Ce spune edilul din Mereni despre reținerea contabilului primăriei?
Ce spune edilul din Mereni despre reținerea contabilului primăriei?
22 Feb, 2023 10:08
ZIUA de Constanta
3086
Marime text
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța au dispus ieri, 22 februarie 2023, reținerea a contabilului primăriei Mereni, din județul Constanța, potrivit surselor noastre.
Azi, magistrații vor decide dacă îl vor prezenta instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă sau vor dispune lăsarea acestuia în libertate, sub imperiul unei măsuri preventive.
Primarul comunei Mereni a confirmat pentru cotidianul ZIUA de Constanța că este vorba de contabilul care lucrează în primărie. Dumitru Guriță, edilul din Mereni este cel care a sesizat organele de control cu privire la ceea ce se întâmplă. „Este contabil în primărie. Era contabil (n.r. de meserie) de 20 de ani, cred”, a spus edilul, care nu știa exact de cât timp lucra în primărie. De altfel, totul ar fi pornit când primarul ar fi văzut că există documente semnate care nu erau conforme cu realitatea, fiind vorba, conform surselor noastre, de niște ordine de plată.
Edilul, contactat telefonic de către cotidianul ZIUA de Constanța, a mai precizat că „Lăsăm organele abilitate să își facă treaba, iar prejudiciul îl vom afla la finalizarea anchetelor aflate în desfășurare”.
Amintim că, în cauză, polițiști Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Constanța au efectuat 13 percheziții domiciliare, în județele Constanța și Olt, în cadrul unui dosar penal în care se efectuează cercetări, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de delapidare, fals intelectual, uz de fals și abuz în serviciu cu producerea unor consecințe deosebit de grave.
Potrivit unui comunicat oficial al polițiștilor, „din cercetări a reieșit că, în perioada februarie 2018 – octombrie 2022, un bărbat, de 63 de ani, angajat al unei instituții din comuna Mereni, județul Constanța, având ca atribuții de serviciu întocmirea ordinelor de plată și înregistrarea documentelor în evidențele contabile, ar fi semnat, în numele instituției, fără avizul ordonatorilor de credite și prin falsificarea semnăturilor acestora, documente de achiziție, recepție și plată, prin care a efectuat plăți nelegale din conturile instituției, în cuantum de peste 2.000.000 de lei, în conturile a șase societăți comerciale, din județele Constanța și Olt“.
În urma perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate mai multe înscrisuri.
Bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore și introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța.
La acțiune au participat și polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Olt și luptători ai serviciilor pentru acțiuni speciale Constanța și Olt.
Măsurile dispuse în cauză reprezintă o etapă a procesului penal, conform Codului de procedură penală, și nu înfrâng în niciun fel principiul prezumției de nevinovăție de care beneficiază persoanele supuse cercetărilor.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii