta Turnu Severin judecătorul din dosarul Portul deţine un apartament de 59 de metri pătraţi, cumpărat în 1990, iar în 2008 a moştenit o garsonieră de 31 mp pe care o împarte cu Liviu Paşca. Magistratul Victor Paşca Camen conduce un Peugeot 407 fabricat în 2005 şi luat în leasing, iar în bănci are 68.800 de euro şi 2.000 USD, fiind vorba despre conturi şi depozite bancare deschise în perioada 2008 - 2010. Activitatea desfăşurată în calitate de judecător al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie s-a concretizat în suma de 156.229 de lei, încasaţi de la instanţă şi având titlul de venit anual realizat. Soţia sa, medic legist la Spitalul Judeţean Drobeta, a realizat un venit anual de 120.784 de lei, alţi 11.376 de lei fiind încasaţi cu titlul de indemnizaţie, în baza legii 118/1990. Iar în întreg acest context al activităţii profesionale şi al patrimoniului judecătorului ce va analiza cererea DNA de prelungire a mandatelor de arestare, va fi foarte interesant de observat ce decizie va lua magistratul. Cu atât mai mult cu cât în dosarul în care sunt arestaţi cei 14 suspecţi este anchetat şi un senator, Mircea Banias, din partea Partidului Democrat Liberal.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp